ETIČAR IZA REŠETAKA

Etičar proveo noć iza rešetaka. U prvom trenutku čovjek pomisli da je možda bio na nekom tulumu, previše zaružio s društvom, prebrzo vozio sl. Međutim ova priča iz crne kronike graniči sa znastvenom fantastikom: riječ je, naime, o autoru udžbenika etike za prvi, treći i četvrti razred gimnazije i srednje škole koga Uskok tereti da je oštetio državni proračun za 29 milijuna kuna. O tempora o mores.

K tome još treba istaknuti da je autor navedenih udžbenika istodobno saborski zastupnik u Hrvatskom saboru, a ne u nekoj banana državi, u javnosti je općepoznat kao alternativni hipijevski gradonačelnik pitoresknog baroknog grada u kojemu je sve bankrotiralo jer gradonačelnik obožava kulturna i umjetnička događanja. Last but not least, nemineovani uglednik ekspresno je izabran 2009. godine na Učiteljskoj akademiji za izvanrednog sveučilišnoga profesora iako nije objavio nijedan znanstveni rad u posljednjih 15 godina što je protiv svih zakonskih propisa i akademskih uzusa. Etičar je godinama slatkorječivo pričao o ugroženoj pravednosti u društvu poput našega Predsjednika države i inspektora u Kafkinoj noveli „U kažnjeničkoj koloniji“. Pažljivi analitičari političkoga života konstatirat će vjerojatno jednoga dana da je pritvoreni etičar od uspostave RH dao više intervjua nego akademik Dušan Bilandžić do raspada SFRJ.

Kao ugledni liberal koji je mirio desnicu i ljevicu, gradonačelnik i saborski zastupnik, jedan od najpouzdanijih koalicijskih partnera u svakoj vladi, godinama je predstavljao oličenje i ostvarenje Platonova ideala vladavine u kojemu filozofi upravljaju državom, a građani slijede njihov primjer. U krševitim krajevima iz kojih dolazi pisac ovih redaka filozofi danas u pravilu voze bagere i autobuse, a bageraši i kamiondžije upravljaju državom i parlamentom, dok u pitomom, baroknom Zagorju demokratski izabrani filozofi u javnosti se prezentiraju kao borci protiv korupcije i nepravde, a kad nastupi sveopći bankrot u svim segmentima njihove vladavine, pozvat će koalicijske partnere u vladi da saniraju njihovo gospodarstvo jer ipak mi živimo u vremenu globalizacije i globalne gospodarske krize od Grčke do Portugala.

Nakon što je filozof-etičar, sveučililštni profesor, gradonačelnik i saborski zastupnik bez imuniteta proveo noć iza rešetaka i dio trideset dana pritvora, mnogi će pozvati se na Heideggera i reći da nije bila Platonova prvotna intencija postaviti profesore filozofije za državne vladare, nego dokazati da osobe odgovorne za upravljanje polisom moraju biti stručne i kompetentne za poslove koje obavljaju. Druga citirana osoba bit će svakako Max Scheler, najpoznatiji njemački etičar 20. stoljeća kome se često prigovaralo da je u svojim spisima zagovarao strogi moral kojega se u životu nije kategorički pridržavao. Scheler je prigovore odbacio jednostavnom primjedbom da je njegov moralni nauk poput putokaza koji ne prelazi put koji pokazuje. Nadam se da će isti odgovor za svoja tri udžbenika etike upotrijebiti i optuženi gradonačelnik, saborski zastupnik godine, neovisno o tome hoće li se na koncu ispostaviti da je kriv ili pravedan. Svi dobronamjerno očekujemo da će biti ovo drugo.

U jednom od razgovora u Noćnoj mori Željko Malnar mi je nakon nekoliko rudni viskaća rekao da na našim prostorima caruje “metaphysica specialis croatica” koja će imati bitnu distinkciju u odnosu na tradicionalnu metafiziku što neće govoriti o Bogu, besmrtnosti duše i ljudskoj slobodi, nego o trajnosti i neprolaznosti ljudskog kriminala i korupcije s posebnim naglaskom na prebacivanje novca iz državnog proračuna u privatni džep. Nadam se da nije u pravu. U protivnom selim s Pantovčaka u Republiku Pešćenicu.
Jure Zovko, komentar.hr

Primjedbe

Popularni postovi