'JA SAM HRVAT I NE ĆU PUCATI NA HRVATSKI NAROD'

utorak, 25.listopada 2011

Perešin: "Ja sam Hrvat i neću pucati na hrvatski narod" (VIDEO)

Rudolf Perešin prvi je pilot Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i istinski heroj Domovinskog rata. Svojim zrakoplovom MIG-21, na današnji dan, prije 20 godina, 25. studenoga 1991. s bihaćkog aerodroma doletio je u austrijski Klagenfurt, odbivši se boriti protiv svojega naroda.

Poznate su njegove riječi "Ja sam Hrvat i neću pucati na hrvatski narod", koje je izgovorio sletjevši u Austriju.

Čekao povoljan trenutak

Godine 1990. kada se već odnarođena JNA pripremala za agresiju na Hrvatsku, odbio je poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji "SKJ - pokret za Jugoslaviju", koju je u sprezi sa Slobodanom Miloševićem napravio vojni vrh na čelu s Branko Mamulom i Veljkom Kadijevićem.

S početkom agresije na Hrvatsku, Perešin je odlučio pobjeći iz jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva. Čekao je povoljan trenutak. A on je došao 25. studenoga 1991. godine.

U jednom od tekstova o ovom podvigu, napisano je:

"Svjestan riskantnosti planiranog pothvata jer je, poput mnogih Hrvata, bio pod stalnom prismotrom, do pojedinosti je isplanirao varijantu bijega. Za vrijeme jednog od rutinskih letova, kad ga njegov pratilac nije mogao slijediti, nalazeći se u rajonu Kopra, kao vrstan izviđač-navigator uputio se na aerodrom pokraj Klagenfurta u Austriji, gdje je uspješno prizemljio MiG-21.

Nanio težak udarac agresorskoj vojsci

Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci i njezinu zrakoplovstvu, a građanima Hrvatske donio neizmjeran ponos, prkos i rast nacionalnog naboja i svijesti u najkritičnijim danima Domovinskog rata."

Došavši u Zagreb, u Glavni stožer, u svom prvom intervjuu nakon preleta, na pitanje novinara smatra li se herojem, kazao je: "Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće ni čuti."

Poginuo u akciji Bljesak

Rudolf Perešin poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. ZB Pleso HRZ-a i PZO-a, drugog, posljednjeg dana akcije Bljesak, 2. svibnja 1995. godine, obavljajući sa svojim MiG-om borbenu zadaću kod Stare Gradiške.

Svojim činom 25. listopada 1991. godine, ali i kasnijim sudjelovanjem u akcijama tijekom cijelog Domovinskog rata sve nas je zadužio

JOŠKO DADIĆ

Primjedbe

Popularni postovi