U AUSTRIJI I MADŽARSKOJ SE UJEDINJUJE DESNICA, A U HRVATA?

U povodu najnovije inicijative Hrvatske stranke prava (HSP) da pod jedan 'kišobran' okupi stranke političke desnice, hvalevrijedna je akcija na području poznavanja izbornog zakona i D Hondtove metode kojom se preračunavaju dobiveni glasovi u zastupniičke mandate. Cilj velikih je razbijanje glasova, jer po prihvaćenoj metodi, profitiraju upravo oni. Što više, i sami generiraju male stranke sa navedenim ciljem.


Na temelju najnovijih analiza koje kazuju kako bi HSP mogao osvojiti značajan broj mandata u Hrvatskom saboru, poziv ujedinjenju stranaka desne političke orjenaticije više je nego potreba u ovom trenutku kada razočarano biračko tijelo HDZ-a praktički nema za koga glasovati. Sada je na redu vidjeti da li će čelnici desnice moći svoje osobne ambicije staviti u službu viših ciljeva ili će taština pojesti ideale.

>>Izborne prijevare u režiji Saveza za Europu

Obzirom da neparlamentarne stranke nisu ništa učinile u prethodne četiri godine na polju eventualne inicijative promjene izbornog zakona, koja bi građanima omogućila da glasuju za osobe od povjerenja u omjeru političke orjentacije prema vlastitoj prosudbi, potreba stvaranja treće opcije nužna je u ovom trenutku.

Trend ujedinjenja desnice vidljiv je i u zemljama članicama Europske Unije . Više desničarskih stranaka namjerava se još ove godine ujediniti u jednu stranku, objavljeno je u Beču.

Milan Rodić, predstavnik Srpske narodne stranke i predstavnik Srpske sloge - udruge više srpskih stranaka jasno je i nedvosmisleno izjavio 12.10.2011. na hrvatskoj javnoj dalekovidnici činjenicu da za SDP tradicionalno glasuju pripadnici srpskog naroda. Motiv Hrvatima bi svakako trebao biti glasovanje za stranke koje njeguju katoličke svjetonazore, očuvanje integriteta naroda kao i jasan stav prema Domovinskom ratu.

Vrijeme će pokazati da li će ova inicijativa demantirati Stjepana Radića i hrvatsku vječitu neslogu,: „Dva Hrvata, tri stranke“.



Mirna Dujmović

Primjedbe

Popularni postovi