TOMISLAV ĐONLIĆ GOSTOVAO U EMISIJI HTV-a 'RIJEČ I ŽIVOT'

Tomislav Đonlić: Masovne likvidacije vršene su na temelju tzv. ׳crnih lista׳ koje su sastavljala partijska tijela i OZNA-a

E-mail Ispis PDF
„Najveća zabluda svih totalitarnih ideologija, pa tako i komunizma, je zabluda da se nad svime može imati monopol, pa tako i nad poviješću i povijesnom istinom. Na određeni način može se ta povijesna istina, odnosno povijesna istraživanja, opstruirati i stavljati različite prigušnice na određene teze. Međutim, povijesna istina kao takva uvijek će naći svoj put do javnosti i u konačnici će biti spoznata, jer povjesničari i povijesna znanost kao struka, za razliku od totalitarnih političara, rukovode se povijesnim izvorima i dokumentima, što će pridonijeti da povijesna istina u konačnici bude spoznata“, kazao je prof. Tomislav Đonlić, nastupajući u  HTV-ovoj emisiji "Riječ i život", urednika i voditelja Nene Kužine, u kojoj je bilo riječi o tome koliko je svećeništvo mučeništvo i kako je bilo na našim prostorima u prošlosti, pogotovo u razdoblju, i nakon, II. svjetskog rata.

Koji su stvarni uzroci i kako je uopće moguće da 663 katolička svećenika, redovnika, bogoslova  i časne sestre Crkve u Hrvata budu na najgrublji način ubijeni a da nitko za to ne odgovara,  bila je jedna od težišnih tema spomenute emisije.
Bakarićeve partijske upute o linču svećenstva i  katoličke crkve
Izjava Vladimira Bakarića, izrečena na savjetovanju političkih komesara 06. veljače 1945., upravo u vremenu kad su se događali stravični komunistički zločini nad hercegovačkim franjevcima, citirana  u spomenutoj emisiji, sasvim nedvosmisleno pokazuje kakav je odnos KPJ imala prema katoličkom svećenstvu.
>>Predstavljena zbirka dokumenata „Partizanska i komunistička represija i zločini u Hrvatskoj 1944.-1946. Dokumenti, Dalmacija“
„Popovi su nam neprijatelji. Katolička crkva je pripremala i odgajala sve što je ustaško i nezdravo u narodu. Vatikan je moćna snaga i mi s njima moramo biti oprezni. Budno pazite na svaki njihov korak i tražite intervenciju fronte“, stoji u Bakarićevoj izjavi od 06. veljače 1945.“, koju je citirao prof. Đonlić.
Raščlanjujući Bakarićeve riječi, profesor Đonlić je naglasio kako spomenuta izjava u vremenu u kojem je izrečena nije mogla značiti ništa drugo nego otvoreni poziv na linč svećenstva i katoličke crkve u Hrvata.
OZN-a i KPJ su pripremali „crne“ liste
„Uvidom u dokumentaciju koja je već dobrim djelom i objavljena, jasno je vidljivo da je partizanska borba, osim što je bila antifašistička, većim svojim djelom bila komunistička, boljševička revolucija koja je imala svoje konkretne ciljeve, od kojih je dolazak na vlast bio prioritetni cilj jugoslavenskih komunista“, smatra profesor Đonlić.
>>Tomislav Đonlić: Što kažu arhivi OZN-e o komunističkim zločinima u Dalmaciji?
Govoreći o tome kako je KPJ i vodstvo partizanskog pokreta, na putu prema vlasti, unaprijed planiralo obračun sa svim političkim neistomišljenicima, Đonlić naglašava: „Na putu do realizacije zacrtanih ciljeva komunisti su se nastojali obračunati sa svim svojim političkim neistomišljenicima. Upravo zbog toga vodstvo KPJ iniciralo je osnivanje OZN-e i KNOJ-a, čije su temeljne zadaće bile prikupljanje podataka i likvidacija tzv. narodnih neprijatelja“.
Kad je, pak, u pitanju sama definicija političkog, odnosno klasnog, neprijatelja, Đonlić smatra kako su to „najčešće bili ljudi koji se ničim nisu oglušili o NOP, nego su samo bili drugačijeg mišljenja od onog kojeg su zastupale komunističke vlasti, pa su se stoga našli na popisima tzv. narodnih neprijatelja koje je planski i programirano sastavljan počevši od samog vrha KPJ i Tita, do mjesnih partijskih organizacija i kasnije OZN-e“.
Likvidacije su vršene na temelju „crnih“lista
Dostupna dokumentacija pokazuje da su masovne likvidacije na kraju rata vršene upravo na temelju tzv. „crnih lista“ koje su sastavljala partijska tijela i OZNA-a
„Kad su u završnoj fazi rata partizanske vojne formacije ovladavale naseljenim mjestima, na scenu bi stupali OZN-a i KNOJ i po kratkom bi postupku, uglavnom bez suđenja, likvidirali sve one koji su se nalazili na tim „crnim“ listama“, zaključio je profesor Tomislav Đonlić.
Uz profesora Đonlića, na ovu su temu govorili  župnik u Starom Pazinu vlč. Maksimilijan Ferlin i vicepostulator Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće" fra Miljenko Stojić.


Damir Šimić

Primjedbe

Popularni postovi