U HRVATSKOJ (IPAK) POSTOJI I OPORBA!?

Oporba se budi: Kosor, Milošević i Milinović kritizirali vladu

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i dva kandidata za predsjednika stranke Domagoj Milošević i Darko Milinović u kritički su se osvrnuli na dosadašnji rad Milanovićeve vlade.

'Ne bih ocjenjivala tim školskim...jer ako mi smatramo, a smatramo kao oporbena stranka, da je proračun krivo koncipiran onda teško da se to može popraviti', rekla je Kosor. Na pitanje novinarke znači li to ocjenu 1, Kosor je odgovorila niječno. 'Nisam to rekla! Pitali ste me je li prolazna ja sam rekla ne!', odgovorila je novinarima predsjendica HDZ-a Jadranka Kosor na pitanje kako ocijenjuje prvih 100 dana Vlade.
Kosor: Cijela Hrvatska se 'trese od bahatosti i nekompetetnosti'
'Vlada nije dobro počela, nije dobro iskoristila tih 100 dana. Zašto? Zato što je donijela ne teške odluke, nego odluke koje je lako donijeti ali one imaju dugoročne posljedice. Tu prije svega mislim na odluku o povećanju PDV-a za 2% jer je to odluka koja se dodatno naslonila jednim ogromnim teretom na građane i građanke koji osobiti teško žive, ali isto tako i na gospodarstvenike, prije svega tu mislim na male i srednje poduzetnike koji su pisali i meni i nama u Klubu s brojnim elaboratima koji govore o tome da je to pretežak teret koji neće nositi', rekla je Kosor.
Predsjednica HDZ-a kazala je i kako se cijela Hrvatska 'trese od bahatosti i nekompetetnosti' i činjenice da se politizira izbor članova uprave i nadzornih odbora javnih poduzeća. Kosor smatra da vlada politizacijom državne uprave, javnih poduzeća i imenovanjem isključivo političkih podobnih 'kartaških' kolega u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeća, polako, ali sigurno zaustavljaju europski put Republike Hrtvaske. Podsjetila je da su ispregovarana pravila ponašanja i vrijednosti kojih se Hrvatska treba pridržavati zbog sebe same, ali i hrvatskih građana te da je to ugrađeno u potpisani ugovor o pristupanju u Europsku uniju.
Kosor je podsjetila da su, dok je bila na čelu HDZ-ove vlade, sva javna poduzeća morala donijeti antikorupcijske programe i dodala da su potezi aktualne vlade u suprotnosti s njima. 'Svatko tko je izabran na javnom natječaju i tko treba upravljati javnim poduzećem mora biti stručnjak i može ga se osporavati, a ako je imenovan može ga osporavati samo javnost, ali to nije dovoljno', rekla je Kosor.

'Tražimo od vlade da odustane od takve prakse', pozvala je Kosor napominjući imenovanje u Upravu Hrvatsku elektroprivrede (HEP) osobe koja je itekako bila povezana s propašću jedne tvrtke, ali i 'kartaških drugova' u Hrvatske autoceste (HAC), kao i pokušaj imenovanja nepravomoćno osuđene osobe.

Milošević 'Iz Vlade samo Čačićeva galama i zaglušujuća tišina Milanovića'
Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević kritizirao je danas Vladu za izostanak programa i strategije kako postići gospodarski zaokret i državu izvući iz krize, izrazivši uvjerenje da će, nakon što dođe na čelo stranke i oporbe te osnuje vladu u sjeni, ponovno HDZ dovesti na vlast i Hrvatskoj osigurati bolju budućnost.
'Lijeva vlada dobila je mandat za zaokret, ali od tog zaokreta ni 'z'", poručio je Milošević, dodavši kako iz Vlade slušamo samo galamu prvog potpredsjednika Radimira Čačića te 'zaglušujuću tišinu' premijera Milanovića, 'što nas ne vodi od ruba provalije, već nas tamo gura'. Ocijenio je da pojedini članovi Vlade uopće ne razumiju poduzetništvo te pokazuju da na ideološkoj razini ne vjeruju u poduzetništvo i privatnu inicijativu, najavivši da će, kao saborski zastupnik, u parlamentarnu proceduru uskoro uputiti prijedlog zakona o investicijama od državnog interesa.
Milinović: 'Nespremni za preuzimanje kormila države'
Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović rekao je danas kako je vlada u prvih 100 dana pokazala da je u potpunosti nespremna preuzela kormilo države.

Ocijenio je da vlada nema jasnu viziju i nije koordinirana te je ustvrdio da se ne zna tko je vođa tima. Također je rekao kako Zoran Milanović ne pokazuje koja je njegova odgovornost i da nije povukao još nijedan državnički potez. Hrvatska nema više vremena čekati i ovih 100 dana nove vlade traži snažan odgovor oporbe, rekao je Milinović i dodao da bi to trebao biti HDZ, ali, istaknuo je, HDZ sada ne nudi konkretna rješenja za nastalu situaciju.

Govoreći o radu vlade, rekao je kako njezina predsjednika Zorana Milanovića nigdje nema, da među ministrima nema koordinacije u važnim pitanjima za državu, poput privatizacije, postavljanja kadrova u nadzorne odbore javnih poduzeća i slično. Ustvrdio je kako se ne zna tko je vođa tima, dodajući da Zorana Milanovića nigdje nema i da ne upravlja situacijom. Ocijenio je da je ova vlada nespremna preuzela 'kormilo države'.

Milinović je istaknuo da se protivi privatizaciji Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i drugih javnih poduzeća. Također je rekao da je HDZ-u, po rezultatima ispitivanjima javnog mnijenja, rejting stranke pao na niskih 17 posto zato što ta stranka nije konstruktivna oporba jer ne nudi konkretna rješenja za nastalu situaciju. (R.H.)

Primjedbe

Popularni postovi