'GLAS SLOBODNE HRVATSKE' NA PORTALU vlč. SUDCA


POHVALA MUDROSTI U DOBA LUDOSTI


Što razborit čovjek može reći, učiniti ili napisati u doba ludosti? Kad bih mogao, napisao bih pohvalu mudrosti, da nije već napisana od drevnih pisaca nemjerljivo mudrijih i pametnijih od autora ovih redaka. Zato je mogu barem iznova pročitati u Knjizi mudrosti i meditirati o njoj do kraja života. Mogu je pročitati i na sav glas. Ali tko bi u vremenu "buke i bijesa", u doba mahnitosti i površnosti, uopće i mogao čuti pohvalu mudrosti? Tko bi je razumio i ne bi li tako bila samo izložena poruzi bezumnika? 
Biti glas
Živimo u vremenima bez jasnoće, bez pronicavosti, bez dobrohotnosti, čovjekoljubivosti i postojanosti, u doba bez odvažnosti i uzvišenosti, u eonu koji želi zanijekati svu baštinu božanske Mudrosti, sve što je zapisano, izrečeno i učinjeno u ime ljubavi i istine. Zaista, što može učiniti jedan čovjek koji osjeća strahopoštovanje pred Mudrošću, roditeljicom duha i života, pred stvarateljicom svega dobrog i istinitog, pred pokretačicom svijeta i svemira, čovjek uronjen u kaotičnu egzistenciju svijeta koji se kotrlja sve silovitije prema bezdanu vlastite povijesti? Biti glas koji se jedva čuje? Da, biti jedan glas, pa makar i da se jedva čuje! Pisati, disati, živjeti, djelovati, svjedočiti za Istinu! To može onaj kojemu je usud pisana riječ i koji za nju plaća svakom svojom žilicom i mišlju! 
Iskustvo pustinje    
Moglo bi se reći: ovo je povratak otpisanog. Ali nećemo biti patetični. Ponekad je dobro utihnuti, makar i silom prilika, povući se u osamu i tišinu jer u kušnjama i samoći pustinje provjerava se snaga duha! Pustinja ne mora biti ni praznina ni pustoš. Ona može biti prostor ogoljenosti, prostor gdje se čovjek oslobađa suvišnih tereta da bi dobio novu snagu, da bi se pročistio od ovozemaljskog nereda i s većom jasnoćom pogledao u lice svijeta. Tek tada vidimo koliko je današnji svijet nesretan, mrzovoljan, užurban, zloban, naporan i autodestruktivan. Zato ga ne treba prezirati, nego ga činiti vedrijim, strpljivijim, dobrohotnijim, vjerovati u snagu duha, uma i srca, vjerovati da je njegova buka samo posljedica nesigurnosti i straha koji nestaje svaki put kad čovjek u nečemu radosno otkrije zrcaljenje višega Smisla. Ako moje pisanje na ovim stranicama ubuduće doprinese ovoj ideji, koliko je i zrnce pijeska, napravit ću veliku stvar. Kao i do sada u svom pisanju, neću bježati ni od jedne teme, niti se bojati ikoga osim Boga Svemogućega. 
"Ona je od sunca sjajnija i nad sve zviježđe uzvišena; uspoređena sa svjetlošću, ona je nadmašuje: jer svjetlost ustupa mjesto noći, dok zloća nema moći protiv mudrosti (Mudr.7,29-30)".

Zoran Vukman

P.S.

Uobzirujući interes koji izaziva ime i pojava vlč. Sudca, kao i imena onih koji su financijski poduprijeli ovaj portal (Jako Andabak, Mile Caktaš, Marion i Diane Duzich, Branko Ivanković, Ante i Neda Kusturić, Anton i Marija Kikaš, Ilija i Gudrun Letica, Ana Medvedec , Boris Miketić, Mate Mustapić, Marinko SulićŠKU Marjan) očekivati je rušenje svih rekorda po broju posjeta u odnosu na sve druge portale u Hrvatskoj. 

Na naslovnici portala su jednostavno i pregledno postavljene poveznice na ono što su drugi rekli o vlč. Sudcu, uvodni video vlč Sudca o molitvi, te galeriju fotografija.

'Glas slobodne Hrvatske' s dnevnom kolumnom Z. Vukmana i tjednim kolumnama Letice, Kustića i Tomca, te pretpostavljam povremenim javljanjem I. Aralice i A. Šovagović Despot, bi s vremenom mogao funkcionirati kao cjelina za sebe.
Tu su i poveznice na seminare vlč. Sudca, njegovu biografiju, umjetnost (pjesme, slike, kipovi,...), propovijedi, meditacije, ozdravljenja itd.

Primjedbe

Popularni postovi