PORTAL 'POLITIČKA SCENA' ANALIZIRA KORUPCIJSKU HOBOTNICU

Trganje HDZ-ove korupcijske hobotnice - analitički osvrt ...

vrh_hdzOvih dana, prije nego je objavljeno kako je USKOK odustao od daljnjeg kaznenog progona bivšeg potpredsjednika Vlade Damira POLANČECA, u javnost je plasirana najava istrage protiv HDZ-a.
Damir POLANČEC i njegov odvjetnik Anto NOBILO izrazili su zadovoljstvo ovom odlukom USKOK-a, koja im je pismeno dostavljena, najavljujući snažnu borbu s ciljem rasvjetljavanja istine i u preostala dva slučaja za koje ga se tereti, prodaja struje po povlaštenoj cijeni mostarskom TLM-u i aferi SPICE.

Možemo samo nagađati koje od 42 najavljena poglavlja rasturanja HDZ-a slijedi, a koje je dovršeno. Zbog strateški dobro planirane predizborne medijske zabave i poruke hrvatskim biračima, koji su već bijesni i prezasićeni medijskim bombardiranjem svekolikim lopovlukom i političko-korupcijskim aferama, odvjetnik Anto NOBILO bi nam to mogao ubrzo obznaniti preko sebi bliskih novinara i medija. Pomažući time KUKURIKU koaliciji u ključnom predizbornom trenutku, kompromitiranjem i eliminiranjem jedinog političkog protivnika, Nobilo se s pravom nada uzvraćanju usluge KUKURIKU ponudom mjesta ministra pravosuđa.

Istodobno je najavljeno kako će u idućih nekoliko dana USKOK podignuti optužnicu protiv Ive SANADERA, te da će biti optužen za primanje 10 milijuna eura mita od mađarskog MOL-a, pri prodaji INE. Obzirom da je još pred saborskim povjerenstvom Ivo SANADER proročanski rekao: "Tko pod drugim jamu kopa, sam u nju upada", za očekivati je još predizbornih iskopavanja HDZ-ovih financijskih tajni, ne zbog tajni kao tajni, nego zbog potrebe većeg broja "jama" u koje bi aktualna vrhuška HDZ-a mogla upasti.

jaca_hdz

Što u svom "paketu" HDZ-ovoj vrhuški sprema odvjetnik Čedo PRODANOVIĆ u obrani svog klijenta Ive SANADERA ubrzo ćemo saznati. Nije isključeno "usklađeno djelovanje" odvjetnika Prodanovića i Nobila, obzirom da njihovo dugogodišnje iznimno dobro poznanstvo, te posebice stečeno iskustvo u nekadašnjem zajedničkom radu u tužiteljstvu socijalističke i komunističke Hrvatske, kada su se imali priliku dokazati u najzahtjevnijim predmetima poput optužbe pok. Andrije ARTUKOVIĆA.

Naslućujući veliku opasnost, HDZ-ova vrhuška uzvraća očajnički udarac prozivanjem USKOK-a zbog curenja informacija u tajnim istragama, pokušavajući time "zbiti redove" oko aktualne predsjednice Vlade, koja očajnički uvlači ministra Tomislava KARAMARKA u HDZ kao svoju "slamku spasa". Ministar Karamarko, odmah po prijemu članske iskaznice HDZ-a, spasonosno najavljuje istrage i zaustavljanje curenja informacija o tajinim istragama USKOK-a. Kao da već godinama informacije o tajnim istragama nisu curile i objavljivane u odabranim medijima i od strane odabranih novinara. Čemu sada odjednom istraga, prijetnje, tim odabranim i podobnim novinarima? Nije li logičnije istražiti gdje i preko koga sve "cure" institucije poput USKOK-a i općenito DORH-a?

con_info Glasnogovornik USKOK-a prodao informaciju?

Obzirom na objavljene dokumente i informacije WikiLeaksa, znamo da je to uzaludan posao, vidjeli smo iz sadržaja i diplomatske korespodencije da je najveće "duboko grlo" DORH-a upravo glavni državni odvjetnik Mladen BAJIĆ, te da to čini u podaničko-ulizničkom stilu dodvoravajući se američkom veleposlaniku već godinama. Nije li Bajić čak, na mjesto glasnogovornika USKOK-a "uhljebio" svog dugogodišnjeg prijatelja i nekadašnjeg šefa dopisništva Slobodne Dalmacije u Zagrebu - Vuka ĐURIČIĆA. Je li Bajić proveo istragu zbog "curenja informacije" o uhićenju srpskog generala Ratka MLADIĆA, što je izazvalo javnu i međunarodnu blamažu DORH-a. Tko je iz DORH-a bio "duboko grlo" u tom slučaju?

pavic_uskok_karamarko

Hoće li se Karamarko usmjeriti samo na vanjske ili i na unutarnje neprijatelje HDZ-a, te kako namjerava provesti istragu u vezi curenja informacija iz USKOK-a, ostaje za vidjeti. Iznimno je značajno je li Mladen BARIŠIĆ u svojim iskazima posvjedočio da je Jadranka Kosor pri preuzimanju dužnosti predsjednice HDZ-a od Ive Sanadera dobila sve podatke o financiranju iz crnih fondova, te da je to propustila prijaviti USKOK-u ili policiji.

con_info Što Hrvatskoj donosi Sveti Nikola - analitički osvrt ...

Ovo učlanjivanje Tomislava KARAMARKA u HDZ, u trenutcima kada je u totalnom rasulu, je Kosoričin očajnički pokušaj spašavanja HDZ-a kao pravne osobe - stranke na hrvatskoj političkoj sceni, te pripravljanje samoj sebi sigurnijeg političkog zaleđa i postizborne alternative u slučaju izbornog poraza. Pravo pitanje je što time Karamarko dobiva? Je li postignut sporazum Kosor - Karamarko o postizbornom političkom naslijeđu na čelu stranke nakon izbora?

Primjedbe

Popularni postovi