SJEĆANJE NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH REŽIMA

POZIV PRIJATELJIMA I ČLANOVIMA HRVATSKOG ŽRTVOSLOVNOG DRUŠTVA 
 Povodom Sveeuropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u XX. stoljeću u Europi i činjenice da su Hrvatska i hrvatski narod bili veličinom i tragičnošću na samom europskom vrhu, propovijed i misno slavlje ispred vojnog ordinarijata i u organizaciji HŽD-a u Crkvi Sveta Mati Slobode 23. kolovoza 2011. godine, voditi će mons Juraj Jezerinac.

Pozivamo članove
Hrvatskog žrtvoslovnog društva i prijatelje da prisustvuju svetoj misi za sve poginule i stradale i za pok. don Petra Šimića, koji je toliko pridonio da sjećanje i zahvalnost žrtvama ostanu vječno s nama.

Misa će biti u utorak 23. kolovoza 2011 godine u 19 sati
Crkva Sveta Mati Slobode (Jarun), u Zagrebu




Hrvatsko žrtvoslovno društvo - Ilica 36/I/dvorište, 10000 ZAGREB

tel. 01/2980 890   MB 01436767    OIB 87523866783
Žiro račun br. 2390001-1100271239 kod HPB - Devizni račun kod HPB 7030-1436767
E-mail: hrvatsko.zrtvoslovno.drustvo@zg.t-com.hr Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript  
http://www.viktimologija.hr/

 
IZJAVA
Povodom 23. kolovoza Dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima

Hrvatsko žrtvoslovno društvo je predložilo a Vlada RH i Hrvatski Sabor prihvatili da se provede prijedlog Europskog parlamenta da se 23. kolovoza proglasi Danom sjećanja na žrtve totalitarizma i autoritarnih režima. Podsjetili smo da je Europska parlamentarna Skupština svojom  Rezolucijom 1096 iz 1996. godine o mjerama za razbijanje ostavštine bivših komunističkih totalitarnih sustava i Rezolucijom br. 1481 od 25. siječnja 2006. naglasila potrebu za međunarodnom osudom totalitarnih komunističkih režima što je prihvatio i Hrvatski Sabor Deklaracijom iz 2006. godine.

„Hrvatska je žrtva velikih zala“, govorio je naš Blaženik Alojzije Stepinac. Ovdje su žrtve ostavljali fašistički, nacistički i komunistički totalitarni režimi. O komunističkim zločinima i njihovim žrtvama nije se smjelo govoriti. Sada je progovorila Europa i mi ne smijemo šutjeti. 23. kolovoza se po prvi put organizira kao Dan sjećanja na naše žrtve. Toga dana pomolimo se za njihove duše, zapalimo svijeće i položimo cvijeće na njihove grobove. Oni su u temeljima ove naše slobodne i međunarodno priznate države Hrvatske.

Molimo crkvene vlasti u prvom redu Hrvatsku biskupsku konferenciju, sve nadbiskupe i biskupe i druge crkvene dostojanstvenike da  obilježe u svojim molitvama ovaj Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Prema Martirologiju XX. stoljeća don Ante Bakovića u prošlom stoljeću od totalitarnih režima stradalo je više od 550 svećenika i časnih sestara.

Molimo sve udruge, znanstvene ustanove i pojedince koje se bave istraživanjem problema žrtava da nam se pridruže u ovom Danu sjećanja na žrtve totalitarnih režima.

Zapalimo svijeće 23. kolovoza na Dan sjećanja na naše žrtve!

U ime Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik


S poštovanjem.
Jadranka Lučić
Tajnica Hrvatskog žrtvoslovnog društva
Ilica 36/I
10000 Zagreb

Primjedbe

Popularni postovi