STRASBOURG ISTRAŽUJE BAJIĆA

U tijeku istraga "Lora 3" - Strasbourg istražuje Bajića

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je na svojim internetskim stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru Lora u Splitu. U njemu stoji da je u tijeku istraga za Loru 3. Kriminalistička istraga zatražena je zbog sumnji na smrtno stradavanje skupine zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićko-šavničke grupe.

Državno je odvjetništvo istaknulo da se na sažet prikaz odlučilo zbog čestog i/ili netočnog izvješćivanja javnosti o kaznenim postupcima koji su se vodili ili se još vode u vezi s počinjenim ratnim zločinima u vojnom zatvoru Lora.

Državno odvjetništvo navodi da je kao rezultat prijašnjih postupanja (Lora 1 i Lora 2) i posebno suradnje s Vrhovim državnim tužiteljstvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, a u sklopu predmeta Lora 3, zatražena kriminalistička istraga zbog sumnji na smrtno stradanje skupine zarobljenika, pripadnika tzv. nikšićke skupine, koji su dovedeni u vojni zatvor u Lori kako bi bili zlostavljan, javlja HRT..
>>Službeno-obiteljski posjet Ive Josipovića Crnoj Gori
U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika, objašnjava Državno odvjetništvo. Dodaje se kako se osim navedenoga, provode izvidi te prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenim u vojnom zatvoru Lora.
Mladen Bajić umješan u ratna događanja u Lori?
Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu  otvorio je dana 15. studenog 2010. godine sudski spis pod brojem 66060/10, vezano uz slučaj Bajić, odnosno vezano za slučaj umiješanosti Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora u Splitu 1992. godine, 10. siječnja 2011. predana je i dopunjena dokumentacija  koju je prethodno zatražio Sud.
Riječ je oprijavi Darka Petričića i Domagoja Margetića koji su podnijeli  Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu te dostavili dokumente koji dokazuju navodnu umiješanost glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića u ratne zločine u vojnom logoru Lora u Splitu.


R.H.

Primjedbe

Popularni postovi