vlč. SUDAC O PATNJI KOJA NAS PROČIŠĆUJE

Datum: 16.01.2011.
Zlatko Sudac
Je li vam ikada palo na pamet da možete istinski voljeti jedino kad ste sretni? Ali, netko se s pravom može pitati: "Podrazumijeva li sreća odsutnost patnje?" A zašto bi? Zar nam životno iskustvo ne svjedoči da čovjek može biti sretan i kad pati? O da, itekako sretan. Zapravo, usuđujem se reći da se sreća pročišćuje u patnji, ona tek tada biva razgoljena od posjedovanja, sreća tek tada zablista zbog vlastita postojanja a ne vanjskih podražaja.

Radosni i teški trenuci isprepliću se kroz naš život, stoga, tko se "nauči" biti sretan u teškim trenucima, u trenucima patnje, taj će znati biti budan nad sobom, probuđene  svijesti i u radosnim trenucima. Ovo stanje svijesti, ova "vježba", podrazumijeva nježno odbacivanje svakog unutarnjeg oslanjanja na ljude i stvari, oduzimajući im zauvijek moć da nas ushićuju ili rastužuju, uzbuđuju ili razočaraju, da nam daju osjećaj sigurnosti i blagostanja ili spoznaju laži i očaja.

Onoga trenutka kad budemo sretni bez posebna razloga, onoga trenutka kad uvidimo da se radujemo svemu i ničemu, shvatit ćemo da smo pronašli sreću koja je ništa drugo nego prirodno stanje Djece Božje. Sve u prirodi je ispunjeno kroz patnju prožetom srećom, primijetili mi to ili ne. Istinski Vjernik, istinski zaljubljenik u Život, ne uzvisuje po sebi ni Patnju ni Križ jer dobro zna da su oni put a ne cilj, sredstvo a ne kraj. Tako uzljubljena patnja rađa riječima neopisiva stanja Slobode Duha u kojoj tek tada shvaćaš da Voliš. Kad Voliš, možeš li biti a da nisi Sretan?

Za ovo stanje potrebna je svojevrsna "radosna praznina", kao što je glazbi potrebna praznina flaute, pismu praznina lista, slici praznina plohe, svjetlu praznina koja se zove prostor, tako i svetosti odsutnost samoga sebe. Da, istina je da se neki "rode" Sveti, neki "postignu" Svetost a nekima, pak, Svetost biva "nametnuta" kroz patnju, kako bi shvatili da je Sve Sveto.

Stoga, nemojte izbjegavati svoju bol kao životinja, nemojte je ni poricati kao filozof, nemojte je ni podnositi kao smrtnik a pogotovo je nemojte prihvaćati kao farizej, već je tražite.

... tražite kao Svetac.

Primjedbe

Popularni postovi