ZADAH RASPALOG UDBAŠKO-KOSOVSKOG IMPERIJA

RASPAD JUGOSLAVIJE

Film o dogovoru Miloševića i Tuđmana prešućuje niz činjenica

Bivši šef države tezu potvrđuje time da su se Tuđman i Milošević cijelo vrijeme rata telefonski čuli. Film je iskoristio za još jedan jeftin politički obračun s Tuđmanom.

Piše: Zvonimir Despot

Dokumentarni film „Tuđman i Milošević - dogovoreni rat?" Radio-televizije Srbije, koji je preksinoć prikazan na Zagreb Doxu, ima pretenciozan naslov, a ne daje nikakve odgovore. I dok autorica filma Slađana Zarić tvrdi da naslovom nisu željeli prejudicirati zaključak, film ipak ima tendenciju izjednačavanja Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića, i to kako se danas pokušava gledati na raspad Jugoslavije u Srbiji, kroz izjednačavanje krivnje za građanski rat.
Tako film počinje narativom kako je rat na području bivše SFRJ počeo u Sloveniji, zatim se nastavio u Hrvatskoj, a zaključak je da su Hrvati Bljeskom i Olujom protjerali Srbe iz Hrvatske. U uvodnoj špici bivši šef države Stjepan Mesić kao jedan od glavnih likova filma potvrđuje postavljenu tezu iz naslova te govori kako su se Tuđman i Milošević cijelo vrijeme rata telefonski čuli, da ni jedan od njih nikad nije rekao loše o drugome, a na njega se nadovezuje Dobrica Ćosić koji potvrđuje da su se Tuđman i Milošević zvali telefonski. Mesić svoju tvrdnju kasnije osnažuje pričom kako je 2000. godine, kad je došao na Pantovčak, ondje zatekao telefon koji je od 1991. služio Tuđmanu za razgovore s Miloševićem, i njemu je to jedan od dokaza da su se njih dvojica dobro razumjeli. Pa valjda i dogovarali rat. A autorica to potkrepljuje brojkom od 48 susreta Tuđmana i Miloševića i dodatnim susretima njihovih izaslanika.
U filmu se redaju još Josip Manolić, Aleksa Buha koji je za Radovana Karadžića bio ministar vanjskih poslova Republike Srpske, Milan Kučan, Slaven Letica, Kiro Gligorov, srbijanski povjesničar Predrag Marković, Žarko Puhovski, Muhamed Filipović, Dušan Bilandžić, Smilja Avramov, tu su snimke Hrvoja Šarinića iz Haaga u postupku protiv Miloševića, govore još nekompetentni Ivo Goldstein, Dimitrij Rupel, Mile Novaković, Ljuba Stojadinović, Stjepan Kljujić, Miloševićeva desna ruka Momir Bulatović...
Autorica s nasilnim nemirima u Jugoslaviji počinje nogometnom utakmicom između Dinama i Crvene zvezde u Zagrebu 13. svibnja 1990., Kučan podsjeća da je James Baker, kojeg je u Beogradu primio Budimir Lončar, prijetio da se Jugoslavija mora sačuvati pod svaku cijenu, Jović ponavlja staru srpsku tezu o Njemačkoj koja je rasturila Jugoslaviju... Teza o dogovorenom ratu oslanja se na famozni susret Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu 26. ožujka 1991., odakle se izvlači i zaključak o dogovorenoj podjeli BiH, iako do danas ni za jedan od tih zaključaka nije pronađen materijalni dokaz, a svi kasniji događaji navodne dogovore uopće ne potvrđuju. A dojam je da se razgovori i kontakti namjerno proglašavaju dogovorima!
U filmu se samo govori o granatiranju Vukovara, ali ne i o masovnim zlodjelima, nema ni riječi o genocidu u Srebrenici, a kao najveći zločin prikazan je odlazak Srba iz Hrvatske nakon Oluje. Bilandžić je siguran da bi i Tuđman danas bio u Haagu, a Mesić sve nedaće izvlači iz Tuđmanova zalaganja za širenjem hrvatskih granica iako srpska strana u filmu kaže da je Tuđman inzistirao na avnojevskim granicama. Mesić je zapravo film iskoristio za još jedan jeftin politički obračun s mrtvim Tuđmanom.

Letica: U dogovoreni rat vjeruju samo retardirani
Da je rat Hrvatske i Srbije bio dogovoren, mogu tvrditi samo retardirani. Kakav je to dogovor nakon kojega je Hrvatska bila spaljena, a trećina teritorija okupirana – ističe Slaven Letica. Kaže da su te apsurdne tvrdnje nastale u radionici Mesić-Manolić i odgovaraju Srbima, jer onda nema njihove agresije. – To je povijesni revizionizam, a sjetimo se da je S. Mesić još 10-ak dana nakon pada Vukovara bio u Beogradu, kao vrhovni komandant zločinačke armade, pa mu te priče odgovaraju. Moglo bi se tek reći da je rat u Sloveniji, uvjetno nazvano bio dogovoren – misli Letica. Drugi sudionik, Mate Granić ovo također drži mijenjanjem povijesti.
– Rat u RH bio je planirana agresija Miloševića, sa željom stvaranja Velike Srbije. Hrvatska je tada imala samo Sv. Oca i Aloisa Mocka za prijatelja, Njemačka se uključila od kolovoza 1991. – kaže.
Milošević je imao najbolje naoružanu vojsku, JNA, i logično je da je Franjo Tuđman i pregovarao i ratovao. – Znam, kao pregovarač, da se Tuđman od jeseni 1993. sve do kraja rata nije u četiri oka našao s Miloševićem – dodaje. Istina je, pak, da je bilo trgovanja naftom i oružjem, no u ratu u BiH, gdje je svatko sa svakim ratovao, a lokalni Bošnjaci i Hrvati plaćali su Srbima da bombardiraju one druge.
– O tomu što su Tuđman i Milošević razgovarali u Karađorđevu nema pravog svjedoka, ali je činjenica da je Srbija mjesec i pol poslije započela krvavi rat protiv RH – kaže Granić. (dai)

Primjedbe

Popularni postovi