ZABAVILI SE O SEBI


„Zabavio se o sebi“ stara je kletva koja se koristila kao prijetnja svakomu tko ti je smetao ili kao konstatacija nečijeg stanja nakon iscrpljenih drugih, logičnih objašnjenja za nečiji loš položaj u društvu. Čini se da su se u BiH svi, grupno i pojedinačno, narodi, organizacije, institucije, tvrtke i pojedinci zapleli toliko u svojim isprepletenim mrežama da bi se moglo kazati da su bez iznimke žrtva ove kletve. Svi su se nekako zabavili o sebi. Nekad se znalo pogledati makar ljubomorno, preko ograde, na zdravlje 'susjedove krave'. Prokomentirao bi se (ne)uspjeh svakog našeg (u najširem smislu riječi) športaša, uglednika, znanstvenika, poduzetnika. Danas se ne prati ni svoje najbliže. Otac ne pita dijete dokle je doguralo sa školom, brat ne pita brata od čega  živi, kako se snalazi, majke jedva viđaju svoje kćeri. Niti se tko raduje, nit' se odveć tuguje. Ravnodušje, apatija, bezvoljnost, nezainteresiranost su postali ukras naših lica, boja naših očiju, slika naših umornih ruku i oborenih glava. Rijetki su domovi iz kojih se čuje plač djeteta, ritam skladne molitve ili melodija žive pjesme. Jedni će za to okriviti političare, drugi tajkune, školu ili crkvu, treći će sve svaliti na 'vrime'. A nije da nije bilo i gorih vrimena i težih brimena. Ne trebaju nam za to priče starijih o godinama gladi, ni prizivanje vlastitog sjećanja na ne tako davne ratne dane. Pitamo se s pjesnikom: „Il' su lažni ideali, ili laže ovo doba. Tko će otkrit ovu zvijezdu s onu stranu našeg groba“. (S. S. Kranjčević, Misao svijeta)

Iako se ponovno najavljuju pritisci upravljani iz Washingtona preko Brisela u pravcu donošenja novog Ustava, što bi na koncu moralo uroditi novom međunarodnom konferencijom o BiH, nitko tomu ne pridaje preveliko značenje. Ni to što je u Federaciji nametnuta nelegitimna vlast, ni što na razini države kao ni u pojedinim županijama, nije uspostavljena izvršna vlast sukladno izbornim rezultatima – ne zabrinjava čini se nikoga. Dodig je postao (jedini?!) glasnogovornik Hrvata, pokušavajući izmjestiti zadnju crtu obrane RS-a što dalje od stvarne ugroze srpskih interesa u BiH. Hrvati Središnje Bosne su zbili redove pokazujući Hrvatima Hercegovine i Posavine gdje i kako se čuva duša hrvatska u BiH. Hrvati Hercegovine su zaokupljeni nekad stvarnom, nekad izvikanom izdajom u vlastitim redovima. Dok se jedni bore oko mrvica koje padnu s Lagumdžijine sinije, drugi to koriste u svojoj permanentnoj kampanji bez cilja, a obični narod se samoorganizira. HERA, nastala  iz pera i glava mladih poskoka, sve više postaje realna potreba, surogat organizacija nepostojeće institucionalne skrbi za najugroženije. Jer netko jednom mora reći DOSTA staroudbaškim jurišnicima Zukana Heleza i Zlatkovih haračlija, koji bi red zavodili po Širokom, Čapljini i Livnu, testirajući usput na kolikom teritoriju zapravo federalna 'vlast' vlada.

REISOVA FETVA

Bošnjaci se takodjer bave sobom, iako o tom ne ćete pročitati ni slova u tisku kojeg prate Srbi i Hrvati u BiH. Nedavno je reisu-l-ulema Cerić objavio fetvu koja govori više od ne znam kakve hudbe (propovijedi) o odnosima unutar Islamske vjerske zajednice i općenito o odnosima među bošnjačkom upravljačkom elitom. „Stoga, a na temelju mojih ovlasti iz Menšure i mojih službenih obaveza iz zakletve da ću dužnost reisu-l-uleme obavljati savjesno i odgovorno pred Bogom i pred ljudima, objavljujem i obvezujem sve muftije, muderrise, imame, hatibe, muallime i muallime, koji imaju našu idžazu (ovlaštenje) da tumače islam i predstavljaju interese Islamske zajednice u domovini i dijaspori - da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednicki fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Hilafeta, Imameta i Menšure, a to znači ne poštivanje značenja i značaja 'Akideta i Šeri'ata".

Ne ulazeći u unutarvjerske rasprave između različitih struja Islamske vjerske zajednice u BiH i po svijetu, ne mogu se oteti dojmu da je ova reisova fetva, samo jedna u nizu njegovih nastojanja da, kad mu se god pruži prigoda, Cerić prikazuje IVZ kao neospornu vlast, a islam kao „državnu religiju“ . Istina, u nekim državama (Saudijskoj Arabiji, Maleziji, Libiji, Pakistanu, Sudanu i Jemenu) zekat je obveza propisana zakonom države. Ponekad reis kao da zaboravlja gdje živi i s kim dijeli BiH. Zamislite da sutra Caritas ili neka organizacija unutar pravoslavne crkve u BiH propiše vjernicima, pravoslavnim ili rimokatolicima, da su samo njihovi „blokovi“ ispravni dokaz uplate milostinje. Svjestan da ovakve teme većini čitatelja izvan BiH ne znače puno, pokušavam samo ukazati na svu dubinu razlika u tom „bućkurišu vjekova i svjetova“, ali i ukazati na ono na što sam upozoravao u prvoj kolumni iz ovog ciklusa: ne će proći dugo, Hrvati u BiH, možda ne više ni manje nego druga dva naroda, ne će biti politički nego humanitarni problem. Možda nikad nije kasno, ali HDZ-ova Strategija za Hrvate izvan Hrvatske o kojoj se tek raspravlja u hrvatskom Saboru, govori sama za sebe o uzrocima i razlozima dosadašnjeg lutanja svih struktura vlasti RH spram položaja Hrvata u BiH, više nego o mogućem konkretnom, dugoročnom planu i programu hrvatske državne skrbi o Hrvatima u BiH i po svijetu. 

Nije slučajno i objava te Strategije ostavljena za pred izbore u Hrvatskoj. Opet će se HDZ pobrinuti svaku drugu eventualnu listu kandidata za hrvatski Sabor redikulizirati, umjetno stvarajući uvijek radikalniju listu pod svojom kontrolom, kako bi se na koncu lista HDZ-a (po mogućnosti jednog i jedinstvenog) prikazala kao jedina ozbiljna i vjerodostojna. Tako je prije osam godina listi koju su nosili Venera Kordić, Marko Tokić, Z. Bušić, A. Beljo... u zadnji čas suprotstavljena lista generala Rojsa, Glasnovića, te I. A. Lužanskog i Z. Batinića (kao protuteža Tokiću), ne da bi bilo tko od njih ušao u Sabor, nego da bi Sanaderova lista izborila bar 4-5 mjesta iz XI. izborne jedinice. Na prošlim izborima, nositelju HDZ-ove liste, dr. D. Primorcu, se nitko nije ozbiljnije ni suprotstavio jer je uspio 'pomiriti' dva tada zaraćena HDZ-a u BiH. Tako će i ovaj put, ulogu neupitnog autoriteta oko čijeg izbora ne će smjeti biti ni rasprave preuzeti netko tko će Bosnom vjerno pronositi Jadrankinu fetvu. Hoće li to biti dr. M. Tuđman ili dr. I. Lučić, manje je bitno. Ovaj put se biraju samo tri zastupnika (zahvaljujući upravo HDZ-u!!!) ma koliko Hrvata u svijetu i u BiH izišlo na izbore. Jedan mora odglumiti nadzor iz Zagreba, drugo dvoje će podijeliti dva HDZ-a iz BiH, i bit će „vuk sit i koze cijele“. A tko bi uistinu mogao zastupati interes naroda u hrvatskom Saboru, ne zanima, izgleda, više ni sam narod.

Ivan Baćak

Primjedbe

Popularni postovi