POZIV HRVATSKIM POLITIČKIM STRANKAMA U BiH

Hrvatskim političkim strankama u Bosni i Hercegovini





izbornoj godini koja prethodi ustavnim promjenama suočeni smo s izglednom mogućnošću da hrvatskog člana Predsjedništva BiH, temeljem postojećeg izbornog zakona, opet izaberu drugi. U ovom prijelomnom trenutku za budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Bosne i Hercegovine u cjelinikao ljudi kojima je na srcu dobrobit Hrvata u BiH i skladan odnos svih naroda, bez političke prisile, nametanja nelegitimnih predstavnika i drugih oblika podčinjavanja


POZIVAMO VAS


da smognete dovoljno političke mudrosti i građanske odgovornosti, pregovaračkog strpljenja i pomirljivosti te učinite sve kako bi postigli suglasje oko jednog, zajedničkog kandidata svih hrvatskih političkih stranaka u BiH. Tim privremenim odustajanjem od pluralizma smanjili bi ili gotovo otklonili mogućnost da hrvatski član Predsjedništva BiH, koji će imati važnu političku ulogu u donošenju ustavnih promjena, ponovno bude izabran protivno volji većine Hrvata u BiH.
Oni koji bi onemogućili takav dogovor i koji bi osobne, stranačke i dnevnopolitičkinterese nadredili vitalnom interesu hrvatskog naroda u BiH, a to je izbor člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda koji će uz legalitet imati i legitimitet, moraju biti svjesni svoje moralne i povijesne odgovornosti u trenutku kada prijeti potpuna politička marginalizacija našeg naroda.

Posljedice eventualnog ponavljanja već viđenog scenarija, koji bi vodiprema dodatnoj marginalizaciji i posljedičnoj radikalizaciji Hrvata te destabilizaciji BiHneće ići samo na dušu i povijesni račun onih koji ga provode, već i svih koji su mogli nešto učiniti da to spriječe, a ostali su gluhi i nijemi.

Stojeći čvrsto iza ovog Poziva, imenom i prezimenom, preuzimamo obvezu podržati zajedničkog kandidata ako se oko njega postigne dogovor, ali i otklanjamo od sebe, pred narodom i poviješću, odgovornost za posljedice do kojih će doći ako se takav dogovor ne postigne.



lipanj 2010.

Popis:

Ivan Vukoja
dr.sc. Krešo Zadro
mr.sc. Radoslav Dodig
dr. Tihomir Vukšić
dr. Ivan Šarac
dr. Nikola Mijatović
dr. Mladen Ančić
dr. Miroslav Palameta
dr. Marko Radoš
Ante Damjanović
dr. Davor Marijan
dr. Miro Akmadža
dr. Jakša Raguž
dr. Jure Krišto
dr. Zvonimir Marić
dr. Vlado Jukić
dr. Vlado Petric
dr. Edvard Galić
dr. Dubravko Barišić
dr. Marko Petrak
dr. Tugomir Karađole
dr. Ljubo Barbić
dr. Hrvoje Jurić
Vicko Goluža
mr.sc. Mario Ćorić
prof. dr.sc. Ivo Andrijanić
mr.sc. Josip Galić
mr.sc. Tomislava Majić
mr.sc. Andrea Pavlović
Dubravko Buljan
Tomislav Trajbar
Stipe Ivančić
dr.sc. Tomislav Župić
Filip Kelava
dr. Jure Zovko
Dragan Despot
mr.sc. Nikola Mandić
Matko Vekić
Ivo Gregurević
Slaven Knezović
Mario Knezović
Goran Bogdan
Anka Matošić
Marijan Šarić
Radoslav Galić
Filip Čulo
Ivan Baćak

Šaljite popis dalje i vraćajte na adresu marijo.rodijak@gmail.com

Primjedbe

Popularni postovi