Njemački Die Tageszeitung o presudi generalima Gotovini i Markaču: Nelogičnosti koje su vidljive svima, a ne samo Hrvatima



U raznim njemačkim novinama se posljednjih dana u svezi sramotnih presuda Haaškog suda hrvatskim generalima mogu pročitati razni komentari, a nama je “za oko zapeo” članak  pod naslovom “Presuda s bljutavim (gorkim) okusom” komentatora Ericha Rathfeldera, objavljen u listu berlinskom listu “Die Tageszeitung”, na internet adresi Taz.de. Inače, Rathfelder je novinar i komentator koji već dugi niz godina piše o događanjima na području bivše Jugoslavije i jako je dobar poznavatelj istog područja.

On u svom tekstu navodi kako presuda Haaškog tribunala nije šokirala samo braniteljske udruge, nego i veliki dio demokratske i lijevoliberalne javnosti. "24-godišnja zatvorska kazna za hrvatskog generala Antu Gotovinu je neprimjerena prema kazni za srpsko-bosansku ideologinju genocida Biljanu Plavšić, koja se nakon rata u BiH razišla sa svojim predsjednikom Radovanom Karadžićem, ali je odgovorna za nekoliko desetak tisuća ubojstava", ističe Erich Rathfelder, koji nadalje kaže kako je navedena "dama već nekoliko godina na slobodi".
Koji je odgovor za Gotovinu?- postavlja Rathfelder u tekstu pitanje, te kaže kako je Gotovina zapovijedao hrvatskim vojnicima nedugo nakon masakra u Srebrenici 1995., kada je u Bosni od strane Srba ubijeno 8000 ljudi. Njemački komentator nadalje navodi kako su navodna ubojstva 323 Srba, prilikom provođenja vojne akcije povratka hrvatskih civila i policijsklih snaga u tzv. Krajini izvršena u vremenu kada je Gotovina već u Bosni pripremao novu vojnu akciju, a ističe i kako je “u to vrijeme za to područje bio odgovoran general Čermak, koji je oslobođen”.
Njemački komentator u svom članku zaključuje kako su to nelogičnosti, koje su očite svima, a ne samo Hrvatima, a kaže i kako je neshvatljivo da je Haaški sud hrvatsku vojno redarstvenu akciju "stavio na istu razinu kao i monstruozne srpske zločine u Srebrenici".

D. R.
VIA HRsvijet

Primjedbe

Popularni postovi