KARDINAL PULJIĆ: BiH NE SMIJE IZRUČITI PURDU SRBIJI!

03.02.2011. | 10:10

Kardinal Puljić za Slobodnu: BiH ne smije izručiti Purdu onima koji su ga mučili i iznudili izjavu!


Uprava Kazneno-popravnog zavoda - zatvorenog tipa Zenice, priopćila je jučer da je tu ustanovu 29. siječnja posjetio nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Prema informaciji iz KPZ Zenica, po odobrenju suca za prethodni postupak Suda BiH, kardinal Puljić u pritvoru je posjetio Tihomira Purdu.

Nakon susreta s Purdom, koji je od strane srbijanskog tužiteljstva za vrijeme torture u logoru osumnjičen za navodni ratni zločin na području Vukovara, kardinal Puljić je održao misno slavlje za osuđene osobe u katoličkoj kapelici KP Zenice.
Između ostalih, Puljić se susreo i s osuđenim Branislavom Glavašem.

Zamoljen da nešto više kaže o motivima svog posjeta zatvoru u Zenici u izjavi za Slobodnu Dalmaciju kardinal Puljić nam je kazao kako je njegov posjet u zatvor u Zenici pastoralnog tipa.

-Slavio sam sv. Misu na kojoj je sudjelovalo preko 30 zatvorenika. Redovno slavi sv. Misu župnik iz župe sv. Josipa vlč. Valdimir Pranjić često u pratnji ravnatelja KŠC mr. Ante Ledića.

Kako je Tihomir Purda u istražnom zatvoru, nije mogao sudjelovati na misi. Dobio sam dopuštenje od istražnog suca da s njime razgovaram u kapelici istražnog zatvora, što sam učinio. Nakon vrlo srdačnog i otvorenog razgovora, a nije bila ispovijed, stekao sam dojam o tom čovjeku te sam svoj stav napisa o i istražnom sucu i ministru pravde.

Smatram da naša država, ako želi biti vjerodostojna, ne smije tog čovjeka izručiti onima koji su ga toliko mučili i iznudili izjavu. To ne samo da bi bilo nehumano, nego i bili bi dionici produženog zločina-istaknuo je kardinal Puljić, te dodao kako je također i s Glavašom razgovarao privatno o njegovom statusu.

-Ujedno sam od obojice dobio izjavu da su prema njima jako korektni. Nemaju nikakvi posebni status, ali su ljudi u zatvoru korektni prema njima. Takvu sam izjavu dobio i od drugih. Ova posjeta im je značila kao psihičko i duhovno ohrabrenje-kazao nam je kardinal Puljić.

Podsjećamo, Glavaš je nakon što je osuđen na Županijskom sudu u Zagrebu na osam godina zatvora, po zapovjednoj odgovornosti, zbog zločina nad Srbima u Osijeku, pobjegao u BiH, gdje mu je presuda potvrđena. Drugostupanjskom presudom Suda BiH, njemu je u kaznu uračunato nešto više od godinu dana koje je proveo u pritvoru.

Miroslav Landeka

Primjedbe

Popularni postovi