JE L' VAM DOSTA GOTOVINE?

Mali test. Kad čujete ime Gotovina, naljutite se jer vam je dosta da RH bude “talac” sudbine jednog čovjeka? Ako je odgovor potvrdan, cilj je postignut i vi ste uspješno preparirani.

Novi test. Kad čujete ime Gotovina, ljutiti ste jer i dalje osjećate kao da vas je netko maljem opalio, a oči vam zasuze. Ako je odgovor potvrdan, cilj je postignut i vi ste uspješno preparirani.

Presuda Nizozemca Orieja, odnosno političkog lobija koji stoji iza drakonske osude generala i Hrvatske, apsolutno je postigla svrhu. Oni, koji su i prije presude dvojili je li sudbina generala baš toliko u vezi s njihovom, sada poriču, žele što prije zaboraviti “te generale”. Baš hrvatski.

Drugi, pak, temeljito su uvrijeđeni jer prepoznaju poruku s Tribunala Hrvatima; evo vam sad vašeg Gotovine i Markača. Mene osobno šokiralo je što su sad šokirani i predsjednik i premijerka i Gotovinina obrana. Pa čemu služi naša diplomacija? Zar nitko od njih nije primio “signale” iz SAD-a, barem onaj kada su Amerikancima koji se nalaze u RH poručili da baš ne izlaze na ulice idućih dana jer se očekuju prosvjedi ogorčenih Hrvata. Šokira me da ništa takvo nije predvidio ni Greg Kehoe, drugi Gotovinin odvjetnik, odvjetnik s izravnim vezama u State Departmentu, ali i haaškom tužiteljstvu, jer je godinama radio s glavnim tužiteljem u procesu generalima, Amerikancem Alanom Tiegerom.

Nakon presude, počela je ljutnja, osim na hrvatsku vlast i na američku i francusku. Pa, Gotovina je u svom životu zadužio tri države. Hrvatsku, valjda se još sjećamo zašto. Francusku, služeći joj kao elitni komandos, potom radeći bondovske poslove agenta DGSE-a, vanjske tajne službe i za ministarstvo obrane Francuske.
Amerikance je zadužio jer je, umjesto njihovih vojnika, s hrvatskim odradio posao poslije Oluje i u BiH porazio Mladićevu i Karadžićevu vojsku. Došao do Banje Luke, što je Miloševića natjeralo na Dayton, pregovore i pristajanje na Pax Americanu. No, ne možemo sada, zbog izostanka prijeko potrebna političkog lobiranja pred Tribunalom, kriviti SAD i Francusku. Kako bi se i zašto te dvije moćne diplomacije suprotstavile presudi od 24 godine za i “njihova” Gotovinu kad je njegova matična Hrvatska deset godina činila sve da Gotovina bude osuđen!?

I to baš tako, drakonski. Pa prije još samo nekoliko mjeseci i ova je hrvatska Vlada progonila desetke djelatnih i umirovljenih časnika HV-a, pretraživala im stanove, sve u potrazi – znalo se uzaludnoj jer su izmišljeni – za “topničkim dnevnicima”. Pa Sanaderova je vlast, koju su gurnuli Britanci, pokrenula hajku na sve Gotovinine prijatelje, odvjetnike, uključujući i njegovu suprugu Dunju, koju su izbacili iz MORH-a i ostavili je bez prihoda.

Pa Račanova je, pošto je prihvatila optužnice “koje politički odgovaraju”, šutjela i nije Gotovinu obavijestila da je službeno optužen, a potom je on odlučio da se bolje maknuti od takvih vlasti i pravosuđa. K tome, RH je, što je rijetka čast, bila nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Inače poslodavca Tribunala. Hrvatska je imala pravo izabrati jednom u tom mandatu temu rasprave. I umjesto teme o lošem funkcioniranju Haaga, izabrala je temu – “međunarodni terorizam”. Bravo, Sanaderu, bravo, Jurica. Što mislite, da je Srbija bila u takvoj jedinstvenoj prigodi, bi li izabrala temu “Kosovo” ili “međunarodni terorizam”!?

Nakon svega, presuda je namjerno neizdrživa, upravo stoga da bismo svi mi u RH ostali šokirani i slegnuli ramenima i rekli – što mi tu više možemo. Krivo. Sada, uz napokon političko lobiranje hrvatske Vlade, možemo najprije pomoći sami sebi, a kad to vide u Washingtonu i Parizu, možda se i oni pridruže.
Nediplomatski rečeno, važno je kako će biti složeno peteročlano Žalbeno vijeće Tribunala. Da ne bi opet razni “Orieji” odradili posao za one koji ni danas ne žele vidjeti Hrvatsku ni nacrtanu. A slovo “H” ne trpe niti na hidrantu.
D. IvanKović, VL

Primjedbe

Popularni postovi