IZVJEŠĆE S GODIŠNJE SKUPŠTINE UDRUGE BENEDIKT

Dana 21. ožujka 2012. u Splitu je održana I. redovita sjednica Skupštine Hrvatske udruge Benedikt. Sjednica Skupštine je bila i izborna te su članovi Udruge birali predsjednika, članove Upravnog vijeća i Nadzornog odbora. Za predsjednika je ponovno izabran Vide Popović, a za članove Upravnog vijeća su izabrani Iva Jurić, Mirko Lažeta, Ante Lijić i Petar Rubić. U Nadzorni odbor izabrani su Josip Bosnić, Dajana Fio Boljat i Igor Pupić–Vurilj.


U svom izvještaju o aktivnostima Hrvatske udruge Benedikt od njenog osnivanja, u ožujku prošle godine, do danas predsjednik Popović je istaknuo kako je Udruga organizirala ili suorganizirala 33 događaja.
Između ostaloga Hrvatska udruga Benedikt je bila suorganizator javnog intervjua sa svjetski poznatim fizičarom prof. dr. sc. Davorom Pavunom.
Pred presudu generalima Gotovini i Markaču organizirala je tribinu pod nazivom „Haški sud i pravda“, a nakon presude tribinu „Suočavanje s prošlošću ili s činjenicama?“ na kojoj su gostovali ravnatelj Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata dr. sc. Ante Nazor i umirovljeni pukovnik HV-a Marko Vukasović kao svjedok najznačajnijih događanja u vojno-redarstvenoj operaciji „Oluja“.

Udruga je organizirala nekoliko javnih skupova na temu društvenih aktualnosti, a posebno su za istaknuti tribina „Hrvatski demografski trendovi – uzroci i posljedice“ na kojoj je izlagao ugledni hrvatski demograf prof. dr. sc. Anđelko Akrap, zatim tribina pod nazivom „Stanje u energetici Republike Hrvatske i kako dalje?“ na kojoj je izlagao dr. sc. Branimir Molak te okrugli stol na temu „Kako gospodariti otpadom?“ koji je na jednom mjestu okupio predstavnike gradova Splita, Solina i Kaštela, stručnjake za zaštitu okoliša te predstavnike udruga koje se bave zaštitom okoliša.
Budući je Hrvatska udruga Benedikt prvenstveno kulturna udruga, koja kroz različite aktivnosti promiče kršćanske, domoljubne i rodoljubne vrijednosti, u prošlih godinu dana organizira je više različitih predstavljanja knjiga, a posebno su dobro bila posjećena predstavljanja knjiga Dinka Jonjića „Goli na Golom otoku – od imotske gimnazije do Golog otoka“, admirala Davora Domazeta Loše „Hrvatski domovinski rat 1991.–1995. – strateški pogled“  te Živana Sikirića „Aktualna razmišljanja jednog kršćanina“.

Kada su u pitanju kulturna događanja Hrvatska udruga Benedikt
je organizirala i koncert pod nazivom „Radost i nada“, a na koncertu su nastupili kvartet Music forever i operni solisti Ratomir Kliškić, Alma Karmelić i Stefan Kokoškov.
Značajan naglasak u svom radu Udruga stavlja na vjersku, duhovnu dimenziju čovjeka pa je u tom kontekstu organizirala tribinu pod nazivom „Zreo kršćanin i suvremeno
društvo“ na kojoj je izlagao prof. dr. sc. don Mladen Parlov.

Organizirala je za sve zainteresirane hodočasnički posjet Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini te je posebnim programom obilježila spomendan blaženog Alojzija Stepinca. Udruga nosi naziv po svetom Benediktu te je u njenoj organizaciji održano predavanje o životu i djelu svetog Benedikta koje je održao upravitelj benediktinskog samostana na Pašmanu pater Jozo Milanović, a u prigodi spomendana svetog Benedikta na inicijativu Udruge održano je euharistijsko slavlje.
Posebno emotivno je bilo na tribini pod nazivom „Sjećanje na Vukovar i Škabrnju“ koju je Hrvatska udruga Benedikt organizirala povodom dvadesete obljetnice stradanja u Vukovaru i Škabrnji, a na tribini su o događanjima 1991. godine u tim mjestima svjedočili Ivica Arbanas i Marko Miljanić.

U svom izvještaju članovima, u ime dosadašnjeg Nadzornog odbora Hrvatske udruge Benedikt, Ante Lijić je istaknuo kako je u prethodnoj godini bilo moguće realizirati sve aktivnosti zahvaljujući volonterskom radu članova budući su prihodi Udruge minimalni i temelje se na članarinama.

Po završetku sjednice Skupštine predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović obavijestio je članove o predstojećim događanjima koje će Udruga organizirati. Tako će Hrvatska udruga Benedikt 27. ožujka 2012., u sklopu Dana kršćanske kultura, biti organizator predstavljanja knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ autora Vilima Karlovića, a od 13. do 15. travnja 2012. bit će suorganizator duhovne obnove za sve zainteresirane koju će voditi fra Zvjezdan Linić.
Hrvatska udruga Benedikt

Primjedbe

Popularni postovi