IVICA RELKOVIĆ PREDVIĐA MAKSIMALNIH 50-ak MANDATA ZA HDZ

Ignoriranje D'Hondta (3. dio)

"Lijeva" gužva na "desnici"

HDZ ne samo da je već izgubio izbore, nego će biti "potučen do nogu", ako se nešto dramatično ne dogodi u njegovu korist. Međutim, ništa takvo dramatično nije na vidiku, nego je, dapače, na vidiku samo još pogoršavanje situacije za HDZ. Upravo zato da ne bi izazvala nekakav neplanirani obrat, Kukuriku koalicija uopće ne forsira žestoku kampanju, kad uzmemo u obzir "remetinački faktor" koji utapa HDZ. Paradoksalno je da u padu, a možda i potpunom krahu HDZ-a, sada sudjeluju razne male liste koje će ponegdje prijeći ili neće prijeći prag, pa čak i one spomenute s "lijevog" krila, a da ne spominjemo HSS, Budišu i HSLS, Keruma, više verzija HSP-ova, Sačića, itd...

Svi oni zapravo "love" glasove koji bježe od HDZ-a (vrlo malo od Kukuriku koalicije). Zamislimo samo koje će to glasove dijeliti HSS, HSLS, Bandić i HSP-ovi u drugoj izbornoj jedinici? Glasove "ljevice"? Ne. Dijelit će s HDZ-om glasove od "centra" prema "desno" (ma što ti beskorisni i u povijesti izgubljeni pojmovi danas značili). A u devetoj i desetoj izbornoj jedinici da ne govorimo. Tamo će se dogoditi opći "domoljubni harakiri" svih protiv svih! HDZ, HSS iliti Jambo s Kerumom (HGS) ili protiv Keruma, najmanje dvije verzije HSP-ova, Savez za Hrvatsku i tko zna tko još "zavisan" ili "nezavisan"…, a s druge će strane taj slijepi košmar mirno promatrati jedinstvena lista Kukuriku koalicije.

Evo sada tablice koja simulira realni D'Hondtov "ples" glasova nad HDZ-ovim "lijesom" s malim "desnim" listama kao "limenom glazbom" na toj "domoljubnoj sahrani" (i s tek neznatno realno korigiranim stanjem Kukuriku koalicije, ako ništa barem zbog automatskog povećanja postotka na temelju sasvim očekivane apstinencije dijela HDZ-ovih birača).

Možemo sada kombinirati ovu i prošlu tablicu, pa tako laburistima dati jedan mandat više ili manje, potencijalno udruženom Jambi i Kerumu mandat više, Ladonji jedan, dva ili nijedan mandat, ali sve to nimalo ne mijenja opću realnu sliku da će Kukuriku koalicija mirno "uzeti" i do 90 mandata. A brojne će se male "desne" liste potući za to tko će pogoditi u "jedan", a tko "u ništa".

Može se očekivati i bitno manji izlazak na izbore negoli 2007., kada je to završilo na visokih 62,47% od ukupnog broja glasova. Razumljivo je da bi se apstinenti prvenstveno mogli dogoditi među dosadašnjim HDZovim biračima, razočaranim svime što tu stranku sada prati u javnosti. To opet znači da bi bez povećanja vlastitih glasova Kukuriku koalicija dodatno rasla i u postotku i u mandatima.

Sada već možemo konstatirati da je najveći dio glasova već podijeljen. Kukuriku koalicija može računati na sigurnih 80 mandata. Manje od toga dobit će samo ako se dogodi nešto dramatično na njezinu štetu, što sada nije na vidiku. Više od toga može dobiti i bez neke velike dramatike, ako joj "desna" razmrvljenost bude dodatno pogodovala. HDZ može računati na oko 50 mandata – maksimalno! Više od toga može dobiti samo ako se dogodi nešto dramatično u njegovu korist i na štetu Kukuriku koalicije. Manje od toga može dobiti i bez neke dodatne dramatike i novih odlazaka u Remetinec, jer je pad HDZ-a kao gotova stvar već ušao u psihu birača. Ako zbrojimo 80 i 50 dobivamo 130. Ostalo je još samo 10 mjesta. Sasvim je tada jasno da je to okvirni broj mjesta na koje mogu računati svi ostali (a nema ih malo!). To se eventualno može povećavati na štetu HDZ-a za dodatnih 10-ak mandata. Ali u tom slučaju svi ti dodatni mandati neće biti prepušteni "trećim puteljcima", nego i samoj Kukuriku koaliciji. Ostavljamo stoga mogućnost da tih "trećih" mandata bude između 10 i 20. Jasno je sada da oni neće predstavljati nikakav "jezičac na vagi", čak i da ih sve uzme jedna jedina lista (iako takve koja bi bila nacionalno relevantna u svim izbornim jedinicama uopće nema).

Takav scenarij potvrđuje i posljednje CRO demoskop istraživanje agencije Promocije plus, prema kojoj Kukuriku koalicija dobiva 36,7%, a HDZ 19%. Vidimo da to na prvi pogled znatno odstupa od naših postotaka kad je u pitanju Kukuriku koalicija, no to se upravo događa zbog nejasnoće kako se taj postotak nivelira prema izbornim jedinicama. Kao i zbog toga što će se oni sada neopredjeljeni opet recipročno podijeliti na ponuđene liste, pa će Kukuriku koalicija narasti za još 5-10%. Ako pak uzmemo da se za jedno zastupničko mjesto treba najprije prijeći prag od 5%, a zatim prelaziti dvostruki, trostruki, četverostruki (itd.) prag, onda vidimo da bi prema takvoj načelnoj anketi Kukuriku koalicija dobila izravnih 70 mandata (sedam puta nadilaze prag od 5% te tako prosječno u svakoj izbornoj jedinici dobivaju sedam puta po deset mandata). HDZ prema toj anketi dobiva 30 mandata (tri puta nadilaze prag od 5% te tako dobivaju prosječno tri puta po deset mandata). Naravno, ponavljamo da je to tek smjernica, jer opća anketa može sadržavati golemu pogrešku zbog oscilacija po izbornim jedinicama. Ali, uzmimo je samo kao grubi orijentir. Ostaje još "za podijeliti" 40 mandata. Kome će to pripasti? Recimo da 15 do 20 mandata dobiju sve druge liste zajedno (na posljednjim izborima su dobile 14, odnosno HSS je dobio 6, HDSSB 3, HSLS 2, HSP 1 mandat), jer prema anketama nijedna od tih lista na općem uzorku zapravo i ne prelazi prag. Ostaje još 20 do 25 mandata za podjelu između Kukuriku koalicije i HDZ-a. Ako ih pretežitoo dobije HDZ, to je njegovih maksimalnih 50 mandata prema našim projekcijama. Ako ih pretežito dobije Kukurilu koalicija, to je njihovih mogućih 90 mandata prema našim projekcijama. Ako ih Kukuriku koalicija dobije dvostruko, u odnosu na HDZ (što je realan odnos snaga), onda Kukuriku koalicija završava na 86-88, a HDZ na 37-39 mandata. Dakle, kad je se mandatno tumači, anketa se kreće sasvim u okviru naših projekcija.

Kad je u pitanju spomenuto CRO demoskop istraživanje agencije Promocije plus, stoji da su radi usporedbe zbrojili HDZ-ov i HSS-ov rejting (19% i 4,4%) te dobili da vladajuća koalicija dobiva 23,4%. Evo, to je upravo ona greška koju su činile današnje članice Kukuriku koalicije (poglavito SDP i HNS) kad su svoju snagu uoči prošlih izbora dokazivali visinom zajedničkog rejtinga. To je beskorisno zbrajanje, jer ono ne čini jednu listu i HSS-ovih 4,4% neće imati nikakvu vrijednost za sadašnju vladajuću koaliciju, pogotovo ako tako bude u svim izbornim jedinicama, jer će HSS dobiti "nula mandata". Naravno, HSS stoji solidno u drugoj i šestoj izbornoj jedinici (a čak ni u desetoj samostalno ne prelazi prag, prema rezultatima sa zadnjih izbora, nego im je u tome pomogao HSLS sa svojih nekoliko tisuća glasova), ali to "solidno" može završiti na samo dva ili najviše tri mandata. Sada vas pitam, što to znači u zbroju s HDZ-ovih mogućih 38 mandata? Velikih 4,4 ništa! Dakle, oprezno s potpuno promašenim zbrajanjima beskorisnih "sinergija" suprotstavljenih lista koja jedna drugoj uopće ne može pomoći (osim što u općoj percepciji može napumpavati lažnu snagu), jer su one na koalicije. Dapače, onih HDZ-ovih 19% i HSS-ovih 4,4% treba se promatrati u "sinergijskom minusu", a ne "sinergijskom plusu". Primjerice, moguće je da u drugoj izbornoj jedinici HDZ dobije 29,5% (i to kapitalizira s 5 mandata), a HSS 9,5% (i dobije 1 mandat). A da su bili jedinstvena lista i dobili jedinstvenih 39% možda bi D'Hondtovim "mirazom" dobili 8 mandata (dakle, svatko po onaj jedan svoj "za dlaku" izgubljen u međusobnom boćarskom "izbijanju").

Sve to još ovisi i o tome hoće li birači prekinuti sa spašavanjem HDZ-a i koliko će se prestati plašiti rasipanja glasova. Ako se to dogodi, uistinu će doći do prvog pravog velikog rasipanja glasova na "desnici", jer ne postoji nijedna ravnomjerno snažna, pa čak ni samo relevantno prisutna nacionalna treća opcija, nego su sve one svedene na regionalnu prisutnost i relevantnost u samo jednoj (Jurčić, Budiša-HSLS, Sačić, Ladonja…), dvije (HDSSB, Kerum, HSP, HSP AS) ili najviše tri izborne jedinice (Bandić, HSS, HL). Da, naveli smo i liste koje nemaju veze s "desnicom", jer će se sve one hraniti mrvicama s tog razočaranog "desnog" biračkog stola. Zanimljivo je pri tome da prvi znak političkog razuma pokazuju politički pragmatici, a ne "veliki domoljubi", jer se Kerum i Jambo ne udružuju zbog Hrvatske, nego zbog činjenice da bez udruživanja glasova istog biračkog tijela mogu i jedan i drugi u Sabor samo ponekad na galeriju za goste.

Kukuriku koalicija može vrlo lako doći do dvotrećinske većine, uz malu pomoć manjinskih zastupnika i ponekog svjetonazorski bliskog (laburisti, HSS...) te se tako nametnuti kao nadmoćni "gazda" u neometanom upravljanju državom. Analiza je pokazala da za to uopće ne trabaju nove glasove u odnosu na 2007. godinu, nego samo to da ih HDZ izgubi i rasprši u "centru" i na "desnom" krilu. Naime, 2007. zajedno su imali 1084488 glasova, a mi smo im taj rezultat u posljednjoj tablici čak i spustili za 1488 glasova, što je na razini "statističke pogreške".

"Domoljubni harakiri"

A sad se vratimo onim slobodnim mandatima i zamislimo kakva će se "gužva" događati nad tih 10-15 mjesta. Ako u prvoj ne uđe Ljubo Jurčić, hoće li ući Darinko Kosor ili netko iz laburista? Svejedno. Ako u drugoj uđu Friščić i Bandić, hoće li ući i Bajs ili neće? Nevažno. Ako u trećoj uđe Lesar, hoće li biti mjesta za još jednog "trećeg"? Ako i da, što to uopće znači u dvotrećinski jednoličnom Saboru? Hoće li u četvrtoj i petoj za po jedno mjesto narasti HDSSB ili će po jedno mjesto uzeti dva zavađena HSP-a? Hoće li u šestoj i sedmoj slobodno mjesto pokupiti laburisti ili netko sasvim novi, recimo, Sačić? Možda. Hoće li Ladonja u osmoj izbornoj jedinici proći s jednim ili dva zastupnika ili će ostati na 4,9%? Vidjet ćemo. Hoće li u devetoj HDZ ostati nedodirljiv ili će se za dva-tri mandata "potući" pet-šest "desnih" lista? I na kraju hoće li Jambo i Kerum zajedno ili odvojeno? Za Hrvatsku odgovor na to pitanje ne znači ništa, ali za njih dvojicu (ili jednoga) znači saborski mandat. No, s time se sigurno ne slaže Ruža Tomašić koja je to "slobodno mjesto" već "čekirala". A tako je bilo i zadnji put, pa je ostala (zajedno s Tončijem Tadićem) na "peronu", jer je bila prevelika gužva na zadnjim vratima zadnjeg vagna... Sada je, pak, gužva još veća...

HSP AS i HČSP skromno najavljuju (tako sami kvalificiraju svoju licitaciju!) da će pod njihov "pravaški kišobran" 8 zastupnika. Osam zastupnika neće dobiti laburisti koje ankete tetoše trećom pozicijom, a dobit će ih maglovita koalicija u kojoj se tjedan-dva prije predaje lista ne zna što bi ili ne bi radili s pokretom Hrast (koji na vlastitoj internetskoj stranici za devet od deset izbornih jedinica u rubrici "događanja" ima prazni ekran!). HSP (Srb) najavljuje da su oni najjača pravaška opcija, pa je logično da misli uzeti barem jedan više od tih "skromnih 8 mandata". Ljubo Jurčić ide s umirovljenicima koji su na posljednjim izborima na blef (samo na temelju sličnosti imena s jednom drugom strankom) dobili 1% glasova te tako "skinuli" HSU za pet mandata. Hoće li i oni do 8 mandata? Bandić ide kao nezavisni kadnidat pod imenom "Stijena" koja jednako tako neće moći pisati na izbornom listiću kao što to ne može ni ime "Kukuriku koalicija". Hoće li i on do 8 mandata ili će se o "Stijenu" razbiti po desetak tisuća glasova u svakoj od izbornih jedinica u kojima se "Stijena" pojavi tek kao podvodna hrid za "domoljubne glasove". HSLS tvrdoglavo ide sam (a na posljednjim izborima jedva je prošao i s HSS-om u sinergiji!), jer kažu da ionako ne misle u Vladu ni s jednima ni s drugima. Prosječnom biraču vjerojatno je sada puno lakše zaobići HSLS na listiću, jer s tako velikim predizbornim nabojem je logičnije da birači zaključe da oni zapravo ne žele ni u Sabor. Siguran sam da će tu sofisticiranu poruku birači ispravno shvatiti, pa će HSLS (za razliku od "pravaškog kišobrana") u startu završiti na "nula mandata". Jedino će zanimljivo biti vidjeti kako će u devetoj izbornoj jedinici na testu "trenutak istine" proći Dražen Budiša. Hoće li ostati u povijesti ili će se "tući" za 4,4% s nekim vječno izvanparlamentarnim protukandidatom? Najavljen je i Savez za Hrvatsku kojega čine Akcija za bolju Hrvatsku (Sačić), Jedino Hrvatska (Šibl) i Hrvatska demokršćanska stranka (Dodig) s jasno naglašenim negativnim stajalištem o Hrvatskom ulasku u Europsku uniju. No u tom savezu opet nema HSP-a (Srb) koji se također opredjelio za takvu političku poruku, a nema ni inicijative "Volim Hrvatsku – NE u EU". I kad bi zajednički možda i mogli do nekoliko mandata (s punim političkim pravom da u sljedećem sazivu Sabora netko predstavlja i legitimne "euroskeptike"), oni idu na dva-tri kolosjeka! Važno je da se vozi! Pa makar ta vožnja ličila na nagibni vlak pred Rudinama! Nema veze, bit će još "harakiri lista" za koje sada i ne znamo, pa će se – kao i ona lokomotiva koja po "nasapunanim" tračnicama dolazi "u pomoć" – dodatno zabiti u prevrnuti vlak! Ali njima to nije važno. Važno je smo to da barem pet malih "desnih" lista licitira s minimalno "skromnih 8 mandata". No, zaboravljaju da se Hrvatski sabor u međuvremenu nije proširio na, za njih potrebnih, 200 slobodnih mjesta.

Ako se ne pojavi jedinstvena treća lista koja u svim izbornim jedinicama ne samo da prelazi nesigurni izborni prag (5%), nego i bitno grabi dvoznamenkasti postotak (dakle, 10 i više postotaka), tada će D'Hondtova metoda pomesti male liste i Hrvatsku dovesti na rub dvotrećinskog "jednostranačja". U sadašnjoj poziciji političke ponude i potražnje sve potkrepljuje takav scenarij.

Male, razmrvljene, nepovezane liste na tzv. "desnoj" ili "domoljubnoj" strani, ma što to više u Hrvatskoj značilo ili ne značilo, sada zajedno s HDZ-om (opet predizborno degutantno, kontraproduktivno i odbojno "domoljubno probuđenim" iz vladajućeg sna) srljaju u spomenuti izborni "domoljubni harakiri". Niti će HDZ pobijediti, niti će male neujedinjene liste nakon izbora biti ikome relevantne za bilo što, uključujući i nove male liste "socijalne" orjentacije ili stare, ali male stranke "centra". Nema na vidiku nikakvog scenarija u kojem bi čak i nekakav Kerum ili Bandić bili potrebni Kukuriku koaliciji za prevagu u pobjedi, pa da ih mora nakon izbora koalicijski prihvatiti i izazvati srdžbu svojih članova i birača. Uostalom, znaju u Kukuriku koaliciji da bi takva poslijeizborna ludost bila njihov "pobjednički harakiri". Koalicijski potentni i njima kompatibilni mogu biti samo laburisti, Ljubo Jurčić i "seljaci". Samo je pitanje, hoće li im uopće biti potrebni. Zato se "seljaci" (pa čak pomalo i laburisti) već sada trude poslati javnu poruku o spremnosti na takav "brak iz interesa", jer su svjesni da nakon 4. prosinca možda više i neće biti privlačna i nekom potrebna "udavača".

Sve drugo bit će u skladu s D'Hondtovom metodom koja nagrađuje one koji imaju, a oduzima od onih koji nemaju ili imaju malo. Kad se to tako napiše D'Hondtova metoda simptomatično podsjeća na jednu biblijsku pouku, pa možemo završiti u tom stilu i čekati do predaje listi da vidimo je li itko imao uši.

U Zagrebu, 10. listopada 2011.

Ivica Relković


Primjedbe

Popularni postovi