SADA VEĆ BIVŠI PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA BiH, N. ŠPIRIĆ O BUDUĆNOSTI BiH, LAGUMDŽIJINIM SNOVIMA I RAZLOZIMA HRVATSKIH FRUSTRACIJA U BiH


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas Srni da su izbori definitivno pokazali da politika SDP-a "ne stanuje" u Republici Srpskoj i upozorio da je građanski koncept Zlatka Lagumdžije najveća opasnost za stabilnost BiH u budućnosti.
Nikola Špirić



"Vjerujem da će lideri političkih stranaka iz Srpske smoći snage osigurati stabilnost u naredne četiri godine u Republici Srpskoj i u zajedničkim institucijama BiH i da definitivno neće dozvoliti ni Lagumdžiji ni dijelu međunarodne zajednice da u posljednjem pokušaju osiguraju građanski koncept BiH po mjeri Lagumdžije", rekao je Špirić.

On je podsjetio da takav koncept nije izdržao u bivšoj Jugoslaviji, a pokušaj njegovog obnavljanja nakon rata je, prema Špirićevim riječima, najveća opasnost za stabilnost i opstanak BiH.

"Teško da Lagumdžija, kao politički paun Bošnjaka, svoju trtičnu kost u Republici Srpskoj može pokriti s Mladenom Ivanićem i s manjim političkim strankama, što je bila definitivna zamisao u predizbornoj kampanji", ocijenio je Špirić, ukazujući na "opasno stvaranje kakofonije pobjednika" u SDP-u u pokušaju izgradnje građanskog koncepta BiH.

Prema njegovim riječima, dobra pouka za Srbe u ovom slučaju su Hrvati iz BiH kojima Lagumdžija i SDP neizravno poručuju da "ukoliko žele preživjeti u BiH, najbolje je da pređu na islam".

"Ne treba bez potrebe iritirati jedan konstitutivni narod i ukoliko se želi osigurati ravnopranost unutar BiH onda je red da naredni predsjedavajući Vijeća ministara bude Hrvat", rekao je Špirić.

Špirić, koji je kao kandidat SNSD-a za parlament BiH na proteklim izborima osvojio najviše glasova birača, zahvalio se građanima na toj rekordnoj podršci.

"Birači su bili i ostali mjesto mog političkog ispovijedanja", zaključio je u izjavi Srni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić i pozvao političke stranke da nakon službene potvrde rezultata izbora "ozbiljno sjednu i razgovaraju" o političkoj kombinatorici, vodeći računa da se očuva stabilnost Republike Srpske i stabilnost njenog predstavljanja u zajedničkim institucijama BiH.

HRsvijet

Primjedbe

Popularni postovi