'VJEŽBANJE KRITIKE JE POMOĆ U KREPOSTI ONOGA KOJI JE KORISTI I POMOĆ ONOMU KOJU JE PRIMA'

Duhovna obnova s vlč. Zlatkom Sudcem od 14. do 16.10 2011.

NÜRNBERG -Što je više kleveta i laži Sudac nam je miliji i draži poručuju brojni vjernici i sljedbenici vlö Zlatka Sudca koji će svoj veliki duhovni seminar održati u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Nürnbergu od 14-16. listopada, u crkvi st. Ludwig, Strasburer str. 12. Dolazak na seminar najavljuju vjernici iz cvijle Europe, željni Božje riječi i ozdravljenja i oslobođenja koja se uime Gospodnje događaju na brojnim seminarima vlč.Zlatka Sudca. Vlč Sudac poručuje :

- Istinskom unutarnjem bogatstvu, dubokom shvaćanju stvari i ozbiljnoj zauzetosti u životu nužno odgovara veća sposobnost prosudbe i suda. Naša Raspeta i Uskrsla Ljubav, želi da budemo duše kriterija, da znamo prosuditi osobe, situacije, okruženja i dogadaje s nadnaravnim Duhom i praktičnim smislom za život.Potrebno nam je tu sposobnost prosudbe i suda, uvijek ispunjenu Duhom Svetim, svakog dana sve više povećavati i pročišćavati. Jedno je sigurno – ta sposobnost prosudbe i suda, koja je vrlo potrebna za naš život i bez koje bi teško urezali u svoje ponašanje ozbiljnost i kršćansku snagu, ima svoje granice. Održavati je i vježbati unutar svih životnih ograničenja i okolnosti, približavanje je Bogu; dopustiti si u svojoj preuzetosti nadici ograničenja i okolnosti i vježbati ih bez kršćanske mjere, udaljavanje je od Boga. Koliko li nas kritike bez kršćanske mjere, bez ljubavi, suosjećanja, iskrene zauzetosti za život, odvajaju od Boga, bližnjega, a u konačnici i samih sebe, zna svatko za sebe.


Kada bi naša kritika uvijek bila kritika iskrenog čovjeka, prijatelja, krščanina, kako bi bila konstruktivna, ljupka, svrhovita i posvecujuća. Uistinu uvijek treba imati na umu spasenje osobe i njezine nakane. Uvijek treba biti objektivan, nikad subjektivan. Uvijek se treba s poštovanjem zaustaviti pred svetištem osobe i njezinim unutarnjim svijetom. Što ti znaš o nakanama, motivima i svim subjektivnim okolnostima kojih je samo Raspeta i Uskrsla Ljubav Krist, koji čita u Srce, savršeni poznavatelj? Tu nam svima ususret dolazi Kristova Riječ: „Nolite iudicare et non iudicabimini“ – „Ne sudite i nećete biti suđeni“.


Svaka se kritika oslikava u duši koja se iza nje skriva i u unutarnjoj otvorenosti koja iz nje slijedi. Stoga s pravom trebamo imati na umu da je to ono što postavlja siguran kriterij da možemo moralno koristiti naš kapacitet prosudbe i suda. Promašeni, zavidni, ironični, oholi i nadmetni, uhljebljeni, poltroni i fanatici, licemjeri, farizeji, ugroženi, uvrijedeni i ambiciozni imaju zlu, iskrivljenu dušu, koja se odmah očituje u njihovoj kritici. Iskreni, prijateljski, radosni, slobodni, otvoreni, kreativni, tolerantni, Duhom Božjim ispunjeni ljudi i nadasve molitelji Srca imaju u sebi dobru dušu koja se naziva Ljubav, želi svima dobro, koja kritici osigurava sve kvalitete kojima dobra kritika treba biti urešena.Kako bi kritika bila prava i konstruktivna, djelotvorna i posvećujuća, potrebno je iskreno ljubiti druge, ljubiti bližnje. U tom slučaju vježbanje kritike uvijek je pomak u kreposti onoga koji je koristi i pomoć onomu koji je prima. Tako to uvijek biva kada je Srce ponizno, stoga s pravom zaključujemo da sposobnost prosudbe i suda-zaključuje vlč. Zlatko Sudac

Primjedbe

Popularni postovi