U PORTUGALU I GRČKOJ VRIJE

Na središnjem trgu u glavnom gradu Portugala, ove subote se okupilo - prema riječima organizatora - oko 300,000 ljudi, u velikom prosvjedu protiv mjera štednji koje Portugalu, baš kao i u Grčkoj, nameću EU institucije i MMF.
Ogroman prosvjed dogodio se samo nekoliko dana prije dolaska EU/MMF delegacija u Portugal. Ove srijede predstavnici EU-a i MMF-a sastati će se s portugalskom vladom kako bi razmotrili daljnje provođenje mjera štednji.
Podsjetimo, mjere štednji su u Portugalu na snazi još od svibnja prošle godine.


Spekulira se kako bi portugalska situacija uskoro mogla biti identična onoj koja se upravo dešava u Grčkoj. Naime, prema brojnim informacijama Portugalu će biti potrebni novi krediti i restrukturiranje već postojećih.
Imajući u vidu grčki scenarij, sada već sa sigurnošću možemo konstatirati što će prethoditi odobrenju novih kredita - još veće mjere štednje, dublji rezovi, daljnja privatizacija i drastična odricanja.

Svojim masovnim okupljanjem, koje je donekle ostalo u medijskoj sjeni zbog eskalacije sukoba u Grčkoj, građani Portugala su jasno poručili kako neće prihvatiti nove mjere štednje.
Armenio Carlos, vođa najvećeg radničkog sindikata u zemlji, poručio je: "Mi smo ovdje da zajedno progovaramo za one koji u ovoj državi svakodnevno pate zbog mjera štednje - jasno poručujemo: MMF nema ovlasti ovdje !"

"Dodatni krediti odgovaraju samo kreditorima koji dobivaju milijarde u kamatama, profitiraju samo banke... ove mjere jako žestoko pogađaju radnike, mlade ljude i umirovljenike. 2,7 milijuna Portugalaca živi na granici ili ispod granice siromaštva. Nezaposlenost obara rekorde.
Pojačat ćemo našu borbu. Zemlja mora maknuti omču koja joj se steže oko vrata" - nadodao je Carlos i pozvao na još veći prosvjed koji je zakazan za 29. veljače.



GRČKA

Grčka je na rubu građanskog rata: Gore banke, zgrade, stotinjak ozlijeđenih
Foto: AFP
Video: YouTube

GRČKI parlament usvojio je jučer kontroverzni paket mjera štednje, koji je zatražio MMF i EU, kako bi izbjegli bankrot. U Ateni su izbili neredi u kojima su prosvjednici izvan zgrade parlamenta bacali kamenje i Molotovljeve koktele.

Policija je bacila suzavac, a nekoliko zgrada u Ateni je zapaljeno. Najmanje 23 prosvjednika je uhićeno i još 25 pritvoreno. Grčka je na rubu građanskog rata. Guardian piše da je zapaljeno više od 40 zgrada. Grčka policija je izvijestila da su ozlijeđeni deseci građana i najmanje 40 policajaca.  Zbog scena koje su se mogle vidjeti u grčkim gradovima pitanje je mogu li grčke vlasti zaista i provesti usvojene mjere.


Kronologija grčke krize:
12,54 - Na jednoj povijesnoj zgradi u Ateni je ispisan grafit: "Ne MMF-ovim novim mjerama".
12,00 - Očekuje se da će grčki premijer Lucas Papademos u roku nekoliko sati imenovati nove ministre, nakon što je nekoliko članova stranke Pasok i Nove demokracije izašlo iz vlade iz protesta prema mjerama štednje. Očekuje se da će Papademos slijediti primjer talijanskog premijera Maria Montija, i za nove ministre dovesti tehnokrate, odnosno nestranačke stručnjake.
11,30 - Na ulicama Atene su tijekom 10-satne bitke ispisani mnogi grafiti među kojima i "šefovi su ubojice naroda", piše Guardian.
10,30 - Analitičari prognoziraju da će situacija u Grčkoj postati konfuzna u roku nekoliko mjeseci ako Antonis Samaras, predsjednik strane Nova demokracija, postane novi grčki premijer. Pretpostavlja se da će Samaras, u trenutku kada Grčkoj odobre novi paket pomoći, tražiti raspuštanje parlamenta i trenutne izbore. Nova demokracija navodno želi da se izbori održe u travnju.
10,10 - Njemački ministar ekonomije Philip Rosler je usvajanje mjera štednje u parlamentu nije kraj procesa dobivanja nove pomoći od 130 milijardi eura. Prvo će grčki političari morati dokazati da će se mjere i provesti. Prije glasanja u njemačkom parlamentu o novom paketu pomoći, zastupnici će dobiti i izvješće tzv. Troike (MMF-a, EU-a i ECB-a). Očekuje se da će o tom pitanju Bundestag odlučivati 27. veljače.

10 - Ujutro su europske burze dobila na vrijednosti nakon što je grčki parlament izglasao mjere štednje.
Na ulicama Atene prosvjedovalo 80 tisuća ljudi
Na ulicama Atene je sinoć protiv mjera štednje prosvjedovalo najmanje 80 tisuća ljudi, a još 20 tisuća ih je prosvjedovalo u Solunu. Nasilni prosvjedi su se proširili i drugim grčkim gradovima te u poznatim turističkim odredištima na Kreti.

BBC piše kako su se bitke na ulicama vodile do kasno sinoć, ali novi sukobi nisu zabilježeni nakon glasovanja. Prosvjednici su se pokušavali probiti kroz kordon policije do parlamenta te je zapaljeno nekoliko povijesnih građevina. Policija je okružila prosvjednike te je potom bacila suzavac. "Svi su se gušili i tada se policija povukla i otvorila koridor za nas kako bismo se maknuli od parlamenta. Tada su se svi razbježali", kazao je 34-godišnji prosvjednik Ioanis Simantiras.
"Pobuna je počela"
"Ratna zona" je sinoć bio atenski Trg Sintagma ispred zgrade parlamenta. Eksplozije s ulice su se čule u parlamentu, a čak su i zastupnici mogli osjetiti suzavac koji su policajci bacali među prosvjednike. Među zapaljenim zgradama su kina, banke i trgovine, piše Guardian.
Deseci tisuća prosvjednika su nosili transparente na kojima su se žalili protiv sniženja plaća, mirovina i najavljenih otkaza. Skandirali su protiv "okupacije" države od strane stranih kreditora. "Pobuna je počela", kazao je ljevičar Manzolis Glezos te dodao kako mjere nikada neće proći. "One su pukotina u našoj demokraciji", kazao je Glezos s maskom na svom licu.
"Nema mjesta za vandalizam, nasilje i razaranje"
U govoru prije glasovanja o mjerama štednje grčki premijer Lucas Papademos je kazao da si Grčka u tako teškim vremenima ne može priuštiti takve prosvjede. "Vandalizam, nasilje i razaranje nemaju mjesta u demokratskoj državi i nećemo ih tolerirati", kazao je Papademos te dodao zastupnicima kako o njima ovisi hoće li Grčka ostati u eurozoni ili bankrotirati.

"Glasajući za ovaj ekonomski program i otvarajući put za novi kredit postavit ćete temelje za reforme i oporavak ekonomije", kazao je Papademos. Mjere štednje podrazumijevaju otkaze za 15 tisuća radnika u javnom sektoru, liberalizaciju radnog zakonodavstva, smanjenje minimalne plaće za 20 posto sa 751 na 600 eura mjesečno. Nove pregovore za otpis dugova banaka. Uz mjere štednje zastupnici su odobrili i povezani dogovor o otpisivanju 100 milijardi eura dugova od strane privatnih banaka.
"Biramo između lošeg i goreg"
Za mjere štednje je glasalo 199 zastupnika, dok ih je 74 bilo protiv. Predsjednik stranke Nova demokracija Antonis Samaras je kazao da dramatični događaji u centru Atene štete Grčkoj i svim njezinim stanovnicima. "Svjedočimo scenama koje se ne smiju ponavljati u budućnosti. Pozivam svakog Grka da pokaže razboritost, patriotizam, smirenost i zajedništvo", kazao je Samaras.

Ministar financija Evangelos Vanizelos je kazao da nije pitanje "hoće li se smanjiti neke plaće i mirovine, već hoćemo li moći isplatiti i te snižene plaće i mirovine". "Kada morate birati između lošeg i goreg, izabrat ćete loše kako biste izbjegli gore od toga", kazao je Vanizelos.






Primjedbe

Popularni postovi