SAMO 30 % BIRAČA JE ZA EU


Čeka nas sretna budućnost, krediti bez povrata, samo treba znati kako.

21. ovoga mjeseca nas je uredništvo hkv-portala podsjetilo da su čitateljima o ulasku u EU ponudili argumente bez etiketiranja. Na čemu smo zahvalni i nadamo se da će tako biti i u buduće.
Istog dana nam uvaženi Ivan Miklenić iz GK poručuje slijedeće: „Stav crkve o EU nipošto nije izraz jeftinog politikanstva – kojega u siječnju 2012. ima u Hrvatskoj previše……- Hrvatska ima svoje mjesto i svoju budućnost, osobito ako obnovi sve ono najdragocjenije iz siječnja 1992., a to je sloga, jedinstvo, optimizam, samopouzdanje i spremnost na žrtvu velike većine hrvatskih građana.“ Potpuniji tekst se nalazi na portalu. Valjda ćemo sve to moći ostvariti s našim političarima, ne politikantima, pod okriljem EU.
23. ovoga mjeseca portal prenosi DIP: 67,06 posto birača za ulazak u EU, 32,37% protiv. Bilo bi za čitatelje dobro kada bi se dodalo da se radi o 29,29% od ukupnog broja birača, koji prema točnim ili netočnim spiskovima iznosi 4 477 715, a da se 67,06% posto odnosi na 1 955 981 izišli na referendum.
Leže li razlozi neizlaska u manjkavoj raspravi, agresivnoj propagandi ili su birači mislili da je sve već riješeno i dogovoreno i da njihov glas nije bitan, pogotovo nakon brze, također bez javne rasprave, izmjene članka 141. Ustava RH-e?

Zamolba svim članovima HKV i autorima raznih članaka i osvrta koje su objavljivali na portalu, akademicima , znanstvenicima, profesorima da već sada započnu informirati građane o trećoj sudbonosnoj odluci za hrvatske građane, a to je povlačenje hrvatske tužbe u Haagu radi srpskog genocida i nanošenja ratnih šteta. I to se može dogoditi po brzom postupku, jer u Hrvatskom saboru su počeli svi, bez obzira jesu li vladajući ili oporba, jednako misliti, čast iznimkama. Narod, pogotovo stradalnike domovinskog rata, nije potrebno pitati.

Povlačenje je prvi preporučio gospodin Šimonović, a on to mora znati bolje od nas običnih građana, jer uvijek je bio zastupljen u međunarodnim institucijama. Drugu najavu smo dobili od predsjednika države gosp. Josipovića, koji je također dobro, bolje od nas, upoznat s međunarodnim pravom, a najnoviju najavu nam je obznanila ministrica Vesna Pusić koja također ima bolje informacije od nas. Predstavnici EU u svojim bodrenjima za ulazak su navodili da smo lideri u „regionu“, lokomotiva koja će povući i druge države u „regionu“ da brže prorade na svojim prilagodbama zakonima EU. Možda, da kao prvo omoguće povrat i stambeno zbrinjavanje izbjeglih osoba, prema modelu RH-e, kao i priznavanje temeljnih ljudski prava.
Izgleda da i Hrvatska, prema preporuci političara iz EU, mora do 2013. još mnogo proraditi na temeljnim ljudskim pravima, oni će nas budno pratiti. Može li netko potvrditi optimizam naših političara da ćemo 2013. stvarno bez rezerve ući u EU? Mogu li ponovno pronaći neku našu neizvršenu obvezu prema potpisanim ugovorima i staviti nas na čekanje dok nam se ne priključe ostali vagoni iz „regiona“?   

Mira Ivanišević

Primjedbe

Popularni postovi