KRONOLOGIJA UDBINIH ZLOČINA NA HTV-u OD PONEDJELJKA

Kronologija Udbinih zločina

ČUDO NA HTV-U, POČINJE EMISIJA O UDBI - HRT podsjeća kako serijal otkriva dosad nepoznate detalje i fenomene vezane uz YU tajne službe te navodi kako su njihovi agenti kopirali metode sovjetskog NKVD-a. Jugoslavenske tajne službe aktivno su sudjelovale u poratnim zločinima nad zarobljenicima, obračunu s Crkvom i građanskim političarima, sukobu s lnformbiroom, Golom otoku, eliminaciji srpskih unitarista te gušenju Hrvatskoga proljeća. U serijalu bit će prikazane metode 'isljeđivanja' i tortura, lažna svjedočenja, montirani procesi, smaknuća bez suđenja, ilegalna uhićenja te opsjednutost službama Josipa Broza Tita.


Serija tematizira više od 60 pojedinačnih slučajeva likvidacija, neuspjelih atentata, otmica, ubojstava u zatvoru i političkih namještaljki, kao i masovne represije nad ideološkim neprijateljima. Redatelj Miljenko Manjkas, nekadašnji savjetnik predsjednika države dr. Franje Tuđmana i nekadašnji glavni urednik Večernjeg lista, već je objelodanio ekskluzivno otkriće kako je sa suradnicima uspio prikupiti dokaze da je Udba u zatvoru trovala tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Podsjećamo da je Josip Manolić u više navrata tvrdio suprotno, iznoseći saznanja iz 'prve ruke'. Naime, kao šef svih zatvora u Hrvatskoj bio je zadužen za 'čuvanje' Stepinca.

Govoreći o vlastitim motivima za ovaj projekt, Manjkas je izjavio:

'Velika većina bivših komunističkih zemalja, pa i svih onih koje su živjele u nekom od oblika totalitarnih režima, odavno je zatvorila te stranice. Pomalo sam frustriran da moja djeca u 21. stoljeću žive u društvu stereotipa, u kojem još postoje utjecajni i manje utjecajni pojedinci koji su u stanju sve koji ne hvale komunizam i partizane optužiti da su ustaše, a i 'domoljuba' koji sve neistomišljenike optužuju da su udbaši.

Također, ostao sam iznenađen koliko su Slovenci u civilizacijskom smislu ispred nas u rasvjetljavanju vlastite poslijeratne povijesti. No glavni cilj ovog serijala bio je ukazati na način djelovanja, posljedice i žrtve tog represivnog sustava, kako se niti jedan njegov represivni mehanizam nikada više ne bi ponovio. Stvarajući ovaj serijal, vodila me i misao da ulazimo u Europsku Uniju i da će nas drugi narodi bolje razumjeti ako bolje upoznaju okolnosti u kojima smo donedavno živjeli.'

UDBA PALA NA PRISAVLJU?

Scenarist Andrej Rora postao je poznat prije nekoliko godina kao autor popularne emisije 'Istraga' na TV NOVA, u kojoj su također rekonstruirani zločini Udbe i njezinih ostataka nakon raspada Jugoslavije. Upravo zbog toga ta je emisija, premda jedna od najgledanijih u Hrvatskoj - ukinuta.

Što se sad dogodilo, jesu li Manjkas i Rora nadmudrili Udbu, ili staci udbaških struktura gube utjecaj na Prisavlju, vidjet ćemo kada - možda treba ipak dodati i ako - krene emitiranje. U izjavi za medije Miljenko Manjkas izjavio je da je istraživački tim serijala obradio više od 1.000 arhivskih audiosnimki i dokumenata, od kojih će mnogi biti prvi put predočeni javnosti. 30-ak događaja rekonstruirano je pomoću akcijskih ili dijaloških igranih scena s poznatim hrvatskim glumcima kao što su Goran Navojec (Luburić), Goran Grgić (Stepinac), Boris Svrtan (Tito) itd. Navodno je, pored Manolića kojega se povezuje s trovanjem Stepinca, izjavu za serijal dao i Ilija Stanić kojega se sumnjiči da je ubio Luburića, kao i još nekolicina nekada visokorangiranih udbaša koji imaju neposredna saznanja o planiranju i izvršavanju raznih zločina.

Neke nedoumice u stručnost i tendencije najavljene serije unosi činjenica da je autor sinopsisa Obrad Kosovac, osoba s velikom podobnošću u komunističkoj Jugoslaviji. Štoviše, posljednji šef Udbe u Hrvatskoj Josip Perković svojedobno je u jednom svom izvješću upravo njega naveo kao mogućeg suradnika te iste Udbe. Međutim, ukoliko se je Kosovac iskreno prihvatio posla raskrinkavanja Udbe i svoje insajderske informacije stavio na raspolaganje, to bi naravno moglo vrlo pozitivno utjecati na cijeli projekt, ali i izazvati 'bratoubilački rat' unutar ostataka tih starih jugoslavenskih komunističkih struktura.

Piše: Dražen Kos
Hrvatski list, 22.03.2012.

Primjedbe

Popularni postovi