ŠIMIĆEVI SUSRETI U MOSTARU, GRUDAMA, ŠIROKOM BRIJEGU I DRINOVCIMA


Tradicionalna manifestacija 'Šimićevi susreti' koju organizira Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne započela je u srijedu navečer uručenjem priznanja “Antun Branko Šimić” hrvatskom književniku prof. dr. Šimunu Musi za knjigu “Studije i ogledi”.
Šimun Musa


U Musinu knjigu Studije i ogledi, kako je u pojašnjenju naveo predsjednik povjerenstva Josip Milić, uvršteni su književnoznanstveni radovi uz koje stoje esejistički, lingvostilistički i slični prilozi vezani za književne i književnojezične teme. Prvi je ovo put da se priznanje A.B. Šimić dodjeljuje znanstveniku koji istražuje književno stvaralaštvo.

Jedan od predstavljača knjige sveučilišni profesor Marko Tokić posebno je upozorio na tendencije da se marginalizira književno stvaralaštvo Hrvata u BiH.

„Upravo ta skrb za uključivanje hrvatstva Bosne i Hercegovine u zajednički identitet i prepoznavanje togprinosa stalna je skrb profesora Muse, kao i borba za hrvatstvo Bosne i Hercegovine, njegovu ravnopravnost i suverenost“, rekao je Tokić. Dodao je da je povijesni razvoj hrvatske književnosti, prema Musi, prikazan kao presudan čimbenik stjecanja nacionalnog identiteta.

Autor Musa u knjizi je naglasio da su brojna književna djela stvorena izvan Hrvatske čine integralan i jedinstven svijet hrvatske književnosti te da se "često u povijestima i pregledima hrvatske književnosti, antologijama i hrestomatijama, udžbenicima i priručnicima zapostavlja ili zaboravlja, često zaobilazi, bojim se, i potiskuje dotok hrvatskog književnog stvaralaštva iz Bosne i Hercegovine kao i iz emigrantskog kruga”.

Priznanje je autoru knjige Studije i oglasi dr. Šimuna Muse uručila je predsjednica Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Marina Kljajo Radić.

Četrdeset i sedmu tradicionalnu manifestaciju Šimićevi susreti otvorio je rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Vlado Majstorović istaknuvši posebno zadovoljstvo što je ovogodišnji dobitnik priznanja sveučilišni profesor. Ovogodišnji 47. Šimićevi susreti održavaju se u čast A.B. Šimića, a nakon Mostara program će se nastaviti u Grudama, Širokom Brijegu i pjesnikovim rodnim Drinovcima.

Dr. Šimun Musa je sveučilišni profesor, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u Sarajevu, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika.

Primjedbe

Popularni postovi