HRAST GOVORIO O 'HAAŠKOJ MREŽI' U ŠIBENIKU


Sinoć su u Šibeniku, u prepunoj dvorani gradske knjižnice, nazočni imali prigodu čuti iz prve ruke iskustva dr. Dodiga (HDS) koji je bio svjedok u slučaju 'Gotovina i ostali', dr. Jurčevića koji je bio ekspert u 'slučaju generala Praljka i ostalih', što je to 'haaška mreža', kako funkcionira, tko je sve u njoj. Govorio je i Luka Podrug (HČSP), te domaćin tribine Damir Jakelić, član koordinacije Hrasta IX izborne jedinice.
Publika je pozorno pratila svaku riječ, ali se iz pitanja nakon tribine, za koja nažalost nije ostalo puno vremena, osjetila jedinstvena poruka birača: UJEDINITE SE! I govorite o terapiji, ne više o dijagnozi društva, koju manje-više svi znamo. Nemate pravo ostati razjedinjeni i očekivati potporu običnog puka, navlastito od onih koji razočarani politikom i političarima, već godinama ne izlaze na izbore. Interesantno je, kako je primijetio i jedan viši časnik HV-a u mirovini, kako se i oni koji predstavljaju NOVU POLITIČKU SNAGU, ne snalaze ili boje govoriti o jedinstvu različitosti kakvu nudi novi politički pokret Hrvatski rast - Hrast. Koliko god politika kao takva nije bila uska tema ove tribine, zapravo je nevjerojatno da recimo prof. Josip Jurčević u inače izvrsnoj analizi haaške mreže, na koncu ne otvori i NOVA VRATA NADE za iznevjerene, prevarene i ogorčene Hrvatice i Hrvate, očito spremne na PROMJENE. Ako član Velikog Vijeća zaboravi spomenuti Hrast kao novu političku snagu i nadu, što ćemo očekivati od onih kojima je zadaća ignorirati bilo kakvu alternativu postojećim stranačkim oligarhijama?

Ili, ne mogu vjerovati da na pitanje prvog hrvatskog redarstvenika oboljelog od PTSP-a: što učiniti i kako se ponašati nakon što su mu vlasti dovele u isti ulaz u kojem i on stanuje aboliranog 'martićevca', dr. Dodig odgovara da mu "oni ne mogu pomoći, da ga razumije i da zna da je takav potez hrvatskih vlasti dodavanje soli na otvorenu ranu hrvatskih branitelja, ali da mu oni, govornici sinoćne tribine, ne mogu pomoći". A čovjek je samo očekivao riječ ohrabrenja i nade. Očekivao je odgovor da će nova vlast predvodjena Hrastovom većinom u Hrvtaskom Saboru učiniti SVE da hrvatskim braniteljima vrati ponos i zaštiti dignitet domovinskog rata. Ništa više i ništa manje. Nadam se da je to početno nesnalaženje inače već iskusnih, ali ne i potrošenih političara, dr. Dodiga i dr. Jurčevića. Za razliku od njih Luka Podrug je progovorio o okupljanju pod krošnjom Hrasta, kao jedinom putu koji nas vodi do pobjede na izborima i onda do dubokih, stvarnih institucionalnih promjena u zakonodavstvu i uopće u hrvatskom društvu.

Prij same tribine 40-50 aktivista Hrasta su dijelili letke po cijelom Šibeniku i u kratkim razgovorima s gradjanima Šibenika zabilježili slijedeća pitanja: Je li riječ o novoj političkoj stranci? Ne, nego o POKRETU koji je spreman preuzeti sudbinu države u svoje ruke!!! Tko su ljudi s kojima se možemo identificirati u Hrastu? Bivši predsjednički kandidati: dr. Tudjman, dr. Jurčević, dr. Šeparović, A. Ledić, predsjednici OS I. Relković, HRZ Mario Ostojić te mladi katolički inetelektualci: dr. Željka Markić, L. Ilčić, K. Miletić, D. Bušić i mnogi drugi. S kim se još razgovara i pregovara? HSP AS (R. Tomašić, Z. Bušić, Ćorić...), HDS (dr. Dodig), ABH (Ž. SAčić, Cvrtila, Petric...), HČSP (Miljak, Podrug, Barun...) i s mnogim istaknutim pojedincima. Ali su vrata otvorena svima koji su domoljubi i koji se nisu okoristili 'domoljubljem'. Kako uvjeriti narod da će imati priliku utjecati na kreiranje lista, da na njima ne budu istomišljenici ili 'umišljene veličine' nego oni koji imaju težinu u okruženju u kojem žive? Bit će ponudjen MODEL PREDIZBORA prihvatljiv svim sastavnicama Hrasta, model koji je lako provediv i jamči koliko toliko (jer idealnog nema) uvažavanje biračke volje već pri samom sastavljanju lista. Bilo je i pitanja o odnosu sparam EU, o institucionalnoj zaštiti  Hrvata u BiH, o gospodarskom programu, o potrebi stvaranja HRAST-ove VLADE U SJENI itd.

Kako bilo, očita je SPREMNOST I ZRELOST BIRAČA ZA PROMJENE. Ako to oni koje se pita u Velikom Vijeću Hrasta i vodstvima HSP AS, ABH, HDS, HČSP i nekih drugih mogućih političkih opcija koje slično promišllaju o budućnosti Hrvatske, znadnu politički artikulirati i jasno predstaviti narodu, BIRAČI će ih nagraditi. Ako pak osobne sujete nadvladaju, nitko nam ne će biti kriv, nego mi sami sebi. Moramo voditi računa o tomu da OVU LIJEPU ZEMLJU "nismo naslijedili od očeva i djedova, nego smo ju POSUDILI OD SVOJE DJECE I UNUKA". Rekao bi naš veliki književnik, pokojni Šegedin: SVI SMO ODGOVORNI!

Primjedbe

Popularni postovi