NOVI POLITIČKI POKRET ZA
PARLAMENTARNE IZBORE 2011.

HRVATSKI RAST - HRAST

POKRET je okupljalište svih političkih subjekata i skupina (stranaka, udruga, građanskih inicijativa i istaknutih pojedinaca) koje na sličan i blizak način zamišljaju Hrvatsku. Budući da je cilj Pokreta izlazak na parlamentarne izbore, nužno je da on ima izbornom zakonu prilagođen pravni subjektivitet. Pokret se na izbornom listiću pojavljuje u obliku imena stranke. Pokret je otvoren za sve nove sudionike i prije i nakon izbora.

STRANKA ima zadatak predati zajedničku jedinstvenu listu Pokreta pod svojim imenom u Državno izborno povjerenstvo. Pokrivati pravnom osobnošću sve potrebe Pokreta koji nema pravnu osobnost.

IME STRANKE I POKRETA ima veliku važnost u cijelom projektu. Da se u imenu i formi stranke ne bi ugušila nijedna postojeća stranka, ali isto tako i nijedan nezavisni kandidat ili građanska inicijativa, ime stranke mora biti jednako kompatibilno imenima svih skupina-članica koji čine Pokret, odnosno ime mora odgovarati, kao svojevrsni dodatak – slogan, svakoj skupini. To ime-slogan je HRVATSKI RAST (HRAST).

LISTA treba biti interaktivna poveznica sudionika i birača. Za razliku od klasičnih stranačkih lista (koje se objavljuju “dekretom” predsjednika u zadnji čas), kao i koalicijskih lista oblikovanih prema unaprijed dogovorenim koalicijskim kvotama, listu Hrasta sastavljaju sami birači svojom potporom nekom od predloženih kandidata. Takva lista moguća je samo kroz predkampanju.

PREDKAMPANJA je najdemokratskiji model ulaska na zajedničku listu. U predkampanju aktivno ulazi Hrast sa svojim krovnim i vezivnim akcijama cijelog sustava. U predkampanju ulaze skupine koje čine Hrast, natječući se za naklonost birača. U predkampanju, na poslijetku, ulazi svaki kandidat koji želi na listu, sukladno pravilima Hrasta. Hrast usklađuje pravila predkampanje i sva dopuštena sredstva koja se u predkampanji mogu koristiti (s otvorenošću na širenje, a ne sužavanje tih sredstava). Izborno povjerenstvo Hrasta, na temelju dogovorenih kriterija, nakon predkampanje utvrđuje konačne liste Hrasta.

TRAJANJE POKRETA I STRANKE Hrast je zamišljen tako da se na isti način pojavi i na parlamentarnim i na sljedećim lokalnim izborima. Zbog toga već sada Hrast želi privući i brojne male lokalne nezavisne liste i lokalne udruge.

SNAGA HRAST-a Snaga je u zajedništvu koje nema ograničenja u broju skupina koje se Hrastu mogu pridružiti. Hrast nije zatvorena koalicija, nego stalno otvoren Pokret s jasnim vrijednosnim načelima kao temeljnim kriterijem povezivanja.

Primjedbe

Popularni postovi