STOP PROGONU HRVATSKIH BRANITELJA

PRIOPĆENJE
povodom sustavnog progona hrvatskih branitelja



Inicijativa – "STOP progonu hrvatskih branitelja" (SPHB) najoštrije osuđuje ponašanje predstavnika hrvatske vlasti povodom učestalog protupravnog progona hrvatskih branitelja. Nesuvisle reakcije čelnih ljudi hrvatske države povodom uhićenja hrvatskog državljanina Tihomira Purde pokazuju njihovu nedoraslost situaciji ili, što je puno gore, namjerno zamagljivanje prave prirode odmazde prema hrvatskim braniteljima.
Potpuni izostanak državničke odgovornosti predsjednika države i predsjednice Vlade RH pokazuju njihovu dosljednu privrženost dvojbenim politikantskim projekcijama, umjesto da stanu u obranu svojeg državljanina, a time i u obranu hrvatskog državnog suvereniteta. Svojim oklijevanjem da osude ovaj šikanozni postupak, oni prikrivaju vlastiti doprinos tim sramnim događajima. Nepoduzimanjem mjera primjerenih državnoj zajednici koja drži do svojeg dostojanstva, oni doprinose zadanoj stigmatizaciji Hrvatskog domovinskog rata i negiraju njegov obrambeni značaj. To je nastavak politike zatiranja temeljnih vrijednosti koje je Domovinski rat iznjedrio, a u čemu hrvatski državni vrh sustavno sudjeluje. Osiono zlostavljanje tvoraca države samo je dio osmišljenog plana njihovog blaćenja i društvene diskvalifikacije.
Uhićenja Veljka Marića i Tihomira Purde, logoraša srpskih koncentracijskih logora, jest neviđeni cinizam i brutalni nasrtaj na hrvatski pravni poredak. Navodna djela koja im se pripisuje počinjena su na hrvatskom državnom teritoriju za koji srbijansko pravosuđe nema nadležnosti. Ukoliko smjera potaknuti takve postupke Srbija mora koristiti međunarodno-pravna sredstva i obratiti se hrvatskoj državi. Iako ta sredstva često ne koriste države koje su u sukobu, neshvatljivo je da ih ne koristi država s kojom smo, navodno, u prijateljskim odnosima. Znači li ovakvo presizanje Srbije u hrvatski pravni prostor konačno priznanje da se ne radi ni o kakvom građanskom ratu i da je agresiju na Hrvatsku izvršila upravo Srbija? Branitelji to smatraju samo nastavkom agresije drugim sredstvima.
Hrvatski branitelji najoštrije osuđuju sve zločine, neovisno o tome tko ih je počinio. Ali kako je moguće da hrvatska vlast mirno promatra maltretiranje svojih državljana, kojima istodobno ta ista vlast ništa ne stavlja na teret. Vlastodršcima nije jasno da ih fotelje, koje su im hrvatski branitelji priskrbili, obvezuju na zaštitu vlastitih državljana i pravne države za koju su se branitelji borili. Umjesto da zaštite branitelje oni su zaštitili i abolirali rušitelje vlastite države.
Trenutačno u hrvatskim zatvorima čami preko tri stotine hrvatskih branitelja, a hrvatski sudovi su ih do sada procesuirali preko tri tisuće. Pritom ne ćemo zaboraviti ni one koje je naše državno vodstvo izručilo strancima, temeljem jednog protuustavnog i kapitulantskog Zakona. Vrlo često se to događalo po nalozima i zahtjevima upravo onih s kojima se naši čelnici tako često srdačno druže i razmjenjuju kojekakve sumnjive i paušalne popise. Činjenica da mnogih progonjenih nema na tim popisima svjedoči o iskrenosti i vjerodostojnosti jednog ishitrenog i prinudnog "prijateljstva".

U znak prosvjeda protiv neosnovanog progona hrvatskih branitelja

Inicijativa STOP progonu hrvatskih branitelja

u subotu, 15. siječnja 2011. godine, u 10:30 sati,

organizira prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića

pod nazivom "STOP progonu hrvatskih branitelja".




Svečana Sv. Misa za Domovinu i hrvatske branitelje

povodom 15. siječnja –
dana priznanja Republike Hrvatske –

služit će se u crkvi Sv. Marka
u subotu, 15. siječnja 2011. g. u 12:00 sati.



                      DOĐITE, POZOVITE I OBAVIJESTITE SVOJE PRIJATELJE I PONESITE HRVATSKE DRŽAVNE BARJAKE 



U Zagrebu, 13. siječnja 2011. g.

                                                           Za Inicijativu – "STOP progonu hrvatskih branitelja"
                                                                                      Boris Prebeg

Primjedbe

Popularni postovi