JOSIPOVIĆ NAM 'PRODAJE' BOSANSKI SDP KAO MULTIETNIĆKU STRANKU

Izjava s kojom se obmanjuje hrvatsku javnost


Prošle nedjelje u Bosni i Hercegovini su održani izbori. U našim medijima naravno nisu bili popraćeni koliko su trebali biti, budući da se radi o susjednoj državi u kojoj su Hrvati, bolje reći u kojoj bi trebali biti, konstitutivan narod. Hrvatski su političari gotovo u potpunosti ignorirali taj događaj, kao što i već cijelo desetljeće zanemaruju sve gori položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Rezultate izbora ukratko je prokomentirao tek predsjednik Ivo Josipović. Bilo bi daleko bolje da nije.

Kako su glasovali Hrvati?

Ivo_Josipovic_03Naime, Ivo Josipović je u kratkoj izjavi rekao “da je po rezultatima koje je on vidio sinoć najveći dobitnik izbora SDP.” Dodao je: “To pokazuje promjenu raspoloženja u BiH kao i da nije točna dosadašnja tvrdnja kako u BiH Hrvati ne glasuju za SDP-ove kandidate. Željko Komšić je dobio toliko glasova da je jasno da su za njega glasovali i Hrvati:”
Pogledajmo, međutim, kakvi su stvarni rezultati izbora za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, i na kakve oni zaključke vode. Dakle, najviše je glasova dobio kandidat SDP-a Željko Komšić, oko 317.000 (na temelju 94% obrađenih glasova). Svi ostali hrvatski kandidati zajedno dobili su 203.000, što govori da bi Komšić pobijedio i da su osim njega Hrvati imali i još samo jednoga zajedničkog kandidata.
Na izborima 2006. godine, Komšić, koji je i tada pobijedio, dobio je 116.000 glasova, a svi ostali kandidati hrvatskog naroda 177.000 glasova. Dakle, iz usporedbe ovogodišnjih izbora s onima proje četiri godine slijedi da su svi hrvatski kandidati, osim Komšića, dobili ove godine 26.000 glasova više nego 2006. U postocima to iznosi gotovo 15% više glasova, s tim da je na ovogodišnje izbore izašlo oko 13% više glasača nego 2006. Znači, hrvatski kandidati, osim Komšića, dobili su na ovim izborima više glasova, i apsolutno i relativno, nego prije četiri godine!
Željko KomšićS druge strane, na ovim izborima Željko Komšić je dobio 200.000 glasova više nego 2006. godine. Potpuno je jasno da su ti glasovi došli od muslimana (tj. službeno Bošnjaka). Ne tvrdimo da nije bilo Hrvata koji su glasovali za Željka Komšića, ali je njihov broj u svakoj ozbiljnoj raščlambi posve zanemariv. Tvrdnja predsjednika Josipovića da su «za Komšića glasovali i Hrvati» je dakle potpuno pogrješna. Ona ne služi ničemu osim obmane Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Između 1 i 2 posto

Pogledajmo koliko je glasova dobio Komšić u krajevima gdje Hrvati predstavljaju veliku većinu pučanstva. U Širokom Brijegu, primjerice, Komšić je dobio 105 glasova od 13.027 vrijedećih, dakle, znatno manje od 1%, u Čitluku 97 od 5.291, u Ljubuškom 207 od 9.331, u Grudama 124 od 5172, u Posušju 99 od 6489, itd. Slično je i u izbornim jedinicama s većim postotkom muslimana, pa je tako u Livnu Komšić dobio 991 od 11.828, u Tomislavgradu 474 od 6.957, u izbornim jedinicama Mostara s pretežito hrvatskim pučanstvom 3.027 od 22.629, Orašju 918 od 7994, Kreševu 268 od 2500. Dakle, u svakoj od tih izbornih jedinica postotak glasova koje je dobio Komšić približno se poklapa s postotkom muslimanskog stanovništva u tim jedinicama.
Zaključak koji slijedi iz navedenih brojki (kao i onih nenavedenih ovdje) je taj da su Hrvati izašli na izbore u većem broju nego 2006., da su poduprli hrvatske kandidate za člana Predsjedništva BiH uz iznimku Željka Komšića, a da su Željka Komšića za predstavnika Hrvata u tom Predsjedništvu izabrali Bošnjaci tj. muslimani-Bošnjaci. Tako da je Komšić dobio najviše glasova od svih kandidata u Federaciji BiH, tek nekih 100.000 manje od svih bošnjačkih kandidata zajedno, odnosno dvostruko više glasova od Bakira Izetbegovića, novoizabranog predstavnika muslimana-Bošnjaka!

Komšićeva i Josipovićeva partija

Čovjek bi pomislio da predsjednik Josipović i svita njegovih savjetnika nisu pogledali detaljnije rezultate izbora. Međutim, nismo naivni. Naravno da su ih detaljno proučili. A izjava Josipovića o glasovanju Hrvata u BiH za kandidata SDP-a Željka Komšića čista je manipulacija javnim mnijenjem. Možemo doduše i pomisliti da je predsjednik Josipović svoju izjavu dao kao dobar vojnik partije, oprostite SDP-a, u kontekstu pobjede kandidata SDP-a. No, i u tom slučaju je tužno i tragično da predsjedniku države njegova partija (ili bilo što drugo) bude ispred vlastitog naroda.
D. J. L

Primjedbe

Popularni postovi