BISKUP BARIŠIĆ KONAČNO SUSPENDIRAO I. GRUBIŠIĆA

Nadbiskup Marin Barišić: Kaznu don Ivanu Grubišiću izričem žalosna srca...

Tekst
 Don Ivan Grubišić više ne smije ispovijedati vjernike, propovijedati tijekom mise pa čak ni služiti misu, a zabranjeno mu je i nositi svećeničko odijelo, odlučio je Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.
U priopćenju javnosti Ordinarijata Splitsko-makarske biskupije stoji kako je takva odluka donesena zbog dobrobiti Crkve i nakon višestrukih upozorenja i opomena te razgovora s don Ivanom Grubišićem koji se odbio pokoriti zakonima koji ga obvezuju nego je ustrajao u svojoj neposlušnosti.
Kaznu obustave mons. Barišić donio je još u ponedjeljak nakon saslušavanja Vijeća konzulatora Splitsko-makarske nadbiskupije.
Suspenziju njegova svećeništva uzrokovalo je, stoji u priopćenju Ordinarijata, aktivno sudjelovanje u politici, osnivanje stranke, prihvaćanje javne službe saborskog zastupnika, sudjelovanje u vršenju građanske vlasti, neprilično ponašanje koje je strano svećeničkom pozivu te neposluh prema Ordinarijatu čime je prekršio Kanon katoličke crkve.
Kako do suspenzije ne bi došlo nadbiskup je prije i tijekom izborne kampanje pokušao spriječiti don Grubišića da krši crkvenu disciplinu, a ideje koje je izlagao tijekom kampanje i zbog kojih je postigao svoj izborni rezultati, iako poželjne ne mogu biti opravdane njegovim aktivnim sudjelovanjem u politici.
Kao svećenik, pozvan je uvijek i prvenstveno poštivati norme svoje Crkve, a ne ih kršiti da bi ostvario neki svoj politički cilj, tvrde iz Ordinarijata.
Sukladno Kanonu, kaznom se ne umanjuje obveza Nadbiskupije za don Grubišićevo uzdržavanje, već zadržava pravo na primanje određene mirovine kao i svi drugi umirovljeni svećenici, prema propisima Financijskog sustava Splitsko-makarske nadbiskupije.
U svojoj odluci od 2. siječnja 2012., nadbiskup naglašava da kaznu svomu svećeniku izriče žalosna srca i želi da mu izrečena crkvena kazna bude učinkovit lijek odustajanja od stavova suprotnih crkvenim zakonima, te pridonese promjeni tvrdokornog stava suprotna dostojanstvu poziva i poslanja svećenika Katoličke Crkve.
(dalje.com)

Primjedbe

Popularni postovi