IZ GOVORA H. HITRECA NA SKUPŠTINI HKV-a

"...Narod je uznemiren, narod je osiromašio, narod je gnjevan jer je došla u pitanje i sama egzistencija, ali je gnjevan i zato što ga se tretira kao maloumnika, što ga varaju na sve strane, što se izigrava demokracija, što mu žele oduzeti vrijednosti koje poštuje, kršćanske, hrvatske i univerzalne vrijednosti. I što mu, na kraju krajeva, žele oduzeti državu koju je toliko želio."

Hrast – do pobjede na izborima

"Mi smo se do sada, gospođe i gospodo, borili sami", rekao je H. Hitrec u zadnjem dijelu govora. "Sami, ili barem nedovoljno usklađeni s udrugama i osobama koje po stupnju domoljublja i svjetonazoru nisu različite od nas. Sada, kada je vrag odnio šalu, kada je razvidno da su postojeće stranke postale strane hrvatskom narodu, u ovoj izbornoj godini HKV postaje jednom od temeljnih sastavnica političkoga pokreta HRAST, s ciljem da pobijedi na parlamentarnim izborima. Taj se pokret munjevito širi prvenstveno zato što su njegove ideje i njegov program već niz godina postojali u narodu, u ovoj ogromnoj većini Hrvata koje u Hrvatskom saboru nitko ne zastupa. Kao pojedinci u pokretu su i predsjednički kandidati, obojica članovi HKV-a, prof. dr. Miroslav Tuđman i prof. dr. Josip Jurčević – eto, ovaj put zajedno – tu su vrlo utjecajne udruge i stranke poput Grozda i Obiteljske stranke, hrvatski republikanci, te cijela mreža društava i građanskih inicijativa širom zemlje. To je pokret za Hrvatsku kakvu smo sanjali, kakvoj smo težili u olovnim vremenima, ali se nakon blistavog povratka na zemljovide našla u rukama klateži koja ju je upropastila i izdala.
Važno je pritom napomenuti da svaka sastavnica pokreta zadržava svoju vlastitost, svoju autentičnost, pa tako naravno i Hrvatsko kulturno vijeće. Zbog toga smo Upravni odbor i ja odlučili dati pristanak ulasku HKV-a u HRAST, a ja vas molim da tu našu odluku potvrdite."

(Nazočni su aklamacijom potvrdili pristupanje HKV-a Hrastu.)

"Ali nemojte stati na tome, na neobveznoj potpori, nemojte stajati sa strane, budite mediji u ovo vrijeme kada nas mediji više-manje prešućuju, budite mediji sve dok ne budemo na naslovnim stranicama i u udarnim vijestima elektroničkih medija. I nađite u sebi snagu da se javno izložite, jer vremena više nema. Ovi su izbori zadnja prilika da se ne ostvari ona strašna kletva: Dao Bog da imao pa nemao, zadnja prilika da bez nasilja i nesreća, mirnim putem vratimo Hrvatsku na pravi put. Inače će se naši potomci pitati je li moguće da je de facto ista generacija stvorila i izgubila samostalnu hrvatsku državu!

Još nije sve izgubljeno, još smo živi na zidinama Gvozdanskog, a naše Gvozdansko su u ovom času naše vode, naše šume i naš, hrvatski jezik. Iz toga zadnjeg uporišta prelazimo u napad, da osvojimo puninu naše slobode, da budemo doista svoji na svome, i da Hrvatska bude ugleda i uspješna zemlja koja se nikome ne klanja, država koja štiti svoje građane, država koja štiti hrvatsku kulturu. Živjela Hrvatska!

Primjedbe

Popularni postovi