ZDRAVKO TOMAC O POVIJESNOJ MISIJI ANTE GOTOVINE

Datum: 11.01.2011.
Zdravko Tomac
Iz eseja "Povijesna misija Ante Gotovine nije završena"

                         
Uz prvoga hrvatskoga predsjednika Franju Tuđmana, najzaslužniji u ostvarivanju i obrani hrvatske države i opstojnosti hrvatskoga naroda general je Ante Gotovina. Dr. Franjo Tuđman umro je prije 11 godina, tako da je njegova povijesna misija završena, međutim, general Gotovina, koji je već pet godina u haaškom zatvoru i početkom 2011. godine čeka konačnu presudu, nije završio svoju povijesnu misiju. Uvjeren sam da će Ante Gotovina, i u slučaju oslobađajuće presude i u slučaju nepravedne presude teškom robijom, odlučivati o hrvatskoj sudbini.
 
Optužnica protiv Ante Gotovine optužnica je protiv državnoga i vojnoga vodstva Hrvatske na čelu s pokojnim dr. Franjom Tuđmanom, to je optužnica protiv cijeloga hrvatskoga naroda i cijele Hrvatske kojom se Domovinski rat želi pretvoriti od našega ponosa u našu sramotu i zločin. To je optužnica koja želi ispisati i nametnuti krivotvorenu povijest, amnestirati velikosrpsku agresiju i zločin, a planirani i ostvareni genocid u cilju stvaranja velike Srbije pretvoriti u građanski rat, ne samo s podijeljenom krivnjom agresora i žrtve, nego i s opasnom inverzijom u kojoj bi srpski agresor postao žrtvom a hrvatski branitelji agresori i zločinci.

Tri haaška scenarija

Nema nikakve dvojbe da je proces u Haagu argumentima raskrinkao lažnu optužnicu i lažne svjedoke u koje se ubrajaju i neki vodeći hrvatski političari te da bi bilo logično, i pravedno, da presuda bude oslobađajuća ne samo za Antu Gotovinu, nego i za hrvatsko državno i vojno vodstvo, a da optužnica koja Domovinski rat lažno optužuje kao zločinački projekt bude odbačena. Haaški je sud, zbog svega dosad učinjenog, potpuno izgubio vjerodostojnost i teško je racionalno predvidjeti kakva će presuda biti. Zato se hrvatski narod i hrvatska javnost moraju pripremati za različite moguće rasplete.
Prva je mogućnost da će Gotovina biti proglašen nevinim i da će u potpunosti biti odbačena optužnica koja Oluju tretira kao zločinački pothvat a državno i vojno vodstvo,  na čelu s Franjom Tuđmanom, zločinačkom organizacijom. Druga je mogućnost da će Gotovina biti proglašen krivim i da će biti osuđen na dugogodišnju robiju, neki čak predviđaju i 25 godina zatvora, a da će državno i vojno vodstvo biti osuđeno kao zločinačka organizacija. Dakle, da će optužnica biti prihvaćena, iako je na Sudu argumentima obrane potpuno diskreditirana, iako je dokazano da se temelji na lažima i krivotvorinama. Treća je mogućnost da će se između ove dvije oprečne presude pronaći neki kompromis u kojem će Sud prihvatiti samo dio optužnice, da će Gotovina biti osuđen na pet godina, odnosno, onoliko koliko je već odležao u zatvoru, te biti ubrzo pušten iz zatvora, a Hrvatskoj neće biti presuđeno kao zločinačkoj organizaciji.
Bez obzira kakva će presuda biti, nema nikakve dvojbe da će ona bitno utjecati na političko stanje u Hrvatskoj, da će bitno utjecati ne samo na rezultat parlamentarnih izbora, nego i na budućnost hrvatskoga naroda i hrvatske države na duži rok. Hrvatski narod je optimističan s obzirom da je Gotovinina obrana u potpunosti razbila optužnicu i raskrinkala lažne svjedoke. Kad bi Haaški sud bio sud pravde i pravednosti, a ne politički sud, onda ne bi trebalo sumnjati da će general Gotovina biti proglašen nevinim,  da će optužnica u cjelini biti odbačena. Međutim, postoji veliki strah da će ta presuda biti još jedna nepravda, još jedno poniženje hrvatskoga naroda, odnosno, da je moguće da Ante Gotovina bude osuđen, iako je ne samo nevin nego je i jedan od najvećih heroja kraja prošloga stoljeća. 

Duhovni vođa

Na žalost, u ovoj se godini dogodilo mnogo toga što pojačava strahove od takve nepravedne presude. U hrvatskim medijima i politici zavladala je mrtva tišina. Nema informacija o tome što se događa u Haagu. O Gotovini se više ne piše, a ako se piše to je negativno. Paralelno se nižu događaji koji nas pripremaju na nove nepravde. Hrvatski je narod 2010. godine više puta ponižen ponašanjem Haaškoga suda, ali i hrvatske, srbijanske i svjetske politike prema žrtvi Vukovara. Nitko nije suđen ni optužen za genocid u Vukovaru. Nitko nije suđen ni optužen za koncentracijske logore u Srbiji, za mučenja i ubojstva. Vodstvo JNA amnestirano je za zločin u Vukovaru. Planirani, organizirani i provedeni genocid, ne samo nad ranjenicima iz vukovarske bolnice, nego i nad hrvatskim narodom u Vukovaru, izjednačen je s pojedinačnim zločinima hrvatskih branitelja prema srpskim civilima. Zajedničkim isprikama srbijanskog i hrvatskog  predsjednika u Ovčari i Paulinom Dvoru sve je izjednačeno i relativizirano. General Veselin Šljivančanin, kao gospodar ratnoga Vukovara, gospodar zločina, oslobođen je krivnje. Vojislav Stanimirović, predsjednik SDSS-a, stranke koja je dio koalicije na vlasti, ohrabren svim tim krivotvorinama, tvrdi da su iz vukovarske bolnice odvedeni preobučeni vojnici, a ne ranjenici, kako bi relativizirao agresorovu krivnju i zločin. Ratko Mladić je i dalje na slobodi.
Od ratnog pobjednika Hrvatska je u miru, korak po korak, postala ratnim gubitnikom. Ono što smo ostvarili u ratu u znatnoj mjeri smo izgubili u miru. Ponovno nam je potrebna pobjeda, potrebno je još jedanput ostvariti i potvrditi ono što je hrvatski narod postigao u časnom Domovinskom ratu. Dakle, bez obzira kakva će presuda biti, pred Antom Gotovinom je nova velika povijesna misija: ako presuda bude oslobađajuća od njega se očekuje da postane vođa koji će još jedanput, novom pobjedom, sačuvati ono što je napravljeno u Domovinskom ratu; u slučaju nepravedne kazne i osude svojom će  žrtvom također biti duhovni vođa koji će probuditi Hrvate iz apatije i uvjeriti ih da su dužni obraniti ono veliko što je hrvatski narod ostvario na čelu s pokojnim Franjom Tuđmanom.

http://velecasnisudac.com

Primjedbe

Popularni postovi