NISU PROSVJEDNICI OPASNI ZA HRVATSKU, VEĆ VESNA PUSIĆ I NJEZINE KOLEGE

STRAH VLADA POLITIČKOM ELITOM

'Nisu prosvjednici opasni za Hrvatsku, već Vesna Pusić i njezine kolege'

Naše nedjelovanje potomci nam ne bi oprostili. Ne bi nam došli ni na grob za Sve svete, već bi rekli: bila je to generacija koja je uništila Hrvatsku, vrlo nadahnuto odgovorio je Langer predsjednici Kluba zastupnika HNS-a.

Nakon što je premijerka Kosor prije nekoliko dana organizatore protuvladinih prosvjeda optužila da nanose štetu Hrvatskoj i njenom nastojanju da što prije uđe u EU, vrlo slične optužbe po prvi puta je izrekla i jedna visokopozicionirana oporbena političarka.
Učinila je to Vesna Pusić u intervju za Jutarnji list, gdje je nedvosmisleno ustvrdila da su stavovi branitelja (protivljenje brzom ulasku u EU, zalaganje za lustraciju, zalaganje za ukidanje abolicije) vrlo štetni i opasni za Hrvatsku.
Prozvani braniteljski vođe, ali i istaknuti politički aktivisti koji se zalažu za slične ideje kao i branitelji, Vesni Pusić odgovorili su vrlo oštro.
- Izjava Vesne Pusić ne čudi. Ona samo dokazuje da su partitokratski redovi unutar opozicije, baš kao i unutar vladajuće stranke, opasno uzdrmani. Političke elite se, drugim riječima, boje da će izgubiti svoje položaje. I vlast i oporba pokazali su, naime, da nisu sposobni voditi ovu zemlju, da nisu vjerodostojni i da ne uspijevaju artikulirati interes naroda. Oni nas vuku u ponor, a govore da su branitelji opasni za Hrvatsku. Pa nismo mi omogućili pljačku i kriminal, nismo mi odgovorni za besperspektivnost i pravnu nesigurnost u ovoj zemlji. Ne govorimo mi o ratu, već o krizi upravljanja zemljom, o nefunkcioniranju pravosudnog i parlamentarnog sustava, o tome da Vlada upravlja Saborom, umjesto da je obrnuto… - ističe Branko Borković, Mladi Jastreb, posljednji zapovjednik obrane Vukovara i nedvojbeni novi lider braniteljske populacije.
 
Protiv sam ulaska Hrvatske u EU, jer želim dobro Europi i jer se bojim da bi naši političari kriminalom zarazili europske. Zato se zalažem za lustraciju u hrvatskoj politici i za Drugu republiku, jer bi jedino tako s hrvatske političke scene nestali kriminalci koji su upropastili zemlju.  
Bruno Langer
Podsjeća potom da zadnjih dana nisu prosvjedovali samo branitelji, već i studenti, radnici, seljaci, ribari, dakle svi slojevi društva.
- Prosvjedi samo ukazuju na to da ni HDZ, ni SDP, ali ni Vesna Pusić, ne znaju na pravi način artikulirati interese hrvatskog naroda. Ovako masovno iskazivanje nepovjerenja vladajućoj koaliciji, ali i oporbi, svima daje do znanja da se nešto novo mora dogoditi na demokratskoj sceni. A to postojeće političke elite itekako plaši - ističe Borković, te dodaje da se zbog siromašne ponude na hrvatskoj političkoj sceni već dvadeset godina ponavlja ista situacija u kojoj narod na izborima ne bira novu vlast, već ruši staru, nadajući se da nova neće biti tako loša kao prethodna…
'Političke elite koje opet srljaju kao guske u maglu'
- Za takvu situaciju su odgovorni vođe stranaka koji ne žele, ili ne znaju, predstavljati narod pa predstavljaju sami sebe. Kada bi se političke stranke iznutra otvorile, glas naroda bio bi izražen kroz njihovo djelovanje. No, zbog vakuuma na političkoj sceni se i događaju prosvjedi - napominje Borković.
Željko Sačić, umirovljeni general, koji u svojim izjavama zadnjih dana luta od najavljenog ulaska u HSP, pa sve do osnivanja Pokreta nacionalnog spasa, a koji je u intervjuu Globusu nedvosmisleno istaknuo da se protivi ulasku Hrvatske u EU, te koji se založio za svojevrsnu Drugu republiku očišćenu od političara umočenih u kriminal, također tvrdi da za Hrvatsku nisu opasni braniteljski prosvjedi, kako to tvrdi Vesna Pusić, već političke elite koje, prema njegovim riječima, opet srljaju kao guske u maglu.
- U situaciji u kojoj Hrvatska nema vizije i strategije razvoja, u kojoj je pravno nesređena, prezadužena i opterećena velikom nezaposlenošću, suludo bi bilo žuriti u EU, jer bi nakon ulaska u tu asocijaciju život u Hrvatskoj postao još skuplji i još teži. Bolje bi bilo samo uskom krugu bogatih. Europska unija, uostalom, ima dovoljno svojih nezaposlenih, pa im ne treba naših 350.000, što znači da oni u ovakvoj situaciji samo žele naš teritorij - ističe Sačić.
Bruno Langer, istarski politički aktivist koji je prije nekoliko godina prvi lansirao ideju o nužnosti uspostave Druge republike po uzoru na Italiju koja se sedamdesetih iščistila od kriminala u državnom vrhu, također je ponovio da opasnost za Hrvatsku ne predstavljaju prosvjednici, već Vesna Pusić i njezine kolege.
- Skandalozna izjava Vesne Pusić samo dokazuje da živimo u jednoumlju, te da se hitno moramo izboriti za višestranačje. Više je nego očito da su se političke elite ujedinile da spase svoju kastu od kriminalnog progona. Ovi prosvjedi jedini su tračak nade za spas Hrvatske, a ne opasnost za Hrvatsku, kako tvrdi Vesna Pusić. Ovo nam je zadnja prilika da spasimo zemlju u kojoj živimo, a koju političke elite pljačkaju i uništavaju. Jer ako sada nešto ne učinimo, slijedeće generacije neće ni imati priliku da nešto poprave. Naše nedjelovanje potomci nam ne bi oprostili. Ne bi nam došli ni na grob za Sve svete, već bi rekli: bila je to generacija koja je uništila Hrvatsku - vrlo nadahnuto odgovorio je Langer predsjednici Kluba zastupnika HNS-a, te dodao da se i on protivi ulasku u EU.
'Političke elite nisu temelj, već najveći problem ove države'
- Protiv sam ulaska Hrvatske u EU, jer želim dobro Europi i jer se bojim da bi naši političari kriminalom zarazili europske. Zato se zalažem za lustraciju u hrvatskoj politici i za Drugu republiku, jer bi jedino tako s hrvatske političke scene nestali kriminalci koji su upropastili zemlju. No, njima se ništa ne događa, jer su uvezani s pravosuđem, koje koči istragu oko afere Hypo. To je nedvojbeno majka svih afera, nakon čijeg raščišćavanja bi s političke scene morali otići gotovo svi hrvatski političari. Političke elite, dakle, nisu temelj, već najveći problem ove države i umjesto u Bruxellesu oni bi trebali završiti u Lepoglavi - dodaje Langer.
Istaknuti roker, koji se za razliku od hrvatskih političara pokazao kao istinski vizionar i koji je ostao zapamćen po izjavi od prije tri godine kada je kod Denisa Latina na sveopće čuđenje javnosti ustvrdio da će hrvatski premijer uskoro bježati avionom iz zemlje, dok će pola njegove vlade završiti u zatvoru, žestoko se okomio i na hrvatske znanstvenike.
- Pitam se kakvu mi to imamo inteligenciju, kada baš nitko iz HAZU niti jednom izjavom ne reagira na ove događaje. Kako ih nije sram? U ovim povijesnim trenucima oni šute! To dokazuje da su obična salonska inteligencija, koja samo misli na svoje fotelje i svoje privilegije. Sljedeće generacije neće im oprostiti - zaključio je Bruno Langer.

Primjedbe

Popularni postovi