SINDIKATI BI HTJELI I CRKVOM MANIPULIRATI

Crkva ne podupire sindikalne akcije

Predsjednik Komisije "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencije msgr. Vlado Košić izjavio je danas da se Katolička crkva u proteklih godinu dana više puta zauzimala za radnička prava, ali da ne smatra potrebnim davati potporu aktualnim sindikalnim akcijama za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu.
Košić je, na upit mogu li sindikati računati na potporu Katoličke crkve, odgovorio da je Komisija "Iustitia et pax" svoju zabrinutosti za radnička prava iskazivala u mnogim izjavama, uključujući i onu prošloga mjeseca, te stoga nije potrebno neko posebno očitovanje o sindikalnim zahtjevima. 

Nije točno da do sada nismo intervenirali i pozivali na poštivanje radničkih prava, ali nemamo potrebu intervenirati u ovakvim konkretnim pitanjima", rekao je biskup Vlado Košić na konferenciji za novinare komisija "Iustitia et pax" koja je bila posvećena izborima u BiH. 

Na opasku da su potporu sindikatima dale vjerske zajednice, kao primjerice Mešihat islamske zajednice i Pravoslavna crkva, biskup je primijetio da više od 800.000 potpisa potpore sindikatima nisu dali samo muslimani i pravoslavci, nego su sigurno većinom bili katolici. 

"Distanca od konkretnog političkog djelovanja"


Gordan Črpić, tajnik Komisije "Iustitia et pax" HBK-a, podsjetio je da ta komisija ni za jednu svoju izjavu, u kojoj je upozoravala na ugrožavanje radničkih prava, nije dobila potporu sindikata, pa ne vidi zašto bi se sada tražila njezina potpora sindikalnim zahtjevima. 

Ponovio je da se načelno Crkva distancira od svih akcija koje imaju konkretno političko djelovanje, pa i od aktualnih sindikalnih akcija. 

- Mi smo davno prije upozoravali da situacija nije dobra i da se ide k nečemu što će biti još manje dobro. To je naš doprinos u skladu s poslanjem Crkve - izjavio je. 

Stav je Komisije, dodao je, da svaka instanca u hrvatskom društvu mora djelovati na vlastitoj razini, umjesto da se javno proziva drugoga da je trebao napraviti nešto kako bi svi na javnoj sceni djelovali na isti način. 

Već su prikupili više od 800 tisuća potpisa, što je dovoljno za referendum, i ne znamo što bi im sad značilo da se Crkva očituje ovako ili onako, zaključio je Črpić. (H)
Foto: Mate Piskor / CROPIX 

Primjedbe

Popularni postovi