NA ZAPADU SE SVE VIŠE OSJEĆA PRIJEZIR PREMA VJERI, A KRŠĆANSTVU NAPOSE


Izvješće o nesnošljivosti i diskriminaciji prema kršćanima u Europi u 2011.

19. ožujka 2012.: Opservatorij za praćenje nesnošljivosti i diskriminacije prema kršćanima u Europi objavio je iscrpno izvješće o godini 2011. Ovo izvješće iznosi najistaknutije događaje vezane uz slobodu vjeroispovijesti, najteže slučajeve nesnošljivosti i diskriminacije diljem Europe – kao i što pojedinci i ustanove imaju za reći o svemu tome. Izvješće uključuje više statističnih podataka, kao i raščlambu značenja slobode vjeroispovijesti unutar europskoga okruženja.
Preuzmite Izvješće za 2011 u .pdf formatu ili naručite tiskani primjerak. 
Dr. Gudrun Kugler, ravnateljica Opservatorija, objašnjava: „Studije upućuju na to da je čak 85% zločinâ mržnje u Europi usmjereno protiv kršćana. Krajnje je vrijeme da se javnom raspravom reagira na tu činjenicu! Primjećujemo također i ograničenja koja se kršćanima postavljaju u profesionalnome smislu: restriktivna primjena slobode savjesti dovodi do polaganoga zatvaranja zanimanjâ kao što su sudci, liječnici, medicinske sestre, babice te farmaceuti - za kršćane. Nastavnici i roditelji upadaju u nevolje ukoliko se ne slažu s etikom vezanom uz spolnost kakvu utvrđuje država. Naše istraživanje pokazuje da će Europa jedino uza fleksibilniji pristup vjeri, a napose kršćanstvu, moći zadržati svoju temeljnu vrijednost slobode.“

Događaju vezani uz slobodu vjeroispovijesti u 2011.
Godina 2011. bila je obilježena javnim raspravama vezanima uz vjeru – poput one o norveškome ubojici Andresu Breiviku, koji je smjesta – iako pogrešno - proglašen ‚kršćanskim fundamentalistom’. Protukršćanskim je predrasudama, da bi same sebe opravdale, bila potrebna kršćanska istoznačnica muslimanskoga terorizma. Svjetski su mediji, dakako, spremno prihvatili ovakvu nepromišljenu i odveć ishitrenu etiketu.
Kao pozitivan događaj, međutim, možemo istaknuti čuveni slučaj ‘Lautsi’ na Europskome sudu za ljudska prava. Visoka je komora toga Suda, naime, osporila prvostupanjsku odluku, pojašnjavajući kako raspela u učionicama državnih škola u Italiji – što upućuje na istaknutost većinske vjere te zemlje unutar školskoga prostora – po sebi nisu dostatna za utvrđivanje postupka indoktrinacije te stoga ne krše prava svjetovnjačkih roditelja g. i gđe. Lautsi na slobodu vjeroispovijesti.
Još jedan pozitivni naglasak godine 2011. bila je rezolucija parlamentarne skupštine OSCE-a, kojom se potiče javna rasprava o nesnošljivosti i diskriminaciji prema kršćanima u Europi. Rezolucija je pozvala na preispitivanje zakonodavnih akata koji bi mogli imati negativne posljedice po kršćane.

Izvršni sažetak Izvješća za 2011.
1. Nesnošljivost i diskriminacija prema kršćanima, čime se opisuje nijekanje jednakih prava i društvena marginalizacija kršćana, najjasniji je izraz za tu pojavu u zapadnome svijetu. Iako to zapravo jest oblik progonstva, u Europi se ne smije tako nazivati, kako bi se izbjeglo miješanje sa zločinima počinjenima protiv kršćana u drugim dijelovima svijeta.
2. Statistika ukazuje na širinu toga problema: 74% ispitanih u Ujedinjenome Kraljevstvu smatra kako „postoji više negativne diskriminacije upravljene protiv kršćana, negoli protiv pripadnikâ drugih vjera”. Čak 84% vandalizma u Francuskoj, koji je inače u izrazitome porastu, upravljeno je protiv kršćanskih crkava i ostalih kršćanskih svetih mjesta. U Škotskoj je čak 95% nasilja uzrokovanog vjerskom pripadnošću upravljeno protiv kršćana.
3. Parlamentarna skupština OSCE-a uviđa taj problem, potiče na javnu raspravu o nesnošljivosti i diskriminaciji prema kršćanima u Europi te poziva na preispitivanje zakonodavnih akata koji bi mogli imati negativne posljedice po kršćane.
4. Nebrojeni su pojedinci i ustanove u 2011. podigli svoj glas kako bi skrenuli pozornost na sve veću nesnošljivost prema kršćanima te kako bi upozorili da je promjena nužna.
5. Opservatorij je u 2011. zabilježio brojne slučajeve nesnošljivosti i diskriminacije prema kršćanima, od kojih neke donosi u ovome Izvješću u okviru sljedećih kategorija: Sloboda vjeroispovijesti, Sloboda izražavanja, Sloboda savjesti, Diskriminacijske mjere jamčenja jednakosti, Isključivanje kršćana iz društvenoga i javnoga života, Suzbijanje vjerskih simbola, Vrijeđanje, ponižavanje i stvaranje negativnih stereotipova, Slučajevi iskazivanja mržnje, vandalizma i skrnavljenjâ te Zločini mržnje protiv pojedinaca.

Zanimljivi navodi o nesnošljivosti prema kršćanima u Europi
“Nažalost, u pojedinim zemljama, poglavito na Zapadu, sve se više u političkim i kulturnim krugovima, kao i u medijima, zapaža vrlo nizak stupanj uvažavanja, a ponekad i neprijateljska nastrojenost, pa čak i prijezir, prema vjeri općenito, a kršćanstvu napose.” papa Benedikt XVI., 10. siječnja 2011.
"Pravo na vjerska uvjerenja i postupanje u skladu s njima, suprotstavlja se pravu na nevrijeđanje – pri čemu ovo prvo gubi … zakon je zakazao. On, naime, više ne štiti pravo vjernika na način na koji štiti interese onih koji se smatraju žrtvama diskriminacije. …ovom se nezdravom neravnotežom valja pozabaviti: ako ne sudovi, onda to treba učiniti parlament." The Daily Telegraph (uvodnik), 18. siječnja 2011.
“Neobično je što su se ateisti pokazali toliko nesnošljivi prema vjernicima.” Lord Chris Patten, 12. travnja 2011.
“Pokušaj nametanja postojećega obrasca jednakosti i protu-diskriminacije vjerskim organizacijama, predstavlja kršenje vjerskih sloboda.” Glavni rabin UK, Lord Sacks, 4. srpnja 2011.
“Trebamo stvoriti zemlju u kojoj se ljudi mogu bez srama ponositi svojom vjerom – u kojoj neće imati osjećaj kako svoju vjeru trebaju ostaviti 'pred vratima'. To znači ponositi se kršćanstvom, a ne ga obezvrjeđivati.” Ministrica britanske vlade, barunica Warsi (inače muslimanka), 1. studenoga 2011.
Za pojedinosti i dodatne navode, upućujemo vas na Izvješće 2011ili Opservatorij.

Primjedbe

Popularni postovi