EUROPA ZA KRISTA O 'POLITIČKOJ KOREKTNOSTI'

Dragi prijatelji; braćo i sestre kršćani Europe,
autorica članka nazvanog “Pitanje političke korektnosti” Marguerite Peeters ravnateljica je Zavoda za dinamiku međukulturalnog dijaloga, sa sjedištem u Bruxellesu, koji prati globalne kulturne, političke i etične promjene.
Svojim prilogom publikaciji „Izlazak is lijepe ulice: GPS („vodič“) javnoga nastupanja za kršćane“, opisuje izazove s kojima su kršćani suočeni s obzirom na novu globalnu etiku, koja se pretače u globalno politički korektno izražavanje. U nastavku donosimo sažetak njena rada, dok rad u cijelosti možete s interneta skinuti ovdje (LINK).
Hvala vam što se zauzimate za kršćansku Europu, i što s nama molite!
Vaša ekipa Europe za Krista!
 
SAŽETAK članka: “Pitanje političke korektnosti”
Potječući od poslijemoderne inteligencije, koja je povela postupak kulturne revolucije na Zapadu počam od šezdesetih godina prošloga stoljeća, politički korektna etika u zapadnome je svijetu postala sustavna, a time ujedno i stekla status globalne norme, u devedesetima. U svojim radikalnim vidovima, ona je u suštini svjetovnjačka te kao takva nespojiva s etikom otvorenom transcendenciji (onostranosti). Taj novi etos razara ono sveopće ljudsko i to mijenjajući jezik.
Riječi koje su postale “politički nekorektne” zamjenjuju se politički korektnim pojmovima:
- bračni drugovi tako postaju partneri,
- obitelj se pretvara u obitelj u svim njenim oblicima,
- predstavljanje (zastupanje) u sudjelovanje,
- obrazovanje (upućivanje) u podizanje svijesti,
- pravda u nediskriminaciju,
- suverenost u globalnu upravu,
- komplementarnost (nadopunjavanje) spolova u jednakost roda,
- stvaranje u Majku Zemlju, odnosno, Zemlju.
 
Stoga se autorica pita: “Koliko će dugo ljudi moći zatvarati oči pred stvarnošću gorkih antropoloških, kulturalnih, političkih i gospodarskih posljedica te revolucije – da bi se prešutjelo, primjerice, trpljenje uslijed poslije-pobačajnog sindroma, društvenu cijenu rastave, drastične društveno-gospodarske posljedice demografske „zime“ Europe?”
 
Politička je korektnost posljedicom pasivnosti “većine”, tvrdi Peetersova. Nadvladati se može jedino:
- nadvladavanjem neznanja, umjesto promatranja kulturološkoga postupka izdaleka,
- razabiranjem koji su pojmovi, odnosno, izrazi, koristni, a koji ne,
- odjeljivanjem kršćana od nove etike tako što ćemo postati svjesni koliko smo od navedenoga i mi sami nesvjesno već usvojili,
- utvrđivanjem „pukotina“ u sustavu – a to su nelogični pojmovi i izrazi,
- napuštanjem straha od javnoga zauzimanja za ono što je istinito i dobro.
 
Ovdje pročitajte cjeloviti tekst Marguerite Peeters na engleskome.
 
Pitanje političke korektnosti” prilog je publikaciji „Izlazak iz slijepe ulice: GPS („vodič“) javnoga nastupanja za kršćane“ (2011., Kairos Publications, urednici Gudrun i Martin Kugler). Čitavu knjigu možete kupiti u elektronskome ili pak tiskanome obliku – ovdje izvolite naći opis i uvjete.
Najnoviji razvoj događaja: Vijeće EU osudilo je vjersku netoleranciju, ali i propustilo u tom smislu poduzeti potrebne korake.

Primjedbe

Popularni postovi