HRAST ĆE NAKON POBJEDE NA IZBORIMA PROVESTI LUSTRACIJU

Nakon braniteljskih prosvjeda koji su održani 26. i 27. veljače 2011 u Zagrebu, Osjeku i Splitu, uslijedio je niz reakcija vladajućih i oporbenih političara. Među njima posebno izdvajam primitivan i ignorantski TV istup saborske zastupnice Pusić. Protiveći se oštro prosvjedima branitelja, kao jedan od glavnih razloga za takvo svoje gledište navela je i braniteljski zahtjev za provedbu lustracije.
Sve bivše komunističke zemlje istoka Europe donijele su neku vrstu lustracijskih zakona. Njima se pokušalo spriječiti pripadnike komunističkih represivnih aparata u pojedinim mladim demokracijama da preuzmu najvažnije i najosjetljivije položaje vlasti. Jedini koji tome uporno odolijevaju su naši sjeverni susjedi Slovenci. Kod njih, jednako kao i u Hrvatskoj, važne državne položaje još uvijek drže perjanice i apologeti propalog jugo-komunističkog režima.

Lustracija je društveni proces čiji je osnovni cilj identificirati i javno obznaniti osobe koje su sudjelovale u politički/ideološki motiviranim zlodjelima, te su bili aktivni članovi represivnoga državnoga aparata i komunističke/socijalističke stranačke infrastrukture. Cilj su dakle, stvarnim zlodjelima kompromitirani i visoko pozicionirani ideolozi i operativci te svi oni koji su sudjelovali u progonima i državnom teroru, a ne obični članovi partije kojima su članstvo u partiji i čuvena „knjižica“ često bili uvjet radnog mjesta i osiguranja elementarne egzistencije.
Kompromitiranim akterima se najčešće nakon pravnog procesa zabranjuje djelovanje u javnim službama, državnoj (a poglavito sigurnosnoj) infrastrukturi te javnim medijima. U blažim slučajevima mnoge su istočnoeuropske države najčešće koristile obična umirovljenja i jednostavne javne objave počinitelja i njihovih krimena. No one počinitelje koji su sudjelovali u zlostavljanjima ili ubojstvima političkih ili ideoloških protivnika te pripadnika vjerskih ili nacionalnih zajednica, u pravilu se procesuiralo u skladu s demokratskom i pravnom procedurom.

Lustracija stoga odvaja građane od tragične prošlosti te pomaže u dubinskoj demokratizaciji društva i služi kao djelomična moralna satisfakcija nedužnim žrtvama represije. To je ujedno i jedini način da se konačno pripadnici i potomci one hrvatske tradicije koja je bila iskreni i narodni otpor fašizmu i nacizmu odvoji od protuhrvatske  jugo-komunističke prakse koja je pod svojim skutima 55 godina krila preodjeveno četništvo i velikosrpstvo.
Nitko ne može propagirati pripadnost europskom civilizacijskom krugu i osnovnim demokratskim načelima a ujedno biti protiv lustracije.

Mi u Hrastu smo toga duboko svjesni i stoga u 14. točki naših postizbornih mjera stoji:
„Hrast će omogućiti objektivna istraživanja suvremene hrvatske povijesti, naročito razdoblja hrvatskog Domovinskog rata i razdoblja totalitarnoga komunističkog režima. Hrast će provesti dubinsku institucijsku dekomunizaciju hrvatskoga javnog života te s jednakim dostojanstvom čuvati uspomenu na žrtve svih totalitarnih režima.“
Zastupnica Pusić je svoju TV izjavu novinarima završila riječima: „To (lustracija) neće proći.“.
Proći će, zastupnice Pusić.

Samo nas gledajte.


Pero Miloš, dipl. ing. str.

Primjedbe

Popularni postovi