DA SE NE ZABORAVI!

Neuspjeli pokušaja atentata zrakoplova "JNA" na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana 07. listopada 1991. oko 15.00 sati ...








Pozivamo sve Hrvatice i Hrvate

08.10.2011 na Medvedgrad

Oltar Domovine u 10.00 sati

Dostojno obilježimo Dan neovisnosti,


i ne dopustimo da se ugasi plamen


na Oltaru Domovine!



Zastupnici Hrvatskog sabora 8. listopada 1991. godine jednoglasno su donijeli odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Odluka o nepriznavanju legalnosti i legitimnosti tijela i pravnih akata dotadašnje SFRJ donesena je dan nakon isteka tromjesečnog moratorija na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti, koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Istoga dana kada je istekao moratorij, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore, u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Uredništvo Političk@ scen@

Primjedbe

Popularni postovi