JUŽNA HRVATSKA UJEDINJENA U USPOMENI NA ŠKABRNJU I VUKOVAR

Kao put od zvijezda izgledala je u kasnim popodnevnim satima u četvrtak Vukovarska ulica u Splitu, gdje se velik broj građana okupio da svojim prisustvom i svojom svijećom doprinese sjećanju i odavanju počasti svim poginulima i stradalima u Gradu heroju. 

Dan sjećanja na Vukovar i Škabrnju pogodio je svih, čak i one koji su tad bili jako mladi ali se sjećaju, no nikoga više od članica Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koje su izrazile nezadovoljstvo što ih se uporno naziva privilegiranima, a svi zaboravljaju koliko su zapravo izgubile. No s druge strane, kažu, puna Vukovarska ulica upaljenih svijeća znači da hrvatsko biće zna i osjeća ono što je vrijedno.

- Ovo su za nas posebno teški dani, no inzistiramo da se poštuju žrtve Domovinskog rata. Uz to, ovo nam je dan zahvalnosti za one koji su dali život za ovu zemlju, i u mislima smo onima kojih više nema i koji ne mogu baštiniti ono što su stvorili, s onima koji su u temelje ove zemlje ugradili svoju mladost. Danas dišemo sa svima onima koji su zakinuti i marginalizirani - kazala nam je Jelena Eranović, predsjednica Udruge.

Jedna Vukovarka također se našla među prisutnima, Branka Šajtović, koja je pobjegla iz Vukovara pet dana prije njegovog pada, sa dvoje male djece. 
- Suprug mi je ubijen, tek nakon 14 godina sam ga pronašla - rekla je vidljivo dirnuta Branka, jedna od prešutnih heroina rata. Brojni drugi građani cijele večeri dolazili su iskazati poštovanje poginulima i pomoliti se za njih, kao i poželjeti im laku zemlju.


ANA JERKOVIĆ
FOTO: CROPIX

Kalelarga od svijeća

Više stotina Zadrana je večeras s upaljenim svijećama u molitvenom hodu Kalelargom odalo počast stradalima u Škabrnji i Vukovaru, ali i svima onima koji su u Domovinskom ratu dali život za hrvatsku slobodu. Okupljanje je počelo u Crkvi sv. Šime gdje je molitvu krunice donJosip Lenkić, a onda se kolona u dostojanstvenoj tišini uputila prema Katedrali sv. Stošije gdje se služila misa za poginule. Putem gdje je prolazila povorka na prozorima su također gorjele svijeće.

- U tišini molimo za našu Škabrnju i naš Vukovar i u mislima smo sa svima onima koji su podnijeli najveću žrtvu za slobodu naše zemlje. Ideja je proizišla kada smo tražili način da i zaposleni ljudi, koji ne mogu tijekom jutra na komemoraciju u Škabrnju, daju svoj doprinos obilježavanju dana velikih stradanja 1991. godine - kazala je Ivana Haberle, predsjednica „Žena u Domovinskom ratu“, udruge koja je inicirala molitveni hod te ga organizirala uz pomoć Nadbiskupskog ordinarijata Zadarske nadbiskupije te ostalim zadarskim udrugama proisteklima iz Domovinskog rata.

N. RADIĆ-ANČIĆ

Zasvijetlio i Stradun

U spomen na žrtvu Vukovara građani i učenici su na Stradunu, duž pločnika dubrovačke Vukovarske ulice i pokraj spomenika braniteljima na Pilama u četvrtak navečer nakon mise zadušnice u Katedrali zapalili svijeće. Obilježen je tako četvrtu godinu za redom Dan sjećanja na žrtvu Vukovara koji Dubrovačko-neretvanska županija organizira pod nazivom " I u mom gradu Vukovar svijetli". Osim Dubrovčana, vukovarskog stradanja sjetili su se i u Korčuli, Metkoviću, Pločama i Opuzenu, te u općinama Konavle, Župa dubrovačke, Vela Luka i Orebić. Dubrovačka HVIDRA pridružila se obilježavanju pozvavši građane da na prozorima kuća zapale svijeće za Vukovar.

G. BIJELIĆ

„Molitveni hod za Domovinu Hrvatsku“

Brojni su Šibenčani zapalili svijeće u spomen na stradanje Vukovara i Škabrnje. Svijeće i kandelabri zasvijetlili su ispred školskih zgrada, na trgu ispred Krešimirova doma, u gradskim parkovima, na rivi... Sav prihod od prodaje 1700 svijeća koje su prodavane po prigodnim cijenama bit će uplaćen u proračun Grada Vukovara. Solidarnost sa žrtvama grada heroja i Škabrnje iskazali su i Vodičani paljenjem svijeće i polaganjem vijenca kod spomenika stradalim braniteljima na Trgu hrvatskih mučenika u Vodicama. 

Gradovima i općinama Šibensko-kninske županije koje su na središnjim trgovima i ulicama zapalili svijeće pridružio se i Knin. Svijetlom svijeća obasjan je trg Ante Starčevića  a predvečer su Kninjani  krenuli u „Molitveni hod za Domovinu Hrvatsku“ od trga Ante Starčevića do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje jei služena sveta misa za Domovinu.

M. JURKOVIĆ

Prigodna prodaja za Vukovar u Metkoviću

Prigodnim programom te paljenjem svijeća u gradskom parku u Metkoviću je obilježen dan sjećanja na Vukovar. Svijeće su za ovu prigodu i vlastitoj radionici izradili članovi udruge osoba sa invaliditetom Prijatelj, a prihod od prodaje namijenjen je u humanitarne svrhe, za pomoć Vukovaru i Škabrnji.

Projekt izrade svijeća u udruzi Prijatelj potpomoglo je i Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti.

S. SOLDO

Pet kilometara svijeća

Imoćani su se u četvrtak navečer masovno priključili akciji Svijeća za Vukovar. Diljem Imotske krajine palile su se svijeće za herojski grad i njegove junake. Tako su stanovnici općine Zmijavci, nakon svete mise zadušnice za poginule vukovarce,u župnoj crkvi, zapalili nekoliko tisuća svijeća uz prometnicu Zmijavci-Runović u dužini od oko pet kilometara. Započeli su učenici zmijavačke škole paljenjem svijeća u obliku križa ispred svoje škole,a  nastavili mještani iz svih zmijavačkih zaseoka uz prometnicu  koja nosi naziv dr. Franje Tuđmana.

Zmijavci
I u Imotskom su učenici osnovne škole,ali i brojni građani u organizaciji Udruge osoba sa invaliditetom, zapalili tisuću i sedamsto svijeća. Na središnjem trgu u Imotskom uz maketu najpoznatijeg vukovarskog simbola Vučedolske golubice, učenici osnovne škole Stjepan Radić palili su svijeće.

Posebna impresivna bio je i scenski prikaz učenika te škole pod nazivom „Svatko ima pravo na djetinstvo“, koju su osmislili i pripremili nastavnici škole i đaci. Vidjeli smo kroz dvadesetminutni prikaz Vukovarske tragedije svu raskoš talenta učenika literarne, likovne, dramske, recitatorske i drugih sekcija koje djeluju u školi.

Brojni posjetitelji ovog dirljivog prikaza Vukovarske tragedije, nagradili su  pljeskom male izvođače, a mnogi su zbog nedostatka mjesta u dvorani Pučkog otvorenog učilišta ostali vani.


B.ĆOSIĆ


slobodna dalmacija, 18. 11. 2010.

Primjedbe

Popularni postovi