Predstavljen zbornik o velikom fra Miji Čujiću

UTORAK, 06 SRPANJ 2010 08:04
IspisPDF
TOMISLAVGRAD - U okviru proslave Dana sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu je službeno predstavljen zbornik  o životu i radu tomislavgradskog fratra, graditelja i uznika fra Mije Čujića. Predstavljeni zbornik  sadrži deset radova eminentnih stručnjaka koji su nastali na znanstvenom simpoziju koji je na temu života i rada fra. Mije Čujića održan u Tomislavgradu prije točno godinu dana.

Tekst i slike: Milan Vukadin

Uz tomislavgradskog povjesničara dr. Roberta Jolića zbornik – monografiju predstavili su dr. Dijana Korać te u ime nakladnika Hercegovačke franjevačke provincije  odgovorni urednik nakladničkog niza «RECIPE» Ante Marić.

Naglasivši na početku da je zbornik nastao na temelju bogate arhive i rijetko pedantno vođene     rukopisne građe koju je sam fra Mijo Čujić za života stvorio, dr. Dijana Korać iscrpno je predstavila sve autore i teme o kojima su pisali.  Tako je dr. Tomo Vukšić profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj bogosloviji u Sarajevu za potrebe zbornika obradio temu  društveno-politički okvir u kojem je fra Mijo djelovao, odnosno o četiri države i dva totalitarna režima u kojima je živio.

Rad na temu gradnje tomislavgradske spomen-bazilike, samostana i Hrvatskoga doma, napisala  je profesorica Mira Kolar, dr. Ivica Šarac obradio je temu fra Mijinog poslovnog i prijateljskog odnosa sa tvorcem velebne tomislavgradske bazilike zagrebačkim arhitektom Stjepanom Podhorskim, dok je o prikupljanju potrebnoga novca kroz tiskanje prigodnih poštanskih marki i razglednica u zborniku pisao Vladimir Gejger. Po dva rada u zborniku potpisuju  dvojica duvanjskih povjesničara dr. Jure Krišto i dr. Robert Jolić.

Nakon pojašnjenja  kako je  došlo do ideje o održavanju znanstvenog  simpozija i kasnijem tiskanju zbornika-monografije, dr. fra. Robert Jolić  poseban je naglasak stavio na  izvornu građu koja je korištena za pisanje najvećeg broja pristiglih znanstvenih radova. Naime, prije nekoliko godina fra Robert je u samostanskim labirintima sasvim slučajno pronašao  zaboravljenu ostavštinu fra. Mije Čuića koja je sadržavala golemu količinu vrijednih zapisa i dokumenata dostatnih za cjelovito sagledavanje onoga što je za svoga bogatog svećeničkog života i rada napravio  fra. Mijo Čuić.

Koristeći se već spomenutom izvornom građom pronađenom u zaboravljenoj fra. Mijinoj ostavštini, kao i dokumentima pronađenim u mostarskom arhivu  Hercegovačke franjevačke provincije, prvo od dva rada dr. Roberta Jolića bavi se životopisom fra Mije Čuića.



U svom drugom radu naslovljenom «Fra. Mijina američka turneja (1920-1921) dr. Robert Jolić  detaljno govori o  fra. Mijinom putovanju u  Sjedinjene Američke Države gdje je punu godinu dana djelovao kao misionar među tamošnjim Hrvatima prikupljajući usput  priloge za izgradnju Hrvatskog doma i spomen-bazilike u Duvnu.

Prema fra. Robertovim riječima, fra Mijo je  o tom svom putovanju vodio precizan i čitak   dnevnik koji je također sačuvan u njegovoj ostavštini. Sa svoga putovanja po Americi fra Mijo Čuić donio je nešto više od 6 tisuća dolara što je za ondašnje prilike bio veliki novac dostatan za početak gradnje spomen-bazilike, samostana  i Hrvatskog doma.

Dva rada u zborniku potpisao je i dr. Jure Krišto, znanstveni savjetnik na Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu. Inače, dr. Jure Krišto već je ranije pisao o fra Miji Čuiću, a sada mu se na temelju novopronađene građe pružila prilika da proširi svoje spoznaje o životu i djelu ovoga franjevca. U svom prvom  radu naslovljenom «O fra. Miji Čuiću u politici i politici u njemu»,   dr. Jure Krišto govorio je  o fra Mijinu političkom djelovanju, i o progonima kojima je bio izložen u Kraljevini Jugoslaviji i Titovoj Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata.

U svom drugom radu dr. Krišto znanstveno dokazuje  da  je i u vrijeme  fra Mije Čuića, među Duvnjacima  bilo nesloge,  razdora  i nesuglasica vezanih uz raspravu kako djelovati. Taj svoj iznimno zanimljiv rad dr. Jure Krišto naslovio je "Nadvladavanje duvanjske bure". 

Zaokupljen idejom o proslavi 1000. obljetnice hrvatskoga kraljevstva,  fra Mijo Čuić u svoje je vrijeme pokrenuo bujicu narodnog oduševljenja i zanosa što je kod ovdašnjeg puka nezaustavljivo dovelo do  buđenje i učvršćivanje hrvatske nacionalne svijesti. O toj temi u zborniku piše  dr. Zlatko Matijević koji je u svom radu poseban naglasak stavio na fra Mijinu želju da se u Duvnu, za koje se vjerovalo da je mjesto krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava, do godine 1925. sagradi veličanstvena spomen-bazilika, samostan  i Hrvatski dom.

Kako je na kraju skupa kazao dr. Robert Jolić, prošlogodišnjim postavljanjem njegovoga spomenika u dvorištu ovdašnjega samostana i tiskanjem zbornika-monografije o svom fra. Miji, Duvnjaci su se na dostojan način zahvalili ovome velikom  čovjeku za sve što je u nasljedstvo ostavio svome Duvnu i Duvnjacima.


JAVNO.ba

Primjedbe

Popularni postovi