SVE ŠTO VAS ZANIMA O OBNOVLJIVIM IZVORIMA NAĆI ĆETE NA OVOM PORTALU


Otkrivamo: Godina dana portala croenergo.eu & GREENVEST

Zagreb, 30. ožujka 2012. - Točno prije godinu dana, Savez za energetiku, obnovljive izvore energije, poticanje energetske efikasnosti i zaštitu okoliša Zagreba, uz potporu Grada Zagreba - Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže Hrvatske, Banco Popolare Croatia d.d. i Corvus Info d.o.o., realizirao je središnji medijski portal o pitanjima energije i okoliša, pratećoj industriji i tehnologijama te srodnom financijskom i investicijskom tržištu.

U cijeloj redakciji portala croenergo.eu radi dvoje ljudi, a tijekom posljednjih godinu dana realizirali smo gotovo 400.000 čitanja, više od 6.000 medijskih članaka, registraciju više od 3.000 korisnika te smo medijski podržali više od 100 domaćih i međunarodnih događanja.

U prvih deset najčitanijih članaka ubrajamo:

  1. Zašto Teslin generator tjera strah u kosti energetskim kompanijama?
  2. Otvoren natječaj u okviru programa IPA IIIc
  3. Otvoren natječaj vrijedan 67 milijuna eura u okviru programa Inteligentna energija u Europi (IEE 2012)
  4. CIP Eko inovacije 2011: Javni natječaj na hrvatskom jeziku
  5. Otvorena prva slavonska solarna elektrana
  6. Najava: Europski fondovi za SME (2011/2012)
  7. Od prodaje struje HEP-u zarađivat će 5.000 kuna
  8. Uskoro prva 1 MW-tna solarna elektrana u Hrvatskoj
  9. Besmislica: Zabrana gradnje solarnih elektrana na obali i otocima
  10. Novi krugovi natječaja za mjere IPARD programa
Tijekom posljednjih godinu dana nastojali smo pružiti niz relevantnih informacija i svakodnevno izvještavati u više od 50 informativnih servisa, a posebno s aspekta nacionalne i europske zakonske regulative, nacionalnih i europskih fondova i srodnih tema u nastojanju da pomognemo razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva u cijelosti. Kroz izravno informiranje korisnika realizirano je nešto više od 200 newsletter-a, a obzirom na pronalaženje najboljeg modela izravnog informiranja, od početka 2012. godine realizira se 8 newsletter-a tjedno podijeljeno na 3 newsletter-a ponedjeljkom, srijedom i petkom u vremenu od 06:00 do 09:00 sati i 5 newsletter-a (kronika dana) svakoga radnog dana u vremenu od 14:00 do 15:00 sati.

Kako smo već naglasili, osim općeg informiranja, Savez za energetiku Zagreba je putem portala croenergo.eu nastojao podržati što veći broj individualnih inicijativa, projekata obrtnika, malih i srednjih poduzetnika. To je posebno naglašeno kroz program ponuda i potražnji na financijskom i investicijskom tržištu kroz objavu profila zatvorenog tipa s jedne strane, i s druge strane realizacijom baze ponuda i potražnji poslovne suradnje iz područja energetike i okoliša na razini Europske unije kroz suradnju s Europskom poduzetničkom mrežom Hrvatske.

Kao što je to vidljivo i kroz listu 10 najčitanijih članaka, croenergo.eu sve više postaje referentno mjesto za informiranje obrtnika, malih i srednjih poduzetnika o politikama Europske unije - posebno s aspekta informiranja o dostupnim pretpristupnim programima (instrumentima) financijske pomoći. Navedeno je realizirano uspostavom jedinstvenog Deska Europske unije za obrtnike, male i srednje poduzetnike u kojem, pod vodstvom Saveza za energetiku Zagreba, sudjeluju i HGK - Europska poduzetnička mreža Hrvatske, Banco Popolare Croatia d.d. i EU PROJEKTI Obrt za poslovno savjetovanje. Poseban smo uspjeh postigli objavama hrvatskih verzija teksta javnog natječaja, a najčitanija među njima je bila IPA III c s više od 15.000 čitanja.

Početkom ožujka 2012. godine, Savez za energetiku Zagreba u suradnji s tvrtkom Energo Media Servis d.o.o. i Corvus Info d.o.o. realizirao je Bazu poslovnih subjekata, kako mi to navodimo, mikro web stranica poslovnih subjekata unutar portala croenergo.eu u okviru projekta Diversifikacija poslovnih subjekata koji djeluju u jednom od sljedećih 16 područja: biogoriva, biomasa, eko-proizvodi, eko-tehnologije, eko-usluge, energetska učinkovitost, energija iz drugih izvora, geotermalna energija, hidroenergija, solarna energija, uslužne djelatnosti, vjetroenergija, voda, zaštita okoliša, zelena vozila i zgradarstvo. U bazi se trenutno nalazi oko 40 obrta i poduzeća, a nadamo se kako ćemo do kraja ove kalendarske godine dostići brojku od 200. U programskom smislu, croenergo.eu će tijekom narednih godinu dana realizirati još nekoliko zanimljivih "aplikacija" koje će povećati opće mogućnosti za korisnike.

Dodali bismo ovome kako su Savez za energetiku Zagreba i portal croenergo.eu od 15. studenog 2011. do 31. ožujka 2012. godine otvorili javni natječaj za dodjelu prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva "GREENOVATION". Nagrade će se dodijeliti istaknutim hrvatskim poslovnim subjektima i novinarima u ukupno 10 kategorija i to 23. travnja 2012. godine na prigodnoj svečanosti, kada će ujedno biti i javno poznati dobitnici.

Istaknuli bismo i uspješnost naše Aktivne zajednice (aktivnih članova), dijela portala koji svim registriranim korisnicima omogućava komentiranje sadržaja. Kroz nešto više od 500 komentara korisnici su nam pružili povratnu informaciju o temama o kojima pišemo te se kroz navedeno često susrećemo s oprečnim mišljenjima onih koji su za i onih koji su protiv obnovljivih izvora energije.

Ovaj trenutak iskoristili bismo i za 'najavu najave' "GREENVEST 2012: INVEST IN GREEN CROATIA - Međunarodno gospodarsko-investicijski susreti i sajam razvoja proizvodnje i investicija u zelenom gospodarstvu" u organizaciji Saveza za energetiku Zagreba, Energo Media Servis d.o.o. i portala croenergo.eu te potporu više od 15 državnih i gradskih institucija i tvrtki. Službena najava GREENVEST-a biti će početkom idućega tjedna kada ćemo objaviti i novu informativnu stranicu www.greenvest.com.hr - u okviru koje će se, osim informiranja o navedenom događanju, započeti s uspostavom javnog registra "green" projekata poslovnih subjekata za koje se potražuju investitori odnosno ulagači.

Za kraj, istaknuli bismo iskrenu zahvalu našim čitateljima i korisnicima, a posebno našim sponzorima i oglašivačima koji nas u posljednjih godinu dana prate i podržavaju. Nastojati ćemo u narednom periodu postići još bolje rezultate te pronalaziti mogućnosti kako bismo osim izvještavanja, pomogli razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva u cijelosti.

U Zagrebu, 30. ožujka 2012.

Predsjedništvo Saveza za energetiku Zagreba i redakcija medijskog portala croenergo.eu

Primjedbe

Popularni postovi