MILAN KOVAČ NOSI LISTU UTEMLJITELJA HDZ-a U XI IZBORNOJ JEDINICI

Nekadašnji saborski zastupnik Milan Kovač, kako doznajemo, priprema neovisnu listu koja će pokušati doći do glasova hrvatskih državljana u 11 izbornoj jedinici.

[Milan Kovač]

Milan Kovač
U skupini koja privodi kraju aktivnosti oko formiranja liste nalazi se nekolicina utemeljitelja HDZ-a i niz poznatih imena, politički afirmiranih u vrijeme devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno u vrijeme dr. Franje Tuđmana. Međutim, dolaskom Ive Sanadera i njegove "klike"na čelo HDZ-a ova je skupina jednostavno bila prisiljena otići iz „demokratiziranog“ HDZ-a, kako su ljevičarski mediji u Hrvatskoj nazivali tadašnje programsko skretanje HDZ-a, provedeno u vrijeme Ive Sanadera.

Osoba koja je 2002. pokušala smijeniti Mesića na čelu liste

- Milan Kovač je osoba koja može uspješno apsolvirati zahtjevne pregovore sa srodnim skupinama i strankama te uspješno „nositi“ listu koja će polučiti zapažen rezultat u 11. izbornoj jedinici, tvrdi naš izvor te dodaje kako hrvatskoj javnosti nije poznato da je upravo Kovač, još 2002., bio pokretač saborske inicijative za odstupanjem Stjepana Mesića s mjesta Predsjednika Republike.

Spomenuti zahtjev, o kome se u hrvatskoj javnosti jako malo znade, pokrenut je zbog činjenice da je upravo Kovač, kao svjedok obrane u predmetu Darijo Kordić, došao do čvrstih pokazatelja da je Stjepan Mesić, na potpuno nezakonit i netransparentan način, Haškom tužiteljstvu dostavio transkripte iz Ureda predsjednika, na temelju kojih su na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni Dario Kordić, te generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Međutim, tadašnja Račanova koalicija, kao niti Sanader-Kosoričin HDZ, nisu podržali ovu Kovačevu inicijativu pa je ona neslavno završila, tvrdi naš izvor.

>>Milan Kovač: Država nastala na organiziranom zločinačkom poduhvatu, na gospodarskom zločinu i na agresiji na drugu državu nema budućnosti!

>>Milan Kovač: Hrvatska i Srbija ulaze zajedno u EU, odluka o tome donesena je još 2000.

S formiranjem Kovačeve liste, tvrde naši izvori, čekalo se sve do trenutka dok ne bude poznato hoće li stranke okupljene oko HNS-a BiH ići sa svojom listom te tako pokušati uzeti sva tri mjesta i imati svoj u Klub zastupnika Saboru, što je jedina mogućnost koja je preostala nakon dogovora SDP-a i HDZ-a, kojim je broj zastupnika hrvatskog iseljeništva „skresan“ na svega tri mjesta.

>>Ante Beljo: »Slijedi ustavna tužba protiv diskriminirajućih odredaba!«

Moguća i šira koalicija

Odluka o izlasku na izbore donesena je prije nekoliko dana kada je postalo očito da su stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH, pod pritiscima iz Zagreba, odustale od kandidiranja liste HNS-a te pristale podržati listu Kosoričinog HDZ-a.

>>Stranke okupljene oko HNS-a BiH okreću leđa Jadranki Kosor

>>HNS BiH: Svi predstavnici koji budu izabrani u 11. izbornoj jedinici trebaju u Saboru zastupati interese hrvatskog naroda u BiH i iseljeništvu

Bolji poznavatelji aktualne situacije na hrvatskoj desnici ne isključuju niti mogućnost stvaranja šire koalicije u koju bi ušli Hrast i Savez za bolju Hrvatsku, kao i neke stranke okupljene oko HNS-a BiH, koja bi ukoliko uđe u Sabor otvoreno podržala hrvatsku saveznu jedinicu u BiH.

Ovu bi koalicijsku listu, kako neslužbeno doznajemo, mogao podržati Glavašev HDSSB, koji neće imati liste u 11. izbornoj jedinici a sudeći prema nekim nagađanjima, potporu ovoj listi mogli bi dati Milan Bandić i Željko Kerum.

Temeljni cilj ovih aktivnosti je pomoći hrvatskom narodu u BiH oko uspostave hrvatske savezne jedinice u BiH i ostvarivanja pune nacionalne i teritorijalne ravnopravnosti dijela vlastitog naroda koji živi u toj državi, što je ustavna obveza Hrvatskog sabora i Hrvatske Države, tvrde naši izvori.



Robert Horvat

Primjedbe

Popularni postovi