DRUŽE KARAMARKO, ZAR SVE ŠTO NIJE 'SLUŽBENO' POSTAJE PREDMETOM KAZNENE ODGOVORNOSTI

HVIDRA Črnomerec Zagreb - otvoreno pismo ministru Tomislavu Karamarku ...

hvidra_crnomerecUDRUGA HRVATSKIH VOJNIH INVALIDA DOMOVINSKOG RATA - ČRNOMEREC ...

hvidra_cn_zg

U Zagrebu: 19. rujna 2011.

Ministarstvo unutarnjih poslova
n/p Tomislav Karamarko, ministar
Savska 39, Zagreb

Predmet - Otvoreno pismo

Poštovani ministre,

U Vukovaru, 26. kolovoza 2011. na Trpinjskoj cesti 199, bila je istaknuta povijesna zastava svih Hrvata, crven, bijeli i plavi sa grbom sazdanim od 25 bijelih i crvenih polja, od kojih je bijelo polje prvo. Kuća je to pukovnika Vinka Mažara, prvog zapovjednika obrane Borova naselja i Trpinjske ceste, dva puta ranjenog hrvatskog vojnog invalida Domovinskog rata sa 80% -tnim trajnim oštećenjem organizma i neospornog, a za to višestruko i najvišim odlikovanjima odlikovanog heroja Domovinskog rata. Otac gospodina Mažara, dao je svoj život u obrani Vukovara i Hrvatske. Zastava je ostala istaknuta još od 05. kolovoza (Dana Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.). Oko 14,00 sati, Mažar na mobitel zaprima poziv od zapovjednika policijske postaje Vukovar g. Šimundića, da do 14,20 sati mora skloniti zastavu iz razloga što je prijavljen od nepoznatog prijavitelja za isticanje „nekakve“ zastave. Ujedno prijeti da će ukoliko zastavu ne skloni, podnijeti kaznenu prijavu protiv njega, izvršiti pretres kuće te oduzeti mu njegovo lovačko oružje koje legalno posjeduje. Policijska patrola cijelo to vrijeme dežura pred kućom i uznemirava najbliže susjede raspitujući se o Vinku Mažaru. U razgovoru mu zapovjednik postaje pojašnjava da je ta zastava protuzakonita zato što nije službena. Vinko Mažar kao čovjek koji je stvarao demokratsku državu Hrvatsku i kao čovjek koji poštuje njezine zakone, privremeno ipak sklanja zastavu, izbjegavajući tako veće probleme za svoju obitelj i sebe.

U kojem to slučaju policija može izvršiti pretres kuće i podliježe li ovaj po vašim djelatnicima „prekršaj“, kaznenom progonu? Što je to zasmetalo nepoznatom prijavitelju, a što je podržala naša policija? Raspored boja na zastavi ili grb? Da li je sve što nije službeno samim time i protuzakonito?

Ne kao dociranje, ali moram podsjetiti na nekoliko činjenica.

Ukratko. Uzorak današnjeg hrvatskog grba prvi put se pojavljuje 1491. kao dio grba obitelji Perović, a naredba kraljevske zemaljske vlade, odjela za unutarnje poslove, od 16. studenoga 1876. broj 18.307 - opisuje zajednički grb trojedne kraljevine. Tako je tamo hrvatski grb opisan kako se on "sastoji od crvenih i bijelih četvorina", no sve slike pokazuju taj grb s početnim srebrnim poljem. Poslije pada komunizma 1990. godine Hrvatska je usvojila nove simbole. Od srpnja do prosinca 1990 službeni je bio grb sa jednostavnim štitom koji se sastojao od dvadeset pet crveno - bijelih polja, od kojih je prvo bilo bijelo. U to vrijeme javile su se neke ideje kako bi to trebao biti manji grb, a kako bi veći grb - ili uopće samo jedan grb - trebao uključivati i slavonski, dalmatinski i možda istarski grb - rješenje slično onom koje je Hrvatska imala od 1867. do 1918. godine.

21. prosinca 1990. usvojen je Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, uz asistenciju komisije kojoj je na čelu bio predstojnik Zavoda za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu Nikša Stančić. Miroslav Šutej, inače grafički dizajner, oblikovao je najnovije hrvatske simbole.

Po vašim djelatnicima, ta protuzakonita zastava redovito je isticana na predstavama „Nikole Šubića Zrinjskog“ pa čak i u vrijeme komunističkog terora i najvećih pritisaka na hrvatski narod kada su u prvim redovima sjedili najviši funkcionari centralnog komiteta SFRJ. Tako je istaknuta i na Božić 1971. u Hrvatskom narodnom kazalištu, bez obzira što je na izlasku poslije predstave posjetitelje dočekala jugoslavenska vojska.

Hoćemo li srušiti južno krovište Crkve Sv. Marka koja ponosno stoji između zgrada hrvatskog Sabora i Vlade, zato što hrvatski grb na njenom krovištu započinje sa bijelim poljem?

Podsjećam i na to da je službena zastava Hrvata iz Herceg-bosne, a koju naše institucije ističu i pozdravljaju kada dolaze predstavnici iz naše bratske države, identična onoj koju je istaknuo gospodin Mažar. Utječe li politička razina na to što je dopušteno, a što protuzakonito?

Kako se hrvatska politika i policija odnosi prema konstantnom isticanju četničkih zastava i obilježja prilikom proslava raznih događanja pripadnika srpske manjine? Naprimjer, svadbenih. Zar ne podliježemo istim zakonima? Tko to okreće glavu od Vukovarske sramote, grafita koji kažu: „Opet ćemo vas klati“, „Ovo je Srbija“, neizostavni “4c“, itd.!? Ti su grafiti dokaz kako neki prihvaćaju ovu našu domovinu i njezine zakone, a nitko ih ne briše niti kada se to prijavljuje i zahtijeva. Da li je protuzakonito tražiti da budu uklonjeni?

Kako se to hrvatska politika i policija odnosi prema isticanju zastava i simbola komunističkog režima? Tko dolazi na intervenciju kada se prijavi okupljanje 30000 Titovih obožavatelja pod masom zastava nepostojeće države i pod znakovljem pod kojim su počinjeni masovni zločini nad hrvatima u dva rata? Zar su ta zastava i ti simboli po objašnjenju naše policije službeni, a time i zakoniti, ili nisu? Ako nisu, zašto se prema njima policija odnosi selekcijski? Možda bi poštivanjem hrvatskih zakona povrijedili nečije nacionalne osjećaje ali kada su u pitanju hrvati u njihovoj državi, to nije bitno.

Kao najveći apsurd moram istaknuti situaciju, često viđenu u bliskoj prošlosti, kada Počasna bojna hrvatske vojske kao i najviši politički dužnosnici naše države, stoje u stavu pozor pred zastavom republike Srbije na kojoj su istaknuta četiri slova „c“ i „dvoglavi beli orao“. Nju „službeno i zakonito“ ističemo kada dolaze delegacije ili istaknuti pojedinci iz „prijateljske“ nam Srbije. Simbol četničkih zvjerstava kroz povijest, a posebice u Domovinskom ratu. Naglašavam sa ljutnjom da naša službena politika nikakvom prosvjednom notom nije reagirala kada je srpska politika odlučivala o službenoj zastavi i simbolima republike Srbije. Pod tim simbolima naši političari stoje u pozoru, a to slikovito očituje naš odnos prema Domovinskom ratu kao i našu servilnost kao naroda.

Već 10 godina uzastopce u mjesecu rujnu, a kao sjećanje na one pripadnike HOS-a koji su iz Zagreba krenuli u obranu Vukovara, održava se Ultra maraton Zagreb - Vukovar. Tih pet dana kroz cijelu Hrvatsku, uz državnu zastavu, pronose se i zastave HOS-a. Znate li gospodine ministre koja je Službena i od Ureda za opću upravu, a sukladno Zakonu o udrugama prihvaćena oznaka HOS-a? Da vas podsjetim, Okruglog je oblika, omeđena hrvatskim tropletom, dok je u sredini hrvatski grb sa 25 crvenih i bijelih polja od kojih je bijelo polje prvo. Ispod grba, povijesni je hrvatski pozdrav „Za dom spremni“! Sukladno navedenom pogrešna je tvrdnja vaših djelatnika i gruba manipulacija zakonom da je zastava koju je istaknuo gospodin Mažar, protuzakonita.

Poštovani ministre, ovo pismo biti će u privitku zahtjeva za pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti postupanja djelatnika policijske postaje Vukovar, prvenstveno zapovjednika, gospodina Željka Šimundića, koji ovim putem pokrećemo.

Uz poštovanje,

Za Udrugu HVIDR-a Črnomerec
Renato Šelj, predsjednik

Primjedbe

Popularni postovi