KARAMARKO ODGOVARA JADRANKI KOSOR

KARAMARKO ŽELI NA ČELO HDZ-a

'TV sučeljavanja samo bi zabavljala SDP-ovce'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL/
Datum objave:
26.01.2012 11:45
Autor: Novi list/tportal.hr
Donedavni ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko definitivno je kandidat za predsjednika HDZ-a, potvrdio je jučer za Novi list. Prije dvadesetak dana u izjavi koju je uputio medijima bio je dosta neodređen. Izrazio je uvjerenje da HDZ ima snagu za demokratske promjene koje će stranku promovirati u modernu europsku i demokršćansku stranku i dodao: 'Ja jesam potencijalni kandidat takvog HDZ-a'
'Kandidirat ću se za predsjednika stranke, ali nisam imao potrebu obilaziti sve televizije kako bih to objašnjavao. Čemu ta buka? Obilazit ću teren, predstavljati program, a kad dođe vrijeme, skupit ću i nužnih 400 potpisa za kandidaturu. Mislim da je HDZ-ov sabor trebalo ranije dogovoriti, četiri mjeseca je možda predugo za izbore jer oni, prirodno, izazivaju napetosti', otkrio je Karamarko, već šesti kandidat za šefa HDZ-a Novom listu.

'Kukuriku neće dugo trajati'

Unatoč nezadovoljstvu stanjem u HDZ-u, optimist je i procjenjuje da vladajući nemaju perspektivu na dulji rok.

'Gotovo 70 posto hrvatskih birača su desnica i desni centar. Kukuriku koalicija je ovaj put pobijedila jer je dobar dio tih birača razočaran apstinirao na izborima. Kad se HDZ konsolidira pomest ćemo ih. I u EU-u Hrvatska će trebati stranku koja će inzistirati na zaštiti nacionalnih interesa i samosvojnosti, a to može biti samo HDZ', zaključuje Karamarko.
Prije njega nedvosmislene kandidature objavili su Jadranka Kosor, Darko Milinović, Domagoj Ivan Milošević, Drago Prgomet i Milan Kujundžić. Karamarko bi volio da ih bude i više.

'Za HDZ je odlično što se toliko članova javlja sa željom da budu predsjednici, time ta dužnost gubi prizvuk nedodirljivosti. U HDZ-u ima mnogo sjajnih, mladih i obrazovanih ljudi, u što sam se uvjerio tijekom kampanje u trećoj izbornoj jedinici. Nažalost, nedovoljno se koristi taj potencijal, nužno je svima osloboditi prostor i pružiti šansu. Zato se zalažem za statutarne promjene kako bi ubuduće cjelokupno članstvo biralo vodstvo. HDZ-u treba jedna generalka', istaknuo je Karamarko, kojeg je Jadranka Kosor prošle jeseni osobno primila natrag u HDZ.

Karamarko je jedan od kandidata koji zagovara međusobna sučeljavanja pred članovima HDZ-a. 'Nema razloga da se sučeljavamo na televizijama i zabavljamo SDP-ovce. Ali, bilo bi jako dobro kad bismo iza zatvorenih vrata organizirali tribine na kojima bi se kandidati zajednički predstavljali članstvu. Svi mi poštujemo isti programski okvir, ali među nama ima i razlika', objašnjava Karamarko. Milinović i Milošević također su zainteresirani za sučeljavanje 'da članovi izravno vide svačije prednosti i mane'. Jedan član predsjedništva HDZ-a smatra da tijekom unutarstranačkih izbora treba organizirati sučeljavanja kandidata u najvećim gradovima. No, Jadranka Kosor zasad se nije izjasnila o takvoj mogućnosti.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Izjavu gospođe Kosor da joj se podmeće pred izbore u HDZ-u ne vidim kao svoj problem jer sa slučajem Fimi media doista nemam ništa, poručio je Tomislav Karamarko, kandidat za predsjednika HDZ-a, piše Jutarnji list


'Udjele u tvrtki Soboli prodao sam davno prije nego što su sklopili ugovor s Croatia osiguranjem', komentirao je sukobe u stranci Tomislav Karamarko. Dodao je i kako je dokumentaciju oko Sobolija već ranije priložio USKOK-u kako bi osporio kaznenu prijavu koju je protiv njega podnijela jedna nevladina organizacija i koja je, kako je istaknuo, na kraju i osporena.

Bespoštedni sukobi i rat za prevlast u HDZ-u, otkriva Jutarnji, zabrinuli su čak i lokalne članove.

'Ovo što se sada događa apsolutno šteti stranci i nikome od nas, pa tako niti kandidatima za predsjednika neće koristiti. Slikovito gledano, meni to izgleda kao Titanic koji tone i oni se naprosto bore za mjesto u čamcu kako bi u njega uskočili i preživjeli. Pri tome nemaju skrupula i ne biraju se oružja', kaže jedan osječki HDZ-ovac.

'To vam je kao kad pustite duha iz boce. HDZ mora ići u demokratizaciju i taj proces je krenuo i bit će nezaustavljiv, ali neće se riješiti niti na ovim izborima', istaknuo je ovaj HDZ-ovac.

Šef splitskog HDZ-a Dujomir Marasović kaže: 'Ne znam ništa o tajnim službama i njihovom uplitanju, ali stranka se demokratizira i u igri je više kandidata.'
 

Primjedbe

Popularni postovi