AKO JADRANKA USPJEŠNO OBAVI OPERACIJU PREUZIMANJA HDZ-a - HDZ DOBIVA I SLIJEDEĆE IZBORE

PREMIJERKA NAJAVILA REKONSTRUKCIJU VLADE DO KRAJA OVE GODINE

Smjenom četvero ministara, Kosor napokon preuzima HDZ
Objavljeno: 28.9.2010
ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor otišla je čak u SAD kako bi stranačke kolege i hrvatsku javnost izvijestila da do kraja godine namjerava provesti rekonstrukciju Vlade i pomladiti HDZ. Nakon susreta s hrvatskim iseljenicima u New Yorku, gdje sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a, Kosor je odgovarajući na pitanje novinara objavila kako će u sljedeća tri mjeseca doći do promjena u sastavu Vl
TKO BI MOGAO OTIĆI:
Branko Vukelić - pad MIG-ova, loše materijalno stanje u vojsci, afera Brodosplit i moguća upletenost u slučaj HEP-TLM
Marina Matulović-Dropulić - nije ubrzala ukidanje barijera za investicije
Božidar Kalmeta - afere u resoru (HAC, HC, HŽ)
Ivan Šuker - simbol neuspjeha Vlade u borbi protiv recesije i negativni poeni nakon svjedočenja na povjerenstvu za Inu
ade, ali nije željela govoriti o tome tko odlazi. Veliko pospremanje slijedi i u stranci jer Kosor najavljuje da će na HDZ-ovim izbornim listama na predstojećim parlamentarnim izborima biti "najmanje polovina ili više mladih ljudi".
Ta je premijerkina objava izazvala uzbunu u HDZ-ovim redovima, naročito među ministrima. Već u ranim jutarnjim satima, otkriva nam jedan član Vlade i predsjedništva HDZ-a, zvali su jedni druge i pokušali doznati što premijerka kani i tko bi od njih mogao postati bivši.
- Ne znam ništa o tome. Nikada o takvom planu nismo razgovarali na predsjedništvu HDZ-a - istovjetno su odgovarali svi HDZ-ovi članovi Vlade s kojima smo jučer razgovarali. Na pitanje je li ih strah da će rekonstrukcija i njih zahvatiti, odgovarali su protupitanjem: "Zašto bi mene bilo strah?"
Službenu izjavu nije mogao izbjeći predsjednik Sabora Luka Bebić nakon sastanka s izaslanstvom rumunjskog parlamenta. “O tome nemam nikakve spoznaje. Čuo sam kao i vi, pa prema tome ne mogu komentirati”, kazao je Bebić. Za pojašnjenje premijerkinih riječi stranka je ovlastila glavnog tajnika Branka Bačića. “Predsjedništvo HDZ-a nije nikad raspravljalo o konkretnim imenima, uvijek smo samo načelno razgovarali o radu Vlade. Premijerkina izjava na tragu je svega što ona i Vlada čini na bržoj provedbi mjera iz programa gospodarskog oporavka, završetku pristupnih pregovora s Europskom unijom i borbi protiv korupcije. U tom je smislu Jadranka Kosor govorila o osvježenjima u Vladi kako bi ona bila što uspješnija”, rekao je Bačić.
Zasad su se u kuloarima iskristalizirala četiri imena potencijalnih žrtava rekonstrukcije - Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Marina Matulović-Dropulić i Branko Vukelić. Ako bi se pokazalo točnim da će njih četvero "letjeti" iz Vlade, to bi značilo da je Jadranka Kosor na taj način "rekonstruirala" i HDZ. Naime, Šuker i Kalmeta su potpredsjednici stranke, dok su svi četvero članovi predsjedništva. Nagađa se da bi Kalmeta mogao otići zbog korupcijskih afera u svome resoru (HAC, HŽ), a isto se na dušu stavlja i Vukeliću zbog Brodosplita, no njega bi glave mogao doći i pad dva MIG-a te loše materijalno stanje u vojsci. Matulović-Dropulić, neslužbeno se nagađa, nije dovoljno brzo uklanjala barijere investitorima, a Šuker je u javnosti sinonim za to što se Vlada neuspješno bori s krizom.D.Ciglenečki/J.Marić

Primjedbe

Popularni postovi