JE LI HAAŠKA PRESUDA VEĆ DONEŠENA

Datum: 31.03.2011.
Zoran Vukman
Je li se zakasnilo s pozivom na post i molitvu za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu? Naime, logično je pretpostaviti da je presuda već donešena, odnosno da je Sudu poznata, ali će biti javno i službeno objavljena 15. travnja. Sudovi uglavnom tako funkcioniraju, za presudu i njezino obrazloženje treba vremena. Postoji mogućnost da je Sud izrekne usmeno, pa da se naknadno pismeno obrazloži. Pitanje je zašto bi onda Sud u Haagu čekao pola godine s njezinim izricanjem. Pravnik velikoga ugleda, dr. Mirjan Damaška, u izjavi za hrvatski tisak izrazio je sličnu pretpostavku o već donesenoj presudi.

Akcija i kontemplacija

Ako je presuda već gotova stvar, onda molitve tu ništa ne mogu promijeniti. Ateist bi upitao: pa što molitva uopće može promijeniti? Vjernik bi odgovorio: molitva čini čuda. Ali, molitvu treba pratiti i konkretno djelovanje. Hrvatska je mogla pravno, institucionalno, diplomatski i politički stvoriti preduvjete i prostor za učinkovitiju obranu generala. Crkvene strukture su mogle biti glasnije i hrabrije, mogle su više, češće i izravnije pozivati narod na pokoru i molitvu, oštriti svoju duhovnu intuiciju i jasnije razlučivati duhove. Akcija i kontemplacija, kako su govorili mnogi sveci. Bojim se da ovdje akcija dolazi a posteriori. Na molitvu je trebalo pozvati puno prije, iako ne želim ni nenamjerno ostaviti dojam da omalovažavam ovu plemenitu inicijativu. Dobro je postiti i moliti u svakom slučaju, samo podsjećam na činjenicu da je važnost ovoga slučaja zahtijevala pravodobniju reakciju, ne u zadnji čas. Moglo se moliti mjesecima pa i godinama ranije. Tko zna, možda je vjernike na post i molitvu trebalo pozvati u sudbonosnoj 2001. godini kad je počeo otvoreni progon hrvatskih časnika i branitelja.

Molitva čuda čini

Žalostan sam jer je u duhovnom i moralnom smislu u našem narodu i Crkvi izostao puno veći otpor haaškoj nepravdi. Da, prosvjedovalo se, negodovalo, ali sve je to bila velika stihija koja nije urodila inteligentnom političkom i pravnom inicijativom. No, pustimo nešto i Bogu. Sve su ovo samo nagađanja. Ljudski Sud je takav kakav je, mogli bismo reći slika i prilika današnjeg ljudskog društva. Božji naumi su nam nepoznati, ili većim dijelom skriveni. Možda i nije sve gotovo, možda se iza haaških kulisa još lome koplja, zato molitva i post "u ovom strašnom času" nikada nisu bez učinka. Ako generali budu oslobođeni, povjerovat ćemo da je na tezulji pravde nešto ostalo i od naših vapaja. Ako ne budu oslobođeni, onda će molitva i post biti minimalna pokora za nečije grijehe propusta.

Autoru možete pisati na zoran.vukman@yahoo.com
  Ostale stranice iz rubrike Zoran Vukman 
http://velecasnisudac.com 

Primjedbe

Popularni postovi