ZBOG ČEGA U HRVATSKOJ NE FUNKCIONIRA MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA?


Čačić: Projekti javno-privatnog partnerstva ključ za rast investicija

Zagreb, 31. siječnja 2012. - Zainteresirani investitori za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP) u Hrvatskoj su itekako dobrodošli, jer ova Vlada model JPP-a prepoznaje kao jedan od ključnih instrumenata za ubrzano investiranje u različitim sektorima i rasta investicija u ovoj godini za oko 7,4 posto ili za oko 8 milijardi kuna, istaknuo je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić na konferenciji "Javno-privatno partnerstvo-kanadsko iskustvo".

Konferenciju su organizirali Veleposlanstvo Kanade u Hrvatskoj i Agencija za javno-privatno partnerstvo, a u zagrebačkom hotelu Westin okupila je više od 150 sudionika.

Podsjetivši da su Kanada, Velika Britanija i neke druge države u JPP, odnosno suradnju države i privatnog sektora za povećanje investicija, a bez velikog opterećenja proračuna, krenule upravo u kriznim vremenima prije 20 i više godina, Čačić je naglasio da u Hrvatskoj već postoji koncept za to, ali se nažalost do sada u zadnjih desetak godina nije realizirao.

Postojala je ideja i da se slijedom takvog modela objedini rad nekoliko ministarstva, pa se danas ne bi trošilo oko 536 milijuna kuna na najam više od 70 tisuća četvornih metara za potrebe različitih ministarstva, ali se na žalost ni to nije ostvarilo, rekao je Čačić.

S ovom Vladom država je, kako je kazao, dobila i ono što je do sada nedostajalo za razvoj tog koncepta, odnosno 'leadership' i viziju što država treba od JPP-a te stoga odmah i snažno kreće u taj segment i na državnoj i na lokalnoj razini.

Već ove godine, uglavnom po modelu JPP-a, počet će ulaganja u stotine škola, u tijeku je i jedan od najvećih projekata te vrste u Hrvatskoj u Zračnu luku Zagreb, a veliki potencijali su i u drugim sektorima, posebno u energetici, istaknuo je Čačić.

Siguran je i da će hrvatski prostor u iduće četiri godine postati najjači za ulaganje u JPP-u u ovom dijelu Europe, iako, kako je dodao, zna da to tek treba dokazati.

Iznoseći kanadska iskustva u JPP-u, po kojima je Kanada jedna od najuglednijih u svijetu, predsjednik Kanadskog vijeća za JPP Mark Romoff istaknuo je da je u toj zemlji po tom modelu od početka 1990-ih najviše izgrađivana i unaprijeđena infrastruktura. Imaju dobro razvijenu mrežu regionalnih i lokalnih agencija koje se time bave, pri čemu je izuzetno važna potpora države.

Osnovni model JPP-a po kojem rade je 'projektiraj-financiraj-izgradi-održavaj', pri čemu se vodi računa o transparentnosti i uključivanju mišljenja javnosti te o odabiru najboljih 'igrača' za provedbu projekata, bilo stranih bilo domaćih.

Vodi se računa i o vremenu, tako da je prosječni rok od objave poziva za neki projekt do financijske konstrukcije nešto manji od 16 mjeseci, a trenutno je u Kanadi u različitim stadijima provedbe 160 projekata, od čega najviše u sektoru zdravstva i prijevoza.

Ravnatelj Agencije za JPP Kamilo Vrana istaknuo je da je Agencija krajem prošle godine objavila registar projekata JPP-a u Hrvatskoj.

U tom su registru samo oni projekti koji ispunjavaju zakonske pretpostavke za JPP i trenutno ih je 30-ak, ali je još važnije da se iz toga vidi da Hrvatska u tome ima dosta iskustva, rekao je.

Vrana vjeruje u dobru perspektivu takvog modela te očekuje da se ostvare najave Vlade i ministra Čačića, jer, kako kaže, nakon dosta godina 'treninga' sada je pravo vrijeme da se 'zabijaju golovi', odnosno i stvarno realiziraju projekti JPP-a. [Hina]

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / CROENERGO MEDIA

Primjedbe

Popularni postovi