ŠTO ĆE JOŠ ISPLIVATI NA POVRŠINU?

Branitelji traže kaznenu odgovornost Jadranke Kosor zbog malveracija vezanih za Fond hrvatskih branitelja

Izjava bivšeg potpredsjednika Vlade Damir Polančec o tome kako je Ivo Sanader svojoj bivšoj zamjenici i sadašnjoj predsjednici HDZ-a Jadranki Kosor naredio da proda Inine dionice kojima je raspolagao Fond hrvatskih branitelja, kojemu je u to vrijeme bila na čelu, uskovitlala je dosta prašine. Pogotovo u braniteljskim krugovima.

Upravo o toj temi danas je u prostorijama HVIDR-e na Črnomercu održana tiskovna konferencija na kojoj je bilo riječi upravo o malverzacijama vezanih za Fond hrvatskih branitelje.
Izjavu izrečenu na današnjoj tiskovnoj konferenciji prenosimo u cjelosti:
"Još u postupku formiranja Fonda i donošenju Zakona o fondu upozoravali smo na nepravilnosti koje mogu uzrokovati teške posljedice za njegovo poslovanje i vrijednost, a onemogućavaju stvarne vlasnike tj. branitelje i stradalnike da utječu na postupke u poslovanju. Pokušali smo to i pokretanjem postupka za ocjenu Ustavnosti Zakona o fondu, ali bez uspjeha.
Tada smo spomenuli nekoliko osnovnih problema:
-         na imenovanje Upravnog odbora nisu mogli utjecaji pravi vlasnici, već je taj Odbor imenovala Vlada, imenujući  tamo svoje vazale u čiju su odanost bili sigurni, a koja je do tada već mnogo puta dokazana. Branitelji također, nemaju utjecaja na to kako će se investirati i dijeliti dobit, niti kako će ona biti podijeljena u osnovanim Zakladama za stipendiranje djece i pomoć ugroženim braniteljima. Vlada je na taj način sa sebe skinula veliki teret Zakonom o braniteljima obavezanog financiranja i skrbi o braniteljima i stradalnicima te tu obvezu prebacila na Fond, tako da branitelji financiraju sami sebe, što se u javnosti kao neosporna činjenica ne može čuti.
-         Skupština fonda nikada nije održana niti u kojem poznatom obliku, a Fond nema Nadzorni odbor koji bi kontrolirao njegovo poslovanje, niti je Zakonom predviđen, što je potpuno neprihvatljivo.
-         Društvo za upravljanje Fondom, „Erste invest“ pod nejasnim je okolnostima dobio upravljanje Fondom, a kao Društvu u stranom vlasništvu, prepušten mu je i Registar hrvatskih branitelja koji je morao biti zaštićen.
-         U slučaju prodaje, branitelji su tim diskriminirajućim Zakonom primorani svoje udjele prodati Erste investu i onemogućeni svoje udjele ponuditi na slobodnom tržištu gdje bi postigli veću dobit.
Sve to, već je tada ukazivalo kako su branitelji dovedeni u zabludu da su vlasnici tih udjela, dok je stvarni vlasnik Vlada pa se tako trebao zvati i Fond. Vladin fond hrvatskih branitelja.
Nakon prodaje udjela INA-e mađarskom MOL-u sve su se naše tada izrečene sumnje pokazale točnima. Tim postupkom nisu prodani samo udjeli, već su svjesno promijenjeni odnosi u vlasništvu, tako da je upravljački paket nad INA-om pripao MOL-u, čime su oštećeni svi građani Hrvatske.
Kako je sada razvidno da je politička odluka prodaje braniteljskih udjela u INA-i prouzročila  veliku štetu tj. umanjila vrijednost Fonda koja je od tada pala za gotovo 30%, time umanjila i osobnu vrijednost udjela svakog udjeličara u Fondu te utjecala na visinu od tada, a i u budućnosti isplaćivanih dividendi. Zbog svih navedenih neospornih činjenica, tražimo utvrđivanje kaznene odgovornost svih članova Upravnog odbora Fonda na čelu sa tadašnjom ministricom Jadrankom Kosor, koji su svojim političko motiviranim odlukama oštetili Fond hrvatskih branitelja i njegove vlasnike.
Isto se odnosi i na odgovorne u Društvu za upravljanje imovinom Fonda, Erste invesu, koji su također pod određenim političkim pritiskom uvjeravali branitelje da ponuda MOL-a predstavlja za njih odličan posao. Već površnim istraživanjem može se utvrditi da su novcem od prodaje udjela INA-e, kupovani bezvrijedni udjeli državnih gubitaša i tim neodgovornim postupcima sposobnih bankara, dodatno umanjena vrijednost Fondu. Erste je invest svoje usluge lošeg poslovanja dobro naplatio hrvatskim braniteljima, dok za negativne posljedice ne snose odgovornost. To im osigurava Ugovor o upravljanju  imovinom Fonda, sklopljen sa vazalima iz Upravnog odbora.
Postavljamo i pitanje hrvatskim vlastima: kada će se nastaviti privatizacija preostalih javnih poduzeća u vlasništvu države čijih 7% vrijednosti također pripada braniteljima i stradalnicima, ili čekate ulazak u EU koja će tada reći da je takav način privatizacije neprihvatljiv, a hrvatski branitelji ponovno biti izigrani", kazao je Renato Šelj, na današnjoj tiskovnoj konferenciji HVIDR-e Črnomerec.

R.H.

Primjedbe

Popularni postovi