SLAŽU SE OKO DIJAGNOZE, ALI NE I OKO TERAPIJE

Na nedavno održanoj konferenciji "NOVI MODEL RASTA HRVATSKOG GOSPODARSTVA", odrćanoj u zagrebackom Sheratonu, bio je i Slaven Letica. Kao ključnu poruku, izdvojio je izlaganje "jedinog sudionika koji je bio potpuno znanstveno, politički i interesno neovisan: izlaganje dr. Ive Bičanića. Iz njegova "šokantnog" izlaganja izdvojit ću tek nekoliko najzanimljivijih poruka:

Prvo: "Može li Hrvatska ubrzati rast? Svaka čast Svjetskoj banci, ali tri lekcije iz nedavne prošlosti pokazale su da jedino interno generirane i podržane reforme imaju učinka, kao i šok terapija i tvrdo budžetsko ograničenje."

Drugo: "Zašto opet šokovi? Hrvatsku treba stresti, imati nove ideje i vidjeti da ništa nije kao jučer. A put u šok nije donošenje zakona koje traje godinu dana."

Treće: "Dosadašnji rad političara ne ulijeva nadu da bi ovaj put moglo biti drukčije. Ne možete imati sto mjera ako želite uspješnu politiku, već morate imati prioritete. Sto mjera ne može biti uspješno."

Četvrto: "Uzmemo li sve to u obzir, jasno je da je glavni hrvatski problem kratkoročni, odnosno valja odabrati prioritete koji se mogu realizirati odmah. Ako pak ne znamo kamo idemo, najbrže ćemo tamo stići maksimiziramo li stopu rasta i produktivnost."

Peto: "Šokovi koji se mogu primijeniti su različiti - od toga da primjerice guverner kaže da više neće intervenirati u tečaj, da službenici državne uprave u roku šest mjeseci moraju biti informatički obučeni ili će dobiti otkaz, šok može biti i povlačenje države iz investicija, šokovi mogu biti primijenjeni i na području ponude rada, subvencija i drugim područjima."

Svi mi koji pokušavamo bilo šro privatno raditi znamo koliko je dr. Bičanić u pravu. I koliko je jadno što je i dr. Letica u pravu kad kaže da su zanstvenici, menadžeri, kapitalisti i političari suglasni oko DIJAGNOZE, ali ne i oko TERAPIJE izmučenog hrvatskog gospodarstva. Navlastito smo zabrinuti zbog činjenice da "dosadašnji rad političara ne ulijeva nadu da bi  ovaj put moglo biti drukčije". Vrijeme je za novi pokret u koji će se uključiti sva hrvatska pamet! Ako SDP i HDZ još uvijek misle da mogu zavaravati narod prelijevanjem iz supljeg u prazno, grdno se varaju. 

Primjedbe

Popularni postovi