OTPAD GORI, MINISTAR BAČIĆ SE ČEŠLJA

U Vrgorcu gori odlagalište Ajdanovac

U Vrgorcu gori odlagalište Ajdanovac VRGORAC – Pune ruke posla su u protekla 24 sata imali vrgorski vatrogasci. Najprije je stigla dojava kako u Dusini gore vinogradi i voćnjaci, brzom intervencijom spriječeno je širenje požara te je opožareno samo 2500 metara četvornih.
U večernjim satima vatrogasci su se borili sa šumskim požarom na Stiljima, zaseok Turići, gdje se vatra proširila na gustu borovu šumu oko 200 metara udaljenu od naselja.
U pomoć su pozvani i kanaderi, tri kanadera su u nekoliko navrata preciznim ispuštanjima pomogla u svladavanju vatrene stihije pa je na kraju opožareno oko 4 hektara guste borove šume.
Mnogo ozbiljnija dojava stigla je oko 21.30 minuta, kada je upozoreno kako gori odlagalište otpada Ajdanovac koje je od središta Vrgorca udaljeno tek koji kilometar zračne linije. Cijelu noć i jutro vatrogasci DVD-a Vrgorac i djelatnici komunalnog bore se kako bi sanirali odlagalište i ugasili požar. Dovedeni su i bageri koji bi trebali prekopati odlagalište te ga zasipati pijeskom.
Direktor Komunalnog Boris Erceg kaže kako na odlagalištu nije bilo materija i slojeva u kojima bi moglo doći do samozapaljenja. Kaže, požar je najvjerojatnije podmetnut uz pomoć zapaljive smijese. Njegove navode, kao i tragove s požarišta ispitat će tim krim inspektora koja se očekuje na požarištu.
Zanimljivo je kako je netom prije otvaranja dionice autoceste Ravča – Vrgorac na  odlagalištu u nekoliko navrata bezuspješno podmetan požar, a sve kako bi premijerku na dan otvaranja dočekao smrad s odlagališta nekoliko stotina metara udaljenog od čvorišta Vrgorac. Policija, vatrogasci i  radnici Komunalnog tih su dana danonoćno dežurali uz odlagalište. Nikome nije jasno tko može podmetnuti požar na odlagalištu koje mu je od kuće udaljeno tek koji kilometar.
Tekst i foto: Željko Primorac  Izvor: www.dalmacijaneds.com

Primjedbe

Popularni postovi