Savez za Hrvatsku protiv veleizdajnika i Europske unije

Foto: Ilustacija: Hrvoje Sommer/

Sačić, Šibl i Dodig

Datum objave:
05.10.2011 13:20

Autor: Vlatka Polšak Palatinuš

Tri političke stranke, Akcija za bolju Hrvatsku umirovljenog generala Željka Sačića, Jedino Hrvatska Milovana Šibla, prvog hrvatskog ministra informiranja, i Hrvatska demokršćanska stranka 'proljećara' Gorana Dodika na predstojećim parlamentarnim izborima nastupit će zajedno u Savezu za Hrvatsku

Pojavio se i Stjepan Tuđman

Iako se na predstavljanju Saveza za Hrvatsku pojavio mlađi sin Franje Tuđmana, Stjepan, riječ je o prijateljskoj podršci, a ne o svrstavanju obitelji Tuđman uz Savez za Hrvatsku, pojasnio nam je Sačić.

Na konferencije za novinare Savez za Hrvatsku predstavljen je kao suprotnost Saveza za Europu čiji su protagonisti, rekli su predstavnici ove tri stranke, i HDZ i SDP skupa sa svojim saveznicima koji su, kako je rečeno, protiv samostalnosti Hrvatske.

Savez za Hrvatsku prvenstveno se protivi ulasku Hrvatske u Europsku uniju, barem na postojeći način, tvrdeći da ćemo postati kolonija. 'Oni raspravljaju o gospodarskom programu kao da kolonije donose takve programe. Onaj koji odlučuje koliko ćemo vinograda saditi, koliko ćemo proizvesti šećera ili mlijeka ili pak što ćemo napraviti s Inom, taj odlučuje o gospodarskim programima', rekao je Šibl.

Rekao je da Vlada čini sve kako bi hrvatske građane uvjerila da na referendumu glasaju za priključivanje EU-u te da su stoga čak promijenili i Ustav kako bi 'što manje ljudi moglo odlučiti o gubitku samostalnosti'. Upozorio je da se u Hrvatskoj do sada samo jednom donosila odluka na referendumu, i to o samostalnosti i odvajanju od Jugoslavije te da se 20 godina kasnije želi provesti referendum kojim se odriče tog ideala, istaknuo je Šibl.

Istaknuo je da političke elite žele pod nazivom 'zapadni Balkan' obnoviti Jugoslaviju bez Slovenije, ali s Albanijom te da je Europska unija utopija koja bi se mogla, kao svaka druga utopija, ubrzo rasplinuti. 'Želimo li Hrvatsku i sva materijalna dobra dati strancima na upravljanje? Kažu nam da EU nema alternative, a mi kažemo NE, hrvatska sloboda i samostalnost nemaju alternative', zaključio je Šibl.

'Je li netko dobio mito za ZERP kao što je Sanader dobio za Inu?'

Željko Sačić
rekao je pak da Savez za EU želi revidirati noviju hrvatsku povijest te spomenuo da se u pristupnom ugovoru Domovinski rat spominje kao 'sukob 90-ih', čime se agresija Srbije na Hrvatsku stavlja u kontekst građanskog rata. Dotaknuo se i optužnica iz Srbije te rekao da se Jadranka Kosor predstavlja kao spasiteljica vukovarskog branitelja Tihomira Purde, dok je ona i njezina Vlada činila sve kako bi došlo do tih optužnica. Navodno neznanje premijerke i Vladimira Šeksa da su 44 optužnice stigle iz Srbije Sačić naziva 'igrokazom s Bošnjakovićem kako bi nas uvjerili da ništa nisu znali'.

Vladajuće je prozvao iz zbog korupcije koja je, kako kaže, 'pojela bolju budućnost. 'Nije nas kriza dovela u recesiju, nego neviđena korupcija kojom je rastrojeno i moralno tkivo Hrvatske', grmio je Sačić te se zapitao je li netko dobio novac za ZERP kao što je Sanader dobio mito za Inu. Zaključio je da je država u rukama izdajnika te da hrvatski narod mora shvatiti veličinu i razmjere veleizdaje.

Potpredsjednik Hrvatska demokršćanske stranke Petar Kaćunko
poručio je glasačima da ne moraju na svakim izborima birati između dva zla. 'Moramo birati između dobra i zla', poručio je obraćajući se 'kritičnoj masi prevarenih', kako je rekao, počevši od poljoprivrednika, ribara, radnika, studenata… Zaključio je da u politici treba služiti, a ne vladati jer onaj tko misli vladati, već je na krivim osnovama.

Glas za HDZ je glas za SDP i obrnuto


Predstavnicima Saveza za Hrvatsku priključio se i povjesničar Josip Jurčević čije se ime ove godine vezalo i uz H-rast te Hrvatski plamen Zvonka Bušića. Kaže da predstavlja dio intelektualne elite koja će podržati Savez za Hrvatsku. On je pak ustvrdio da su 'činili puno toga da do ovog Saveza ne dođe' te da su 'ove tri stranke pokazale da se neće korumpirati'.
Poručio je da je glas za HDZ glas za SDP i obrnuto te je također rekao da političari žele Hrvatskoj oduzeti elementarno pravo da upravlja onim što posjeduje.

Medijska cenzura?

S obzirom na to da na konferenciji za novinare nije bila nijedna kamera nacionalnih TV kuća, kao ni kamera javne televizije, Jurčević je rekao da ovakva količina jednoumlja u medijima nije viđena još od komunizma, dok je Sačić rekao da je iz povjerljivih izvora s HTV-a doznao da urednici na Prisavlju ignoriraju sve što se protivi zadanoj koncepciji vodstva HRT-a.

Primjedbe

Popularni postovi